Koronavirüs nedeniyle sokağa çıkamayan vatandaşlar, farklı alanlara yönelmiş durumda. Kişisel izolasyon ve sokağa çıkma kısıtlamalarında evlerinde kalan vatandaşlar, stres atmak ve boş zamanlarını değerlendirmek için balkon ve bahçelerinde çiçek yetiştirmeye yöneldi. Evlerinde kalan vatandaşların çiçeklere olan talebi satışlarını ikiye katlamasına sebep oldu. Botaniklere giden vatandaşlar, botaniklerde yoğunluk oluşturdu.

VATANDAŞ ÇİÇEĞE YÖNELDİ

Koronavirüs nedeniyle vatandaşların evde aldığı günlerde çiçek başta olmak üzere peyzaj ürünlerine talebin artığına dikkat çeken Yalova Cemre Peyzaj sahibi Behçet Büyükgökmen, “Bütün dünyada Koronavirüs sebebiyle hayatlarımız değişti. Sosyal mesafeyi koruma, maske takma ve evden çıkmama gibi durumlar hayatı kısıtlama yöntemine soktu. İnsanlar psikolojilerini düzeltmek anlamında, hem de sezon açısından uygun olduğu için çiçeğe yöneldiler. Çiçek çeşitlerinin sezon olarak artığı bir dönemdeyiz. Tabiat canlandı. Her yer cıvıl cıvıl. İnsanların toplu alanlara çok girmemesi sebebiyle insanlar bizlere yoğun bir şekilde talep gösteriyorlar. Talebe yetişme noktasında sıkıntı yaşıyoruz. Yoğun bir tempoda çalışıyoruz. Bu tempomuzun bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum. Çiçek ekim işlemleri 21 Haziran’a kadar yoğun bir şekilde devam eder. Müşterilerimiz oldukça yoğun bir talep gösteriyorlar. Aynı zamanda bu vatandaşlarımıza bir tür rehabilitasyon oluyor. Koronavirüs sebebiyle bunalan vatandaşlar çiçeklerin rengarenk aşması ve kuşların cıvıltısı ile bir karamsarlık ortamında kurtulmuş oluyorlar. Böylece insanların psikolojisine olumlu atkı yaptığımızı da düşünüyorum. Bu da beni ayrıca mutlu ediyor. Müşterilerimiz Begonya, Petunya, Mine, Kadife çiçekleri rengârenk uzun dönemli çevre düzenlemesinde kullanılan çiçekler. Ayrıca Begonyaların ev ortamı için farklı türleri var. Çiçekleri aile olarak düşünmek lazım. Üretimlerde görselliği artırılmış şekilde yapılıyor. Oldukça geniş yelpazede ürün çeşidi var. İşyerimizde bulunan ürünlere yoğun bir talep var. Vatandaşlarda çevre bilinci arttı” ifadelerini kullandı.

ZAMAN DEĞERLENDİRİLİYOR

Büyükgökmen, botanik bahçelerine çiçek başta olmak üzere bitki almaya gelen vatandaşlar evde kaldıkları günleri toprak ile uğraşarak geçirdiklerine dikkat çekti. Vatandaşların normal şartlarda bahçeyle uğraşacakları çok zamanının olmadığını dile getiren Büyükgökmen, “Koronavirüs olduğundan dolayı işe gidilmediği zamanlarda, çocuklar da evde okul yok. Çocuklar da anne ve babalarına yardımcı oluyor. Vatandaşların evde yapacak başka bir şeyi yok. Sokağa çıkmıyor. Bahçelerini ekerek zaman geçiriyorlar. Hem de evde kalınan dönemi değerlendiriyor. Stres atmak için toprak bire bir” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim