Saman satıcıları kendilerine ayrılan yeri kullanamamaktan yakınıyor. Karatay İlçesi’ndeki Büyükşehir Belediyesi’ne ait Hayvan Pazarı’nın arkasına Saman Pazarı yapılmasına rağmen, saman satıcılarına bu alan açılmıyor. Satıcılar bu duruma çözüm bulunmasını istiyor.

Saman Hayvancılıkta önemli bir yere sahip olan samanın satışı, Konya’nın çeşitli bölgelerinde gerçekleştiriliyor. Bilinen en önemli yer ise Karatay İlçesi’ndeki Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Hayvan Pazarı bölgesi. Saman satıcıları burada Ünen Caddesi üzerinde kamyonlarını çekerek satış yapmaya çalışıyorlar. Büyükşehir Belediyesi Hayvan Pazarı’nın arka tarafını Saman Pazarı olarak düzenlemesine rağmen burayı kullanamadıklarını iddia eden saman satıcıları, cadde üzerinde zor şartlar altında ticaret yapmaya çalıştıklarını belirtiyor. Saman satıcıları, Saman Pazarı olarak yapılan alanın kullanıma açılmasını istiyor.

YER VAR AMA İZİN YOK!

Alınan bilgilere göre Büyükşehir Belediyesi, Hayvan Pazarı’nın arka tarafını Saman Pazarı olarak düzenledi. Ancak bugüne kadar saman satıcıları oraya hiç alınmadı. Saman satıcıları Büyükşehir Belediyesi Önceki Dönem Başkanı Tahir Akyürek’le konuyu görüşmelerine rağmen, bir sonuç alamadılar. Saman Pazarı olarak yapılmasına rağmen alanın kendilerine tahsis edilmemesine gerekçe gösterilmezken, saman satıcıları bu duruma anlam veremiyor.

ZOR ŞARTLAR ALTINDA SATIŞ YAPIYORLAR

Cadde üzerinde zor şartlar altında satış yaptıklarını belirten saman satıcısı Ömer Çini, yetkilerden yardım istedi. Hayvan Pazarı arkasında kendilerine saman pazarı olarak yer yapıldığını ancak bu alanı kullanamadıklarını belirten Çini, “Burada ana cadde üzerinde satış yapmaya çalışıyoruz. Araçlar geçiyor, zaman zaman tehlikeyle karşı karşıya kalıyoruz. Cadde üzerinde araçlarımızı bırakıp evimize gidiyoruz. Bizim her şeyimiz bu samanlar. Gece gelip çalsalar ruhumuz duymaz. Güvenliğimiz yok. Anlayacağınız burada Allah’a emanet iş yapıyoruz. Kamyonlarımız yüklü olduğu için bizim şehir içine girme şansımız yok. Bunu da istemiyoruz zaten. Ama burada bizim yerimiz var. Hayvan Pazarı yapılırken, arkasındaki boşluğu da Saman Pazarı olarak yapmışlardı. Hatta Hayvan Pazarı ilk yapıldığında tabelada Hayvan ve Saman Pazarı yazardı. Ama o levhayı kaldırdılar sonra. Buranın girişi bile farklı. Oraya bize yer yaptılar ama kullandırmıyorlar” dedi.

KIŞIN BÜYÜK ZORLUKLAR ÇEKİYORUZ

Saman Pazarı olarak yapılan bölgede, kendileri için yazıhaneler bile yapıldığını ancak bu bölgelerin belediye deposu olarak kullanıldığını iddia eden Çini, şunları kaydetti, “Kışın biz burada büyük zorluklar yaşıyoruz. Yer olmadığını için yeri geliyor ateş yakıyoruz, ateş başında satış yapıp ekmek parası kazanmaya çalışıyoruz. Ama Saman Pazarı olarak yapılan bölgede, bizim kullanmamız için yazıhaneler yapılmıştı. Buraya bir sürü para harcandı ama bize kullandırılmıyor. Şuan o yazıhaneleri belediye hayvan maması saklama yeri olarak kullanıyor.”

GEREKİRSE PARASINI VERİRİZ

Şuan tuvalet ihtiyaçlarını bile giderebilecekleri bir yer olmadığını dile getiren Çini, Saman Pazarı olarak yapılan alanda her türlü ihtiyaçlarını giderebilecekleri alanların bulunduğunu söyledi. Ancak bu alanları kullanamamalarının kendilerini üzdüğünü söyleyen Çini şöyle devam etti, “Yapılan alanda tuvaletler var, yazıhaneler var, kamyonlarımızı koyabileceğim geniş bir alan var. Biz gerekirse Pazar alanına giriş için ücret vermeye razıyız. Hatta yazıhaneler için de bizden kira alsınlar ama yeter ki burayı bizim kullanımımıza açsınlar. Biz müşterimize bir çay bile ikram edemiyoruz. İhtiyaçlarımızı gideremiyoruz. Bu Pazar bize açılsın, kendimiz çaycımızı da tutarız, güvenlikçimizi de tutarız. Burada bizim için 50 tonluk kantar bile yapıldı. Kantar şuanda atıl vaziyette duruyor. Ama Pazar bize açılırsa, kantarı da kullanırız hatta para karşılığı işletiriz de.”

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim