Safiye ve Murat çiftinin iki oğlu Selçuklu Spor Okullarında amatör olarak spora başladı. Eğitmenlerin yeteneklerini fark etmesiyle jimnastik branşında devam eden Ahmet, profesyonel bir sporcu olurken; karşısına çıkan bütün zorluklara göğüs geren Eren ise genç yaşına rağmen antrenör olmayı başardı. Aile, bu başarılarının sebebinin Selçuklu Belediyesindeki spor yatırımları olduğunu ifade ederek Selçuklu Belediyesi çalışanlarına teşekkür etmeyi de unutmadı.

Hoş geldiniz, sizleri biraz tanıyalım.

 Ben Safiye Çelik. Satış işiyle uğraşıyorum. 2 oğlum var, yüzme öğrenmesi için büyük oğlumuz Eren’i spora yazdırmıştık. Ardından Ahmet’te başladı. Şimdi ikisi de sporcu oldu.

Çocuklar ilk olarak spora nasıl ve nerede başladı?

Eren daha ilkokul birinci sınıfta, 6-7 yaşlarındayken okulunda Selçuklu Belediyesi’nin dağıtmış olduğu spor faaliyetleri tanıtım broşürü ile eve geldi, yüzme öğrenmek istediğini söyledi. Böylelikle Eren yüzmeye Selçuk Üniversitesindeki eski ismi İkonyum Konya olan yüzme havuzundan başladı. Biz götürüp getirdik. Ahmet spora daha küçük yaşta başladı. Henüz 3 yaşındaydı. Yine evimizin yakınında açılan Selçuklu Belediyemize ait jimnastik salonunu merak etmemizle yazdırmış olduk. Selçuklu Belediyespor’da yetiştik; Eren hala belediyemizde sporcu olarak devam ediyor, Ahmet ise yaklaşık 4 yıldır Konyaspor’da sporcu.

Başlangıç sürecinde yaşadığınız zorluklardan bahseder misiniz?

Eren yüzmeye başladığı zaman, Ahmet daha bebekti. İlk adımlarını bile aslında spor merkezlerinde attı. Eren’in spor eğitimlerinin yanında bir de bebekle ilgilenmek tabi ki yorucuydu. Daha sonra Ahmet jimnastiğe başladığında hocaları ‘bu çocuk çok küçük, ağlar’ dediler. Bu yüzden eğitimi boyunca yanında gidip geldim. 4 yaşına geldiği zaman, hocalar ‘bizim aradığımız çocuk bu, sen bu çocuğu seneye de getir’ dediler. Öylelikle başlamış olduk. Hala da aslında zorlu süreç devam ediyor. Bir yandan okul diğer yanda spor, onların bu yoğun temposuna ayak uydurmak bizi de tabi ki yoruyor.

Çocukların küçük yaşta spora başlamaları, çevrenizde tepkilere neden oldu mu?

Eren yüzme ilk başladığında özellikle kış aylarında hasta oluyordu. Ahmet ise jimnastik branşında olması sebebiyle hâlâ eli kolu yara bere içinde, bir kere kolunu kırdı. Bundan dolayı çok tepki alıyoruz tabi ki. Ancak çocuklar sayesinde biz bu yaşımızda, Selçuklu Belediyesi havuzlarında yüzme öğrendik, bizden görüp de spora başlayan, tebrik eden sayısı çok daha fazla. Konya’da deniz olmamasının eksikliğini hissetmiyoruz. Bizden görüp de ilerlemiş yaşına rağmen heves edip yüzmeye yazılan büyüklerimiz var. Bunlar çok güzel şeyler, oradaki insanlarla da çok güzel ortam oluşuyor.

Selçuklu Belediyespor’la tanışmanız nasıl oldu?

