Konya Sanayi Odası tarafından, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın destekleriyle düzenlenen ve savunma sanayi sektöründe Türkiye’nin en önemli organizasyonlarından olan ‘Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları’ başladı. Selçuklu Kongre Merkezinde üç gün sürecek programda savunma sanayinin devleri yerli ve yabancı ziyaretçilerle buluşuyor. Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları kapsamında ikili iş görüşmeleri (B2B) organizasyonu da gerçekleştirecek. Düzenlenen programa Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Vali Vahdettin Özkan, AK Parti Konya Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü ile çok sayıda protokol üyesi ile katılımcı katıldı.

‘YENİ İŞBİRLİKLERİNE İMZA ATACAĞIZ’

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, “3 gün boyunca devam edecek Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmalarımızda, aslında uzunca bir süredir ülkemizin gündeminde olan savunma sanayindeki son gelişmeleri somut olarak bir kez daha yakından izleyeceğiz. Burada yapacağımız açılışın ardından, sergi salonlarımızda Aselsan, Havelsan, Roketsan, TUSAŞ gibi ana yüklenicilerin yanı sıra Konya’mızdaki ve şehir dışından katılan diğer ana yüklenici, alt yüklenici ve tedarikçilerin çalışmalarını, ürünlerini göreceğiz. Bilgi ve tecrübe paylaşımı yapacağız. İkili iş görüşmeleri yaparak, yeni işbirliklerine imza atacağız. Yine burada 3 gün boyunca yapılacak sunumlarda, ana sanayilerimizin temsilcilerinden sektöre yönelik gelişmeleri, ana sanayi firmalarının tedarik ve satın alma süreçlerini dinleyeceğiz. Fuar havasında geçecek olan etkinliğimizin savunma sanayimiz için, şehrimiz ve ülkemiz için şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bugün 6.’sında birlikte olduğumuz Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmalarının ilkini de, 2014 yılında, yani bundan 7 yıl önce düzenlemiştik.7 yıl önce, yani 2014 yılında Konya’nın sektördeki ihracatı sadece 32 milyon 860 bin dolar iken, bu yılın ilk 10 ayında 232 milyon 151 bin dolar oldu. Yani sektör, ihracatını son 7 yılda 7 kattan fazla artırmayı başardı. Bu süreçte Savunma ve Havacılık Sanayi sektörü, şehrimizin toplam ihracatından aldığı payı binde 2’den yüzde 9.5’e çıkardı. Türkiye savunma sanayi ihracatından aldığımız pay 2014 yılında yüzde 1,9 iken bu dönemde yüzde 9,6’ya yükseldi. 2014 yılında savunma sanayi alanında en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 5 il içerisinde yer alıyorduk. Bugün, Ankara, İstanbul ve Eskişehir’in ardından 4. İl konumuna geldik, 3.’lüğü zorluyoruz. Yine bizim sektördeki en motive edici hayallerimizden birisi, Konya’mıza bir ana sanayi yatırımı kazandırmaktı. Hamdolsun ki, şehir olarak bu hayalimizi de hep birlikte gerçekleştirdik. Malumlarınız üzere, 24 Konyalı girişimcimizin ortaklığı ile Aselsan Konya Silah Sistemleri Fabrikamızı, şehrimize kazandırdık. Bu fabrikamızın da yer aldığı 1 milyon 581 bin metrekarelik alan Sayın Cumhurbaşkanımızın imzası ile Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi ilan edildi. Burada Türkiye Silah Test Merkezi’nin de bir yatırımı onaylandı, yatırım süreci fiilen başladı. İnşallah TÜBİTAK’ımız da, Konya Teknoloji Endüstri Bölgemize yatırım yapacak. Ben bu şehrin Sanayi Odası Başkanı olarak şuna yürekten inanıyorum ki, Konya’mızın yüksek katma değere odaklanan bu yatırım yolculuğu, Allah’ın izni ile yeni yatırımlar ile taçlanmaya devam edecek. Ben bu vesileyle savunma sanayi başta olmak üzere, teknoloji üreten tüm ana sanayileri Konya’mıza yatırıma davet ediyorum. Gelin Konya’ya yatırım yapın, birlikte büyüyelim diyorum”

‘İLK 3’E KALICI BİR ŞEKİLDE YERLEŞMEYİ HEDEFLİYORUZ’

  1. savunma sanayi ihracatında ilk 3’e kalıcı bir şekilde yerleşmeyi hedeflediklerine dikkat çeken Kütükcü, “Konya’mızın savunma sanayindeki her geçen gün artan kararlılığını ve motivasyonunu gururla görüyorum. Bugün Konyalı sanayicilerimiz ülkemizin yerli ve milli projelerinde yer alıyor, yerlileştirme çalışmalarına destek veriyorlar. Konya’mızda üretilen; ‘Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri’, ‘OVİS Keskin Nişancı Tüfeği’, ‘Bomba atar’, ‘Mayına Karşı Kısmi Korumalı Kurtarıcı’, ‘Taktik Tekerlekli Zırhlı Aracımız PUSAT’ bize gurur veren ürünlerden sadece birkaçı. Daha birçok alt sistem ve parçanın üretimi Konya sanayimizde gerçekleştiriliyor, savunma sanayinde aktif olarak kullanılıyor. Yine baktığımızda ülkemizdeki 650 silah ve mühimmat üreticisi firmanın yüzde 62’sinin yani 398’inin Konya’mızda olduğunu görüyoruz. Ben bu başarının mimarı asıl kahramanlarımız olan tüm sanayicilerimizi yürekten kutluyor, her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bizim yeni hayallerimiz, yeni hedeflerimiz var. Şehir olarak, Türkiye’nin savunma sanayi ihracatında ilk 3’e kalıcı bir şekilde yerleşmeyi hedefliyoruz. Şu anda 3 olan Konyalı ana yüklenici firma sayımızı artırmak istiyoruz. Yine Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü’nde 160 olan onaylı tedarikçi arasındaki 22 Konyalı sanayici sayımızı iki katına çıkarmayı da öncelikli hedef olarak belirledik. Bu hedeflerimize şehrimizdeki tüm kurum ve kuruluşlarımızın desteği ile ulaşmak için elbette, çalışmalarımızı da yoğunlaştırdık. Bu kapsamda Oda olarak; Ateşli Silahlar Ur-Ge Projesi, Yetenek Matrisi, Savunma Sanayi Geliştirme Merkezi Fizibilite Raporu projelerini gerçekleştirdik. Yine Savunma Sanayii Başkanlığımızın Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı ile, Savunma Sanayii Başkanlığı Yetenek Envanteri Projesi’ne destek veriyor, birlikte çalışıyoruz. Konyalı sanayicilerimizi odamız öncülüğünde oluşturduğumuz çok güçlü bir kümelenme çalışması olan Bütünsel Güvenlik Sağlık ve Teknoloji Kümelenmesi (BÜSAT) etrafında bir araya getiriyoruz. Böylece, burada firmalarımızın sektördeki yetkinliklerini artıracak, ortak iş birlikleri oluşturacak ve ana sanayi firmalarının aradığı niteliklere ulaşmalarına katkı sağlayacağız. Bu hedeflerimize ulaşmak için Savunma Sanayii Başkanlığımızın da bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yanımızda olacağına canı gönülden inanıyoruz” dedi.

‘KONYA, SANAYİLEŞMESİ İLE TEVECCÜH GÖREN BİR ŞEHİR’

Vali Vahdettin Özkan da, tüm sektörlerde olduğu gibi savunma sanayi alanında da uluslararası arenada rekabet gücünün çok önemli olduğunu söyledi. Savunma sanayinin gücünün artması için emek veren, fedakarlık yapan, sermayeleri ile seferber olan herkese teşekkür eden Vali Özkan, “Bu anlamda ilimiz, gerçekten hem fiziki alt yapısı açısından hem de ulaşılabilirlik açısından önemli bir merkez. Son yıllarda sanayileşme ile ilgili herkesten teveccüh gören bir yer Konya. Yatırım iştahı çok yüksek olan bir iliz. Sanayi parsellerine olan ilgi de bunun en önemli göstergesi. Konya, eğitim, teknik alt yapı akımından yatırımcının işini kolaylaştıran bir alan. Tüm yatırımcılarımıza Konya’mıza hoş geldiniz diyorum” dedi.

‘YENİ YATIRIMLARI ÇEKMEYE GAYRET EDİYORUZ’

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, savunma sanayi alanında yerlilik oranının yüzde 20’den yüzde 80’lere yükseldiğini, ithalat bağımlısı olan Türkiye’den, tasarlayan, üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna gelindiğini söyledi. Silah sektörü ve makine sektörü alanında Konya’nın önde gelen illerden olduğunu belirten Büyükdede, “Söz konusu sektörlerde pazarlarında lider olan firmalar yer alıyor. Bunlardan bazıları kendi markaları ile yurt içi ve yurt dışı pazarlara sunumlar yapıyorlar. Konya bölgesinin en büyük ihracat pazarlarından olan savunma sanayi ihracatı geçen yıla göre iki katına çıktı. Sektör dünyada birinci oldu” diye konuştu. Konya’da savunma sanayine yapılan projelerin meyvelerini vermeye başladığını ifade eden Bakan Yardımcısı Büyükdede, şöyle devam etti: “Konya’da firmaların kendi ürünleri olması, savunma sanayin alt yüklenici firma olmaları konusunda yoğun bir iş geliştirme çabası olduğunu görüyoruz. Konya’nın bu alandaki tezgah parkı, kalite sistemleri, imalat teknikleri, yönetim anlayışları ve kurumsal değişiklik yatırımları yaptıklarını görüyoruz. Ayrıca Konya’da Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi ilan edildi. Bu bölgenin ilk yatırımcısı Aselsan Konya Silah Sistemleri Fabrikası oldu. Bu bölge bir inovasyon merkezi olarak hizmet verecek. Buraya birçok yatırımı çekmeye gayret ediyoruz. Yönetici şirket ile koordinasyon içinde çalışıyoruz. Konyalı sanayicilerimizin her alanda yanlarında yer almaya kararlıyız.”

