Günümüzün en yaygın kullanılan sosyal medya araçlarının başında Facebook, İnstagram, Twitter, Tiktok, Snapchat gibi popüler uygulamalar geliyor. Sosyal medya kullanımı her geçen gün artarken, genci yaşlısı bu uygumalar ile saatlerce vakitler geçirebiliyor. Milyarlarca insan tarafından kullanılan sosyal medya araçları beraberinde çeşitli dolandırıcıları da getirebiliyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sosyal medya dolandırıcıları cirit atmaya başladı. İnsanları sosyal medya üzerinden paralarını almaya çalışan dolandırıcılara karşı uzmanlar dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıyor.

‘SOSYAL MEDYADA BİLİNÇ ŞART’

Bilişim Uzmanı Ali İzmirli, insanların sosyal medyayı fayda sağlayabileceği şekilde ve bilinçli kullanılması gerektiğini belirtti. Sosyal medyada özellikle son zamanlarda dolandırıcıların arttığını ve buna karşı uyanık olunması gerektiğini dile getiren İzmirli, “Ülkemizde maalesef bu tür olaylar çoğalmaya başladı. Bu dolandırıcılara karşı vatandaşlarımızın çok dikkatli olması gerekmektedir. Dolandırıcılar özellikle kendilerini hâkim, savcı olarak tanıtabiliyor. Yaşlıları hedef alıyorlar. Gerek telefon gerekse sosyal medya yoluyla insanlar kandırılmaya çalışılıyor” dedi.

‘TANIMIYORSAK EKLEMEYELİM’

Sosyal medya kullanırken tanınmayan kişilerin arkadaş olarak eklenilmemesi gerektiğini bildiren İzmirli, bunun büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “Günümüzde 7’den 70’e herkes sosyal medya kullanılıyor. Sosyal medya adeta hayatın bir parçası haline geldi. Sosyal medya kullanırken tanımadığımız kişileri arkadaş olarak eklemememiz gerekiyor. Yani arkadaş listemizde bilmediğimiz insanlar olmamalıdır. Her geleni eklersek ileride başımıza iş açabiliriz. Bu tür dolandırıcılar vatandaşların paralarını gasp etmek için türlü türlü işlemler yapıyor. Fake dediğimiz sahte hesaplar açabiliyor” diye konuştu.

İNTERNET ALIŞVERİŞLERİNE DİKKAT EDİN’

İnternet satışlarının yaygın olduğunu ve bunun bir kısmının sosyal medya üzerinden sağlandığını aktaran Ali İzmirli, “Bugün Instagram, Facebook gibi merciler üzerinden çeşitli satışlar yapılabiliyor. Akla gelebilecek pek çok ürün internette ya da sosyal medya üzerinden satılabiliyor. Alışveriş yaparken bilindik ve güvenilir yerleri tercih etmemiz lazım. Bir satıcı sosyal medyada varsa iletişim numarası var mı? Kontrol edilmelidir. Satış yaptığı yer varsa tespit edilmelidir. Dükkânı var mı? Bakılmalıdır. Adres bilgileri muhakkak teyit edilmelidir. Satıştan önce telefon yoluyla iletişim sağlanmalıdır. Alacağımız ürünün faturası ve garanti belgesi muhakkak istenmelidir. Aksi takdirde ilerde oluşabilecek tehlikelere karşı bir şey yapmak zor olur. Çünkü dolandırıcılar elinizde herhangi bir delil bulunmadığı için seni direk engelleyebilir. O zaman hiçbir hak da talep edemeyiz ve mağdur duruma düşeriz şeklinde konuştu.

LİNKLERE ASLA TIKLAMAYIN’

Dolandırıcıların mesaj kutusuna link attığına ve bunlara tıklanmaması gerektiğine dikkat çeken Bilişim Uzmanı Ali İzmirli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu da dolandırıcıların taktiklerinden biri. Sosyal medya üzerinden mesaj atarak link gönderiyorlar. Bu linkleri kesinlikle açmamak lazım. Bilinmeyen kişilerden böyle link yoluyla bir şey geldiği zaman direk engellemeliyiz. İnsanları çekilişimiz var, bedava ürün dağıtıyoruz gibi sözlerle kandırıyorlar. Bu devirde kimse bedava iş yapmaz. Ya da 60-70 liraya güya orijinal ürün satıyorlar. Arkadaşlar unutulmamalıdır ki, hiç kimse 60-70 liraya orijinal ürün satmaz. Kargonuz geleceği zaman muhakkak şeffaf kargo isteyin ve içinde ne olduğunu görün. Sipariş edilen ürün dışında kargo içine alakasız bir ürün koyabilirler.”

‘BASİT ŞİFRELERDEN UZAK DURUN’

Kişisel hesapların güvende tutulmasının şart olduğunu söyleyen İzmirli, “Burada yapmamız gereken ise, doğrulma kodunu aktif etmemizdir. Sosyal medya ve mail adreslerimize mutlaka doğrulama kodu ekleyelim. Telefon numarasını aktif ederek hesabı üçüncü şahıslar gibi insanların ulaşmasına engel olalım. Doğrulama kodu kullanmazsak isek, hesabımızın çalınma ihtimali daha yüksek. Şifre belirleyeceğimiz zaman ise, doğum tarihi ya da bilinen rakamlar gibi basit şeylerden kaçınmamız lazım. Bunun yerine büyük harf, küçük harf, rakam gibi ve işaret gibi şeylerden oluşan zor bir şifre belirleyelim” diyerek sözlerini tamamladı.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim