Asrın felaketi olarak tanımlanan depremlerin üzerinden bir aydan fazla zaman geçti ancak depremin etkileri hala sürüyor. Yaşananların uzun vadede de birçok sektörü de etkileyeceği öngörülüyor. Buğday, arpa gibi tahılların üretildiği alanlarda açık farkla Şanlıurfa, Diyarbakır ve Adana; sebze bahçesi alanında Adana ve Hatay, meyve alanlarında ise Gaziantep öne çıkıyor. Depremin tarıma etkisi ise tartışılıyor. Konya Pazarcılar Odası Başkanı Murat Petek ve Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, deprem bölgesinin sera üretimi yapan şehirleri etkilemediğini ifade ederek sebze- meyve fiyatlarında fiyat artış olmadığını ifade etti. Sena Altınyıldız Gıda Firma Sahibi Mevlüt Doğan ise, stokların yeterli olmasından dolayı tarımda fiyat artışıyla karşılaşmadıklarını belirtti.

‘FİYAT ARTIŞINA SEBEP DEĞİL’

Deprem nedeniyle sebze, meyve fiyatlarında artışın yaşandığına dair gündeme yansıtılan haberlerin asılsız olduğunu ifade eden Pazarcılar Odası Başkanı Murat Petek, “O bölgeye ürün tedarik edildiği için fiyatların arttığı söylendi ancak deprem bölgesine yaş ürün fazla gönderilmedi. Yeşillik ve meyve grubuna baktığımız zaman, fiyat artışına sebep olacak kadar bir etkiyle karşılaşmadık.” diye konuştu. Pazar fiyatlarına en büyük etkinin hava olayları olduğuna dikkat çeken Petek, “Üç hafta önce 25-30 lira olan domates fiyatı, havaların ısınmasıyla birlikte 10 liraya kadar düştü. Biz bunu zaten her yıl hava şartlarından dolayı yaşıyoruz. Havaların ısınmasıyla sera üretiminden açık alanda üretime geçildikçe bu fiyatlar daha da düşecek.” dedi.

FİYATLAR YALNIZCA PAZARDA KONUŞULUYOR!

Deprem bölgesinden patates ve soğana talep olduğunu ifade eden Petek, “Dayanıklı ve yemek çeşidi çok olduğu için patates ve soğana bölgeden talep geldi. Soğan zaten bu yıl fiyat artışıyla gündemdeydi. Sürekli ekilen değil; belli dönemde ekimi ve hasadı yapılan bir ürün olduğu için de arz talep dengesini tutturamadı. Maliyet artışlarından dolayı yazın üretilen ürünlerin bile 5-6 liradan aşağı düşmesinin imkânı yok. Bugün baktığımız zaman fiyat artışları, her sektörde var ancak bu artışlar yalnızca pazarcılar üzerinden gösteriliyor.” ifadelerine yer verdi.

‘EKİMLER ARTIRILMALI’

Üreticinin tarlasına yaptığı yatırımda endişe duyduğunu belirten Petek, yıla en fazla fiyat artış rekoruyla başlayan kuru soğana çiftçinin rağbet göstereceğini iddia etti. Petek, diğer ürünlerin ekimi noktasında da ürün artışına gidilmesi gerektiğini ancak üreticinin de bu konuda desteklenmesi gerektiğini şu sözlerle ifade etti: “Halde bile soğanın fiyatı 16-17 liraya çıktı. İnsanlar para kazanınca bu yıl ekime de rağbet olur ve fiyatlar düşer diye düşünüyorum; diğer ürünlerin üretiminde de artışa gidilmesi gerekir. Ancak üretici tarlalarındaki ürünlere iki gün sonra farklı bir afetle karşılaşır, zarar eder korkusuyla ve gücü yetmediği için tedbirli davranıyor. Tüketicinin ucuz fiyatta ürün tüketmesini istiyorsak; üreticiye destek vermemiz gerekir.” şeklinde konuştu.

‘ZAMAN KAYBINA YOL AÇABİLİR’

Özel aileler, özel günde buluştu Özel aileler, özel günde buluştu

Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç de tarımın yaklaşık yüzde 20’lik kısmını oluşturan deprem bölgesinde açık tarım arazilerinin fazla zarar görmemesinden kaynaklı olarak tarım ürünlerinde azami derecede bir fiyat artışı beklemediklerini ifade etti. Deprem bölgesinde tarımla uğraşan vatandaşların ve tarım aletlerinin de bölgede zarar uğradığını söyleyen Pirinç, bu sorunun zamanla çözüleceğini umut ettiklerini belirtti. Bu durumun sektördeki fiyatlara yansımasının ifade eden Pirinç, “Türkiye, üreten bir ülke. Yaşanan bu süreç, yalnızca zaman kaybına yol açacaktır ancak tarıma çok etki etmeyeceğini düşünüyorum.” diye konuştu.

‘SERA BÖLGESİNDE OLSAYDI CİDDİ ZARAR GÖRÜRDÜ’

Hava olaylarında beklenenin aksi durumla karşılaşılmadığı takdirde meyve sebze fiyatlarının düşeceğini belirten Pirinç, “Depremin olduğu bölgeye de bağlı olarak tarım, depremden çok fazla etkilenmedi. Ancak eğer deprem, seracılığın fazla olduğu kentlerde yalanmış olsaydı; o zaman tarım ciddi zarar görürdü. Örneğin geçen günlerde Antalya’da yaşanan selden dolayı tarım etkilendi.” ifadelerini kullandı.

HUBUBAT ÜRETİMİ YETERLİ!

Sena Altınyıldız Gıda Firma Sahibi Mevlüt Doğan ise, depremin hububata olan etkisi hakkında yorumda bulundu. Türkiye’nin diğer illerindeki üretimle birlikte deprem bölgesinin bakliyat noktasında olumsuz etkilenmeyeceğini dil getiren Doğan, “Kolay stoklanabilirliği açısından deprem bölgesinden fazla talep aldık ancak ne gelen talepler doğrultusunda ne de depremin tarıma etkisi açısından ürün tedariki ve üretimi noktasında bir sıkıntımız yok. Devlet de bu konuda önlemlerini aldı, Ukrayna’dan gelen tahıl ürünleriyle de desteklenerek inşallah böyle bir sıkıntıyla karşılaşmayacağız.” diye konuştu.

‘ASIL SORUNUMUZ BAŞKA’

Depremden ziyade farklı sıkıntıların baş gösterebileceğini ifade eden Doğan, sulu üretim ürünlerinde ilerleyen dönemlerde sıkıntı yaşanabileceğini söyledi. Yağışların az olması ve yaşanabilecek olası kuraklığın ilk olarak tarıma etki edeceğini belirten Doğan, “Özellikle sulu üretim noktasında pirinç gibi ürünlerin üretilmesi ve fiyatları noktasında sıkıntı yaşanabilir. Uzun vadede kuraklık, ciddi problemlere yol açacak. Umarım kuraklık bu şekilde devam etmez.” ifadelerini kullandı.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim