Son dönemde trafik sigortası artışları gündeme gelmiş, araç sahipleri sigorta poliçe fiyatlarının kendilerini zorladığını belirtmişti. Buna karşın sigorta sektörü de durumdan memnun değil. Prim oranlarındaki artışın yetersiz olduğunu savunan sektör temsilcileri, sigortacıların ve acentelerin zarara uğradığını belirtiyor.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından yapılan zorunlu trafik sigortası primlerine 2022 Eylül ayı itibariyle yüzde 20 zam yapılırken, aylık artış oranı da yüzde 4,75’e çıkarılmıştı. Yeni yılda gelen asgari ücret zammından sonra sigorta şirketlerinin ve acentelerin bu oranda bir artış beklentisi içinde olduğunu belirten Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyon Yönetim Kurul Üyesi ve Konya Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Tolga Cam, bu oranın maliyetlerini karışlamadığına dikkat çekti.

SEKTÖR DEĞİŞİKLİK BEKLİYOR!

Sigorta şirketlerinin artan maliyetlerinden dolayı 2022 yılı eylül ayında aylık artış oranının yüzde 4,75 olarak belirlendiğini söyleyen Cam, “Artan maliyetler ve teminatların yükselmesinden kaynaklı olarak 2022 yılı eylül ayında yüzde 20, diğer aylarda düzenli olarak yapılan yüzde 4,75 zammın yapılması kararı SEDDK aracılığıyla alınmıştı. Şu anda da bu rutin zam devam ediyor. Yapılan bu zam yeterli değil, bu kapsamda bir beklentimiz var. Asgari ücretin de artışıyla birlikte işçilik ve yedek parça maliyetlerinde de değişiklik oldu. Kur oranında bir artış meydana geldi.” dedi. 2023 yılında sektörün bu oranda değişiklik beklediğini belirten Cam, “Sektör olarak bu zam, maliyetlerimizi kurtarmıyor. Sektör olarak sigorta işletmecilerinin böyle bir beklentisi olsa da SEDDK ’nın bu kapsamda aldığı bir karar yok.” diye konuştu.

‘SEKTÖR ZARAR EDİYOR’

SEDDK, zorunlu trafik sigortasını düzenleyen genel şartlarda yapılan değişiklikle, araç hasarlarının onarımında öncelikle orijinal parça kullanımı şartı getirilmişti. Cam, alınan kararla birlikte maliyetlerin arttığını belirtti. Sektörün gelen zamlardan etkilendiğini ifade eden Cam, “Sigorta şirketlerine aracın durumuna göre orijinal parça ödeme zorunluluğu getirildi. Bu zorunlulukla birlikte maliyetler yüzde 60-70 oranında arttı. Gelen güncel zamlarla bile sektör zarar ediyor.” dedi. 2022 yılında sektörün zorunlu trafik sigortasında zarar ettiğini belirten Cam, “2022 yılında 12 ayda zarar beklentisiyle karşı karşıyayız. Sektörümüz zorunlu trafik sigortasından 12 milyar TL zarar beklentisinde. Zorunlu bir sigorta türü olduğu için her ne kadar kaçınılmak istense de kaçınılamıyor ve ciddi anlamda zarar ediyorlar.” ifadelerini kullandı.

SEKTÖRÜN SIKINTISI, TRAFİK SİGORTASI

Sigortalarda yapılabilen taksitlendirmenin kaldırılmasıyla tüketicilerin mağduriyetle karşı karşıya kaldığını vurgulayan Cam, “Şirketlerin maliyetlerini düşürmek adına bankalarla yapılan taksit anlaşmaları iptal edildi. Ancak bu sefer farklı bir sorunla karşı karşıya kalındı. Vatandaşlar fiyata razı olsa, taksit yapılmamasına razı değil. 5 bin TL olan bir sigortayı, vatandaş tek çekimde ödemekte zorluk çekiyor. Bu yüzden bizler zorluk yaşarken vatandaşlar da tepki gösteriyor.” şeklinde konuştu. Sektörün ‘kolay satılabilir’ olması adına zorunlu trafik sigortası yönündeki sorunların bir an önce giderilmesi gerektiğine vurgu yapan Cam, “Sadece trafik sigortasına yöneldiğimiz için diğer iş kollarına vaktimiz olmuyor, sahada çalışamıyoruz, müşteriye ulaşamıyoruz. Bu iş kolundaki sıkıntılar bir an önce giderilirse bizler de kasko, işyeri, konut, sağlık poliçelerine yönelmek istiyoruz. Zorunlu trafik sigortasındaki sıkıntı, her acenteci arkadaşımın işini biraz daha daraltıyor.” dedi.

YÜZDE 42 ARTI 8’LİK İNİDİRİM SÖZ KONUSU’

Şubat ayıyla birlikte zorunlu trafik sigortasında yeni bir döneme girilerek basamak sayısının artırılacağına değinen Cam, basamak arttıkça sigortada indirim olacağını ifade etti. 4’üncü basamaktan 8’e yükselen bir sürücünün toplamda yüzde 50’lik bir indirime tabi olacağının altını çizen Cam, yeni düzenlemeyle ilgili yanlış bilinen bir konuya değinerek, “Araç sahibi 5’inci basamakta yüzde 30, 6’ıncı basamakta yüzde 35, 7’inci dediğimiz tavan basamakta yüzde 42’lik indirime tabi oluyor. Şu an yeni çıkan 8’inci basamağa gelindiğinde 7’inci basamakta olan yüzde 42’lik bir indirimin üzerine artı yüzde 50 indirim olacağı bilgisi yanlış bir bilgi olarak halk arasında dolaşmaya başladı ancak 7’inci basamaktaki yüzde 42’lik indirime ilave olarak yüzde 8’lik bir indirimle birlikte yüzde 50’lik bir indirim söz konusu olacak. Yani 7’nci basamakta ödenen fiyatla 8’de ödenen fiyat arasında yaklaşık 200TL gibi bir indirim söz konusu.” şeklinde konuştu.

DEPREM SİGORTASI HAFİFE ALINIYOR!

İnsanlarda ‘trafik’ noktasında sigorta bilincinin oluştuğunu söyleyen Cam, deprem sigortasında bu bilincin henüz oluşmadığını şu şekilde aktardı: “Biraz da denetim olduğundan kaynaklı olarak insanlar, bütçelerini zorlasa bile ceza yememek adına araç sigortalarını yaptırıyor. Deprem sigortasında riskin olduğu bölgeye göre fiyat değişiyor. Konya’da en ucuz deprem sigortası 80 TL’den başlıyor. Bu sigorta türü de zorunlu. Meblağlar küçük olsa da bir kontrol mekanizması olmadığından insanlar bu konuda daha rahat davranıyor. Deprem sigorta bilinci insanlarda yok diyebiliriz.” dedi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim