KPSS’ye hazırlanırken aynı zamanda gönüllülük faaliyetlerinden de geri kalmayan Burak Güvendik, katıldığı sosyal faaliyetleri anlattı. Öğrencilik hayatını geçirdiği Afyon’da gençlik meclislerinin olmadığına değinen Güvendik, Selçuklu’nun bu konuda Avrupa’yla yarıştığını söyledi. Selçuklu’nun gençleri dinlediğine vurgu yapan Güvendik, ‘‘Gençlere vakit ayrılırsa, biz de neler yapabileceğimizi gösteririz. Bu konuda Selçuklu Kadın ve Gençlik Meclisi olarak ‘projenle gel, biz sana yardımcı olalım’ diyor.’’ ifadelerini kullandı.  

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Ben Burak Güvendik. Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümünü bitirdim. 26 yaşındayım, Konya’da yaşıyorum. KPSS’ye hazırlanırken aynı zamanda Selçuklu Gençlik Meclisi, AFAD gönüllülük faaliyetlerinde ve birçok ulusal ve uluslararası STK’larda yer alıyorum.

Gençlik Meclisiyle tanışmanız nasıl oldu?

Aslında gençlik projeleriyle ilk tanışmam üniversite hayatımda Afyon’da olmuştu. Mezun olduktan sonra kendi memleketim olan Afyon’da Avrupa Birliği ve uluslararası projelere katılmaya başladım. Büyük şehirlerin gençler için en güzel yanı, kendi yeterliliğimi görmemi sağlaması oldu. Okuduğum şehir küçük olması sebebiyle gençlik meclisi yoktu. Proje için hep şehir dışına çıkmam gerekiyordu. Konya’ya geldiğimde şehir dışına çıkmama gerek kalmadı ve benim ufkumu açtı. Böylelikle gençlik faaliyetlerime daha aktif olarak Konya’da devam etmeye başladım.

Teknoloji, cihazları  ortadan kaldırıyor! Teknoloji, cihazları ortadan kaldırıyor!

Katıldığınız sosyal faaliyetlerden bize bahseder misiniz?

AFAD eğitimlerini tamamlamamla birlikte, yapılan faaliyetlere katılıyorum. Gençlik meclislerinde kamp liderliği yapıyorum. Selçuklu Gençlik Meclisi’ndeki faaliyetlere devam ediyorum.

Konya’nın ve Selçuklu Gençlik Merkezi’nin sizin yeterliliğinizi görmenize ne gibi katkıları oldu?

Selçuklu ve Büyükşehir Gençlik Meclislerinde yerel yönetimlerde görev alabildim, ulusal projelere katıldım. Konya olarak büyük şehir olması sebebiyle gençlere ve özellikle Selçuklu’ da genç ve kadınlara yönelik birçok projeye imza atılıyor. Bu projelerle gençlerin ne kadar etkin rol oynadığını ve Avrupa’yla eşdeğer olduğumuzu görebiliyorum. Ben bir yol arayışındaydım ve bu yolu sağladığı için hem Selçuklu Belediyemize hem de Konya Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum.

Selçuklu, gençlik faaliyetlerinde yeterli mi?

Çok çağdaş ve dinamikleri yakalamış bir belediyeciliğin hâkim olduğunu söylemeliyim. Katıldığım çalışmalarda diğer illerde gördüğüm kadarıyla belediyeler zaten yerelde bir şeyler yapıyorlar ancak Konya, bilhassa Selçuklu ulusal çalışmalara ve daha birçok yeniliklere kapı aralamakta. Gençler yeni bir şey yapmak istediğim zaman, güçleri yeterse kendileri yapabiliyor ya da vaktini harcayacak bir yer bulmaya çalışıyorlar. Ben bir genç olarak, belediyenin bana sahip çıktığını görebiliyorum. Hem vaktini hem de ‘nerede olacağını’ değerlendiren gençlik merkezleri var. Gönüllülük projeleri var. Aslında imkân sağlanıyor yani gençlik, bir yerden medet ummuyor; medet, gencin ayağına geliyor. Bize vakit ayırdıkları için belediye çalışanlarına ve Ahmet Pekyatırmacı Bey’e teşekkür ediyorum.

Selçuklu Gençlik Meclisi’nin gençler için yürütmüş olduğu faaliyetlerden bahseder misiniz?

Ben gençlik kamplarında liderlik de yapmaktayım. Oradan bir örnek verecek olursak; ben kampçıları dinlerim. Çocuk eğer yorulduysa bunu sen görürsün ancak sebebini de onu dinleyerek öğrenirsin; aç mı susuz mu diye. İşte aslında Selçuklu da tam olarak bunu yapıyor. Gençlerin kendisine ihtiyacı olduğunu biliyor ve bu konuda gençleri dinliyor. Gençlere vakit ayrılırsa, biz neler yapabileceğimizi gösteririz. Bu konuda Selçuklu Kadın ve Gençlik Meclisi olarak ‘projenle gel, biz sana yardımcı olalım’ diyor. Ücretsiz kurslarla, biz belediyeye vakit ayırırken aslında ileriye dönük olarak kendimize de vakit ayırmış oluyoruz.  Ben 2016 yılında beri Selçuklu Gençlik Meclisi faaliyetlerine katılıyorum. Sadece üyelerini değil, üniversite topluluklarını da meclise çağırarak ‘buyurun faaliyetlerinizi burada yapın’ diyerek onlara da destek oluyor. Gençlik kamplarına katılabilir ya da belirli projelere katılabilirsiniz. Gençlere meclisler kurarak, genç kart çıkararak, kültür gezileriyle şehir dışından gelen öğrencilere de Konya’nın içe kapalı bir memleket olmadığını göstermiş oluyor. Hani diyoruz ya, ‘Avrupa’da bu var, Türkiye’de yok’ diye. Türkiye’de olmayabilir ancak Selçuklu’da var.

Faaliyetlere katılırken zaman konusunda sıkıntı yaşamıyor musunuz, gönüllülük projelerinde yer alırken ailenize vakit ayıramadığınız dönemler oluyor mu?

Benim amacım; yaptığım bütün her şeyin birlikte yönetilebildiğini göstermek. İnsanlar ders çalışırken ara vermek adına tatile giderler ama insanlara zaman yönetiminde bütün işlerin ardı ardına yapılabileceğini göstermek istedim. KPSS’ye çalışıyorum ve birçok faaliyete katılarak etkinliklerden de geri kalmıyorum. Kendimi sadece ders konusunda değil, diğer konularda da geliştiriyorum. Aslında insanlar dolu zamanı da boş anı da kendileri yaratır. Allah’ın yarattığı bir ‘vakit’ kavramı vardır ve namaz vakitleri gibi, her şeyin vaktinde yapılması gereken işler vardır; bir de insanın kendi oluşturduğu ‘zaman’ vardır. Onu da biz kendimiz oluşturduk. Zamanı hayırlı bir şekilde yaşamak istiyorsan, ona göre ayırman gerekir.

HACER CEYLAN 

Editör: TE Bilişim