Eren’in rahatsızlığından dolayı yüzmeye bir süre ara vermiştik. Daha sonra belediyemiz evimize yakın olarak Sancak ve Beyhekim Yüzme Havuzları açtı, böylelikle Selçuklu Spor Okulları’yla tanışmış olduk. Daha sonra Eren’in yeteneğini keşfettiler ve 2016 yılında su topu branşına da başlamış olduk. Eren 18 yaşına geldiği zaman da yine Selçuklu Belediyespor’da profesyonel sporculuğun yanında antrenörlüğe de başlamış oldu. Şimdi de bu işe yeni başlamış olan minik öğrencilere yardımcı olup, içlerinden yetenekli olanları keşfedip geleceğin sporcularını yetiştiriyorlar. Spor, çocukların dikkatlerini derslerine verebilmeleri konusunda da yardımcı oldu.

Sizce sporcuların bu kadar erken yaşta antrenörlüğe başlatılması doğru mu?

Selçuklu Spor Okullarından farklı şubelere gittiğimiz oldu ama bütün karşılaştığımız hocalar, bilgi kapasiteleri yüksek, disiplinli ve deneyimli eğitmenlerdi. Bu hocalarımızdan bazıları da aynı şekilde Selçuklu ’da yetişmiş eğitmenlerdi. Erken yaşta antrenörlüğe başlamak, öğrencilere bir abi- abla gibi yaklaşmaları açısından güzel bir başlangıç. Ayrıca yaşları küçük olabilir ancak uzun süredir bu işin içinde oldukları için, çocukların dillerinden anlıyorlar, bunun yanlış olduğunu düşünmüyorum.

Çocuklar Spor Okulları kapsamında Türkiye geneli yarışmalara katılıyor mu, ulaşım konaklama nasıl sağlanıyor?

Katılıyorlar. Ahmet’in zaten takımla almış olduğu Türkiye birinciliği de var. Farklı şehirlerde olan yarışmalara ya da eğitim kamplarına ulaşımı da konaklama desteğini de yine Selçuklu Belediyemiz sağlıyor. Şehir dışında da sporcuların bütün ihtiyaçlarına belediyemiz koşuyor. Bu konuda Ahmet Pekyatırmacı Başkanımıza ve eğitmeni olan Ali Çatalkaya’ya minnettarız. Eren de Selçuklu Belediyespor Kulübü olarak Mersin’de düzenlenen U19 Erkekler Bölgesel Lig Müsabakalarını 2. Sırada tamamlayarak 2. Lige yükseldi. Gelecek sezonda da 2.ligte şehrimizi temsil edecekler inşallah. Bu konuda da antrenörleri Hasan Seren başta olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.

Selçuklu Belediyesi spor faaliyetleri kapsamında yeterli mi?

Ben 46 yıldır Konya’nın farklı ilçelerinde de oturmuş ve farklı şehirleri gezme imkânı bulmuş biri olarak söyleyebilirim ki gerçekten Selçuklu Belediyesi sadece Konya’da değil, Türkiye’de sporda ve gençlere teşvik konusunda öncü bir belediye. Zaten Selçuklu Belediyespor, Türkiye’nin en büyük amatör spor kulüplerinden biri ve hiç spor yapmamış çoğu çocuk, bu okullarda profesyonel sporcu oluyor. Okullara halı saha yenileme çalışmaları yapıyorlar. Bu konuda ileri görüşlü ve en atılgan belediye, Selçuklu diyebiliriz. İki çocuğum daha olsa, onları da Selçuklu Spor Okullarına gönderirdim.

Peki, Eren artık bir antrenör. Başka yerden teklif gelse gitmek ister mi, bu konuyu daha önce konuştunuz mu?

Eren hep ‘okuldaki arkadaşlarımla arkadaş gibiyim ama spordakiler kardeşim gibi’ der. Selçuklu Belediyespor’a o kadar bağlı ki, başka yerde çalışmaya, oraya ihanet etmek gibi bakıyor. Başka yerde çalışmak istemiyor. Gerçekten de Selçuklu bizim için çalışıyor, şu an olduğu yerde rahat ve mutlu.

Sporcularımız Ahmet ve Eren’e başarılar diliyoruz, yolları açık olsun. Sizlere de bu keyifli röportaj için teşekkür ederim.

Yaptığınız çalışmadan dolayı maile, Yenigün Gazetesine biz teşekkür ederiz.

HACER CEYLAN 

Editör: TE Bilişim