Dünyanın en önemli ana gündem maddelerinden biri olan Rusya-Ukrayna krizi giderek derinleşmeye devam ederken, Türkiye’de yoğun diplomasi yürüterek barışın hâkim olabilmesi adına yoğun çalışma yürütüyor. Rusya Ukrayna’nın stratejik bölgelerine hâkim olmaya çalışırken, saldırılarını sürdürerek özellikle sivil yerleşim merkezlerini hedef aldığı iddia ediliyor. Konya Ukraynalılar Derneği Başkanı Alina Göçer, Rusların özellikle Ukrayna’da ki topraklara göz diktiğini ve halkın üzerinde soykırım uyguladığını gazetemiz muhabiri Samet Aktaş’a anlattı. Göçer, bir an önce savaşın son bulmasını istiyor. Rusya askerlerinin Ukrayna’da saldırılarını sürdürdüğüne işaret eden Göçer, “Rusya’nın amacı Ukrayna topraklarını ele geçirmektir. Rusya yıllardır Donbas ve Kırım’ı işgal etmek istiyordu. Ukrayna’nın topraklarını ele geçirmek Rusya için büyük önem taşıyor. Ukrayna bir tarım ülkesidir. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere bugün pek çok alana buğday veriyor. Rusya, Ukrayna’nın topraklarına göz diktiği gibi, ürettiği temel gıda ürünlerine ve hatta buğdaya bile göz dikti. Savaş başlayalı üç ayı geçti. Bölge açısından Kiev rahat ama diğer yerlerde ciddi sıkıntılar var. Odessa, Herson, Zaporijya, Mariupol, Donetsk, Luhansk, Mikolayiv, Bordansk, Donbas, gibi yerler şu an çok kötü durumda. Ülke geneli tehdit altında olsa da bu yerlerde çatışmalar daha fazla. Karadeniz’e yakın bölgeleri Rus askerleri ele geçirdi. Karadeniz’den Ukrayna’yı daha fazla kuşatmaya çalışıyorlar. Hem karadan hem de denizden roket atarlarla Ukrayna’ya saldırılar devam ediyor. Mikoloyiv’de benim ailem yaşıyor. Askeri araçlarla ülkenin stratejik öneme sahip olan şehirleri vurmaya devam ediyorlar. Özellikle saldırılar gece yapılıyor” dedi.

‘İNSANLAR SUSUZ BIRAKILIYOR’

Ülkenin tamamında bazen sirenler çaldığını hatırlatan Göçer, “Mikolayiv bölgesinde ciddi su sıkıntısı var. Su kaynaklarını ya da su alt yapılarını yok etmeye çalışıyorlar. Hatta yağmur yağarken insanların su ihtiyaçlarını gidermeye çalıştığına şahit olduk. Yağmur suyu ile insanlar yaşam savaşı veriyor. Şehirlerin giriş ve çıkışlarında vatandaşların su ihtiyaçlarını bile gidermelerine engel oluyor Rus askerleri. Benim ailemi de bahçesinde su kuyusu olan bir aile kurtardı. Buradan onlara da teşekkür etmek istiyorum. Mikolayiv başta olmak üzere Ukraynalılar, eczane, konserve ya da temel gıda ürünlerinin temini noktasında sıkıntı çekiyor. Ağır hastalar eczane ya da sağlık alanları noktasında sıkıntı yaşadığı için tedavi olamıyor. Rusya saçma sapan saldırılar yapıyor. Rastgele sivillerin ikamet ettiği alanlara ateş açıyorlar. Ukrayna askerleri de karşılık vermeye çalışıyor. Kendi vatandaşlarını korumaya çalışıyor” diye konuştu.

‘RUSLAR YAĞMALAMA YAPIYOR’

Göçer, Rus askerlerinin kamu binalarını bile hedef aldığını söyledi. Göçer, “Rus askerleri Herson gibi yerlerde kamu binalarına çok ciddi zarar vermeye başladı. Şehirlerde yağmalama yapıyor. Sivillere ait olan her şeyi çalıyorlar. Çaldıkları ürünleri daha sonra bizlere satmaya çalışıyorlar. İnsani yardım noktasında sağlık malzemeleri taşıyan bir TIR’lara bile Rus askerlerinin izin vermediğini duyduk. Yardımları engellemeye çalışıyorlar. Avrupa ülkeleri Ukrayna’ya yeteri kadar destek olamadı. Polonya ve Almanya’nın destekleri var elbette ama AB genelinden daha fazla destek bekliyoruz. Biz Kırım Tatar Derneği ile beraber Ukraynalılar Derneği olarak yardım kampanyası yapmıştık. Kıyafet yardımı, battaniye, temel gıda malzemeleri gönderdik. Onlarda destek oldu. Burada ki Ukraynalılara yardım etmeye de çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

‘BAYRAKTAR VE İNSANİ YARDIMLARA DİKKAT ÇEKTİ’

Türkiye’nin savaşın sona ermesi adına yoğun çaba gösterdiğini ve bundan büyük memnuniyet duyduklarını anlatan Göçer, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi, “Türkiye dışında barışı isteyen başka bir ülke yok gibi. İnsanların ölmediği, çocukların güldüğü, barışın, sevginin hâkim olduğu bir dünya istiyoruz. Barış sağlansa bile Rusların bu yaptıklarını asla unutmayacağız. Aradan yıllar geçse de bile bunu unutmak imkânsız. Çünkü masum insanlar öldü. Çocuklar hayatını kaybetti. Türkiye’nin Ukrayna’da barışı sağlamak adına yaptığı çok ciddi çalışmalar var. Gerek devlet bünyesinde gerekse insani yardımlar noktasında Türkiye Ukrayna’ya sahip çıkıyor. Türkiye’nin önemli yardım kuruluşları arasında yer alan Kızılay ve AFAD gibi önemli yardım kuruluşları