Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) koordinasyonunda, Konya Ticaret Odası (KTO), Konya Ticaret Borsası (KTB) ve Konya Sanayi Odası (KSO) işbirliğiyle, reel sektör ile finans sektörü arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi, sorunların ve önerilerin paylaşılması amacıyla, istişare toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, TBB Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, KTO Başkanı Selçuk Öztürk, KTB Başkanı Hüseyin Çevik, KSO Başkanı Memiş Kütükcü ile TBB Yönetim Kurulundaki Bankaların (İş Bankası, Garanti Bankası, Akbank, Yapı-Kredi, HalkBank, VakıfBank, TEB, ING, Eximbank, OdeaBank, ŞekerBank, CitiBank) Genel Müdür veya Genel Müdür Yardımcıları ve Konya'daki iş dünyası temsilcileri katıldı. 

BU ÇALKANTILAR GEÇİCİ 

Toplantıdan önce bir açıklama yapan TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin ortak düzenlediği toplantıların ilkinin İstanbul'da ikincisinin ise Denizli'de yapıldığını hatırlattı. 3. toplantının ise Konya'da yapıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye çaptı böyle bir toplantının bir ilk olduğunu söyledi. Toplantılarla birlikte reel sektör ile finans sektörünün birbirini daha iyi anlayacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti, "Toplantılarla birlikte ortak çözümler geliştireceğiz. Bu sıkıntılı süreci birlikte atlatacağız. Finans sektör, reel sektör ve KOBİ'lere finans sağlayan ana damarlardır. Dolayısı ile biri kötü durumdayken diğerinin iyi durumda olması beklenemez. İçinde bulunduğumuz süreçte her iki sektörün de güçlenmesine ihtiyaç var. Biz bu kapsamda önerilerimizi hükümete ilettik iletmeye de devam ediyoruz. Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın'ın da çabasıyla Bankalarımız reel sektörüne yeni imkanlar sunmaya başladılar. Elbette tüm bunların yanında başka önlemlerin de alınmasına ihtiyaç var. Reel sektörün özellikle KOBİ'lerin finansmana ulaşma imkanının açık tutulması hayati önem taşımaktadır. Bu konuda son dönemde kamu bankalarımızın daha aktif olduğunu görüyoruz bu nedenle teşekkür ediyoruz. Bizler reel sektör ile mali sektörün aynı gemide olduğunun bilincindeyiz. Birlikte hareket etmek, birbirimize destek olmak durumundayız. Son dönemde ekonomimizde olumlu gelişmeler var. Dış ticarete ilişkin rakamlar, döviz gelir-gider durumunda bir dengelenme başladığı da görülmekte. Ancak ekonomideki canlanma henüz istediğimiz noktada değil. Bu konuda son atılan adımlarla beraber, vergi ve ÖTV indirimleri inşallah pozitife doğru gidişatın göstergesi olduğunu biliyoruz. Oda ve borsalarımızdan gelen talepleri hükümetimize ilettik. Sağ olsunlar onlar da duyarsız kalmadılar ÖTV ve vergi indirimleri gerçekleştirildi. Bu indirimler piyasaya moral verdi. Biz bu çalkantıların geçici olduğunu, ülkemizin ekonomik temellerinin sağlam olduğunu biliyoruz. İnşallah bu süreçten geçerken üretici, tüccar ve sanayicimizin üretim, istihdam kapasitesini korumak zorundayız. Ben asla karamsar olmadım olmam da. Son 25 senede iç ve dış kaynaklı çok kriz atlattık ve hepsi de geçti. İnşallah bunun da üstesinden geleceğiz yeter ki olumsuz olmayalım, saflarımızı sık tutalım."

FİNANS SEKTÖRÜ KATKI VERMEYİ SÜRDÜRECEK

TBB Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın da, reel sektör ile finans sektörünün aynı gemide olduğunu söyledi. Piyasaları canlandırmak adına çok sayıda düzenlemeler yapıldığını dile getiren Aydın, "Bunların pratik uygulamalarını tartışacağız. Ülkeyi karış karış dolaşacağız. Hepimizin eksiği olabiliyor. Ama nihayetinde hepimizin 1 tane amacı var; ülkeye katkı sağlamak. Bu konuda bütün gücümüzle finans sektörü olarak katkıda bulunmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim