Konya’nın en önemli markalarını oluşturan firmalardan biri hiç kuşkusuz Helvacızade Grubu. Yaklaşık 140 yıllık köklü bir firma olarak, Konya’nın önemli bir çınarı olan Helvacızade’nin bu başarısının arkasında ise çok kıymetli isimler bulunuyor. Bu isimlerden en önemlisi, ailenin ikinci kuşağı olan ve şirketi yeni iş kollarıyla tanıştıran Kadir Büyükhelvacıgil. Helvacızade A.Ş. Yönetim Kurulu Onursal Başkanı olarak şirketin genç kuşaklarına ışık tutan 89 yaşındaki İşadamı Kadir Büyükhelvacıgil, Helvacızade’nin başarısı ve iş hayatıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Küçük yaşlarda girdiği iş hayatında özverili bir çalışma dönemi geçirdiğini belirten Büyükhelvacıgil, “Hep doğruyu yapacaksın. İstikametiniz doğru olacak. Doğruyu yaptıkça önün açılır gider” diyor.

1933 yılında doğdum. Ufak yaşlardan itibaren hep çok çalıştığım, iyi insan yetiştirip, iyi hizmet etmeyi hedeflediğim bir hayatım oldu.  Bugün çocuklarım, torunlarım ve torunlarımın çocuklarıyla büyüyen ailemi mutlulukla izliyorum.

GÜZEL ÜRÜNLER ÜRETTİK

Babam ve kardeşimle birlikte çalıştık. O günler çok zor günlerdi. İsmail Koç diye bir kalfamız vardı. Allah rahmet eylesin, çok iyi sanatkardı. Çok güzel ürün üretirdi. Bir de Abdullah Kurt diye bir çocuk vardı o da çok iyi makas kullanırdı

HEP DOĞRUYU YAPACAKSIN

Çok çalıştım. Hep doğruyu yapacaksın, istikametiniz doğru olacak. Doğruyu yaptıkça önün açılır gider. Helvayı hanımla birlikte yapardık. Çöğenden süzerdik, çöğenin suyunu alıp ikinci suyunu dökeriz, bir müddet daha kaynatırdık, sabah saat 4’te tekrar gideriz, yeniden süzeriz, sabah kaynatırlar, helvayı yapardık.

SÖZÜNÜN ERİ OLACAKSIN

Aydın’a gider incir alırdık oradan İzmir’e geçer yağ alırdık, Ayvalık’a geçer oradan zeytin yağı alırdık, Uzunköprü’ye geçer oradan da pirinç alırdık. Bu seyahat 1,5-2 gün sürerdi. Gece yol giderdik, gündüz alışveriş yapardık. Ticarette kefil olmayacaksın. Rahmetli babam; “kimseye kefil olma, kimseye imza verme. Birine yardım edeceksen 5 liran varsa 2 lirasını vereceksin yardım edeceksin ama kesinlikle kimseye kefil olmayacaksın” derdi. Babam bu kefillikten zarar görmüş o yüzden kefil olmayın derdi. Rahmetli babam; “Oğlum elinde armağanın varsa buyur efendi derler, elinde armağanın yoksa efendi uyur derler, paran varsa herkes yüzüne bakar, paran yoksa kimse yüzüne bakmaz, “sen adam olacaksın da ben görmeyeceğim” derdi.’’ Niye öyle söylüyorsun baba?’’ diye sorardım, “Ben bilirim oğlum, ben bilirim” derdi. Çok çalışırdık. Çalışacaksın, gücünüzün yettiği kadar çalışacaksınız. Sözünün eri olacaksın, dürüst olacaksın.

ÇOCUKLARIM ELELE VERDİ

Helva imalatı yaptık, şeker, lokum yaptık. Gıda toptancılığı devam etti. Arkasından da ilk yağ fabrikası kuruldu. Sonrasında da Allah lütfetti ikinci yağ fabrikası kuruldu. Çocuklarımın ikisi de el ele verdiler, çok güzel çalıştılar, bugünlere getirdiler. Allah lütfetti ama sebepsiz olmaz, sebebini de işlediler. Çok çalıştılar. Herkese güler yüzle hizmet ettik.

Özel aileler, özel günde buluştu Özel aileler, özel günde buluştu

ABDULLAH AKİF SOLAK 

Editör: TE Bilişim