KAPSAMLIYDI!

Mevlana Celaleddin Rumi’nin 17 Aralık 1273’te Hakk’a yürüyüşünün ardından 1274 yılında yaptırılan türbesi içerisinde yer alan Kubbe-i Hadra, bugünkü şeklini Kanuni Sultan Süleyman döneminde aldı. Kubbe-i Hadra’da 1698, 1798, 1816, 1835, 1912, 1949 ve 1964 yıllarında restorasyon yapılarak bugüne kadar korunmuştu. Son olarak Haziran 2020'de tarihinde de yetkililere göre “en kapsamlı” restorasyon başlatıldı.

KİMİN HATASI?

Yaklaşık 1,5 yıllık çalışmaların ardından Kubbe-i Hadra, geçtiğimiz yıl Aralık ayında düzenlenen Hz. Mevlana’nın Vuslat Yıldönümü Etkinliklerine yetiştirilerek, restorasyonun ardından yeniden ziyaretçilere açıldı. Restorasyonla Kubbe-i Hadra'nın çinileri ile altındaki tuğla kubbe arasında yer yer 15 ila 18 santimetre kalınlığa ulaşan yaklaşık 100 ton beton temizlenmiş, Kubbe için özel çiniler üretilmişti.

PARALAR UÇTU!

Teknoloji, cihazları  ortadan kaldırıyor! Teknoloji, cihazları ortadan kaldırıyor!

Son restorasyonun ardından daha çok kısa bir zaman geçmesine rağmen Kubbe-i Hadra’nın çinileri dökülmeye başladı. Şehir merkezinde dün etkili olan rüzgarın etkisiyle döküldüğü tahmin edilen çinilerin ardındaki boşluklar çıplak gözle görülebiliyor. “En kapsamlı restorasyon” olarak lanse edilen restorasyonun ardından kısa bir süre geçmesine rağmen, harcanan para da göz önüne alınınca yaşanan bu dökülmeler düşündürüyor. 

ABDULLAH AKİF SOLAK’IN HABERİ

Editör: TE Bilişim