KONYA TEKNOLOJİ ENDÜSTRİ BÖLGESİ, ÖNCÜ BÖLGELERDEN BİRİ OLACAK

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız da, sanayi üretiminin büyümeye katkı sunduğunu, 23 yılın en yüksek noktasına ulaşıldığını söyledi. Üretmeye devam eden sanayiciler sayesinde ihracata ve üretime dayalı büyüme trendinin devam edeceğini aktaran Altunyaldız, Konya sanayisinin başarısından söz ederek, “Konya 2020 yılının tamamında yaptığı ihracatı bu yılın ilk 9 aylık döneminde gerçekleştirdi. Yıl sonunda 3 milyar dolar hedefini yakalama heyecanını yaşıyoruz. Savunma sanayi alanında Konya’mızı kutlamak istiyorum. Bu alanda 232 milyon doları aşkın ihracat gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı. Savunma Sanayii Başkanlığı’nın tedarik unsurlarını Anadolu’ya yaymak için çalıştığını dile getiren Altunyaldız, “Başkanlığımız tedarik unsurlarını Anadolu’ya yaymak, üretimi sadece savunma sanayi şirketlerimizin değil, onları destekleyecek bir üretim ekosistemi ile tüm Türkiye’ye üretim ve tedarikte entegre etme sistemini kurup, başta Konya’mız olmak üzere tüm Türkiye’ye yayma iradesi gösteriyor. Yine burada Aselsan, ülkemize bir model olacak şekilde, bir model oluşturdu. Konya’da fabrikamızı kurduk. Türkiye Silah Test Merkezi yine bir model oluyor. Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi’nin Türkiye’de öncü bölgelerden biri olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE, DÜNYANIN EN İYİLERİ ARASINDA OLMALI

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de, ülkelerin savunma ve güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmasında teknolojik bağımsızlığın her zamankinden daha önemli bir konu haline geldiğini aktardı. Türkiye’nin 18 yıldır savunma sanayi alanında yakaladığı başarının artan bir ivme ile devam ettiğini aktaran Demir, “Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tehditlere ve jeopolitik konumu gereği bundan çok daha iyi yapmasının bir gereklilik olduğunu çok net görüyoruz. Geleceğe yeniliklerle beraber yürüyeceğiz. Bunu şiar olarak önümüze koymamız gerekiyor. Geleceğe yönelik teknolojilerde Türkiye’nin bazı alanlarda dünyanın en iyileri arasında oynaması gerektiğini bunun mutlak bir şart olduğunu vurguluyorum. O bakımdan bazı alanları kendimize hedef seçip o alanda, teknoloji derinliğini yakalamamız, sahaya oyun değiştirici, bizi üstün kılıcı bazı unsurları devreye koymamız gerekiyor. Türkiye’de sanayicimiz çok cesur. Sanayici bir kahramanlık. Sanayi ekosisteminiz başarılı değilse, savunma sanayi tek başına başarılı olamaz. Üniversiteler başarılı değilse, uzun soluklu sürdürülebilir başarı yakalamak mümkün değil” şeklinde konuştu. Yurdun birçok noktasında saklı kalmış kabiliyetlerin ortaya çıkarılması gerektiğini ve bunun için Konya’da bulunduklarını aktaran Demir, şunları söyledi: “5 yıl önce Türkiye’nin kendi tasarladığı bir piyade tüfeği dahi yoktu. Artık kendi ürettiğimiz tüfekler, hava savunma sistemleri, çeşitli mühimmatlar, muhtelif menzilli roketler var. Uzaya da ulaşmış durumdayız. Bunlar bize cesaret vermeli. Ancak daha çok mesafe yürümemiz gerektiğini unutmamalıyız. Bunun için bugün buradayız. Yurdumuzun her köşesinde saklı kalmış, gözden kaçmış hiçbir kabiliyetin geride bırakılmaması, bu yürüyüşün milli mücadele yürüyüşü olması gerektiğin vurgulamak için buradayız” ifadelerini kullandı. Açılış konuşmalarının ardından 5 farklı alanda iş birliği protokolü imzalandı. Protokol imzaları sonrasında Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları kapsamında Aselsan, Roketsan, Havelsan, TUSAŞ gibi ana yükleniciler ile Konya ve şehir dışından 90’ın üzerinde ana yüklenici, alt yüklenici ve tedarikçinin stant açtığı sergi salonlarının açılışı yapıldı. Açılışa katılan heyet daha sonra sergi salonlarını gezerek, firmalar ve ürünler hakkında bilgi aldı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim