Konya’da üretilen damla sulama ekipmanlarının 65 ülkeye ihracatını sağlayan ve Türkiye’nin en büyük damla sulama ekipman merkezi SerDrip, adeta sektörün dünyaya açılan kapısı konumunda. 2006 yılında damla sulama sektörüne giriş yapan SerDrip, ihraç ettiği ürünlerle SerDrip markasını Konya’dan dünyaya tanıtıyor.

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR

Firma hakkında bilgiler veren SerDrip Firma Sahibi Serkan Topal, “Firmamız 1982 yılında inşaat malzemeleri üzerine toptan satışı üzerine faaliyetlerine başladı. 2006 yılında yaptığımız ek yatırımlar ile damla sulama boru ve ek parça üretimine başladık. 800 yakın çeşidimiz var. Türkiye’de en fazla çeşide bu sektörde sahip olan firmayız. 65 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Kapasitemiz ile Türkiye’de lider konumdayız. 12 Bin metrekare alanda üretim yapıyoruz. Firma olarak daha önce kalıplarımızı dışarıya yaptırıyorduk. Bünyemizde yeni bir Kalıphane kurarak kalıplarımızı kendi bünyemizde yapmaya başladık. Kalıphane’miz bünyesinde bütün kalıplarımızı daha teknolojik ve teknolojik yeniliklere uygun şekilde yeniden revize ediyoruz. Artan maliyetlere karşı kalıp gözlerini de çoğalttık. 2023 yılına Türkiye’de benzeri olmayan 25 ürün çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Firma olarak otomasyon ve robotlaşmaya doğru gidiyoruz. 65 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

DAMLA SULAMA VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR

Damla sulamanın faydalarından bahseden Topal, “Damla sulamanın faydaları bizim bu eski usul salma sulama dediğimiz sulama şekli yapıldığı zaman tarladaki bütün verimlilik gidiyor. Topraktaki bütün mineraller kaybolur ve toprağı öldürüyor. Bu sulama şekli toprağı öldürdüğü için dışarıdan ek mineral, gübre takviyesi yapıyorlar. Fakat damla sulama da bu şekilde bir sulama olmadığı için damla şeklinde olduğu için toprağa herhangi bir zarar vermiyor. Hem sudan tasarruf var hem de toprakta ki mineralleri öldürmüyor ve verimliliği artırıyor. Ayrıca sudan yüzde 70, verimlilik konusunda ise yüzde 60 tasarruf var. Bilinçsiz sulamanın önüne geçiyor” ifadelerini kullandı.

TOPAL’DAN SANAYİCİLERE GES ÇAĞRISI

Sektörlerinden elektrik kullanımın yoğun olması sebebiyle fabrikaların çatılarına GES yatırımı yaptıklarını ifade eden Topal, “Son zamanlarda artan enerji maliyetlerine karşın ve sektörümüzde elektrik kullanımın yoğun olması sebebiyle işletmemizin çatısına GES uygulaması gerçekleştirdik. Konyalı sanayicilerimize çatılarına GES yatırımı yapmalarını öneriyorum. Yaptığımız yatırım ile doğaya ve ekonomiye de katkı sağladık” dedi.

‘KONYA SANAYİSİ KABUĞUNU KIRDI’

Konya sanayisinin son yıllarda kabuğunu kırdığını ifade eden Serkan Topal, “Konya sanayisi ve sanayicisi her yıl büyüyerek emin adımlarla yoluna devam ediyor. Konya sanayisinin büyümesinin en büyük sebebi jeopolitik konumunun yanı sıra artan maliyetlere karşı dünyanın farklı ülkelerinden Türkiye’ye ve Konya sanayisine ciddi siparişler var. Türkiye olan bu talebin önümüzdeki yıllarda daha da artacağına inanıyorum. Pandemi ile bazı ülkelerde üretim durması ile Türkiye olan talep ile Türkiye’de üretilen ürünlerin de kalitesi ispatlanmış oldu. Konya sanayisi hızla büyümeye devam ediyor. Konya kabuğunu son yıllarda ciddi anlamda kırdı. Son yıllarda sanayicinin yaptığı yatırımlar ile Konya önümüzdeki yıllarda ihracatta payını daha da artıracağını inanıyorum” şeklinde konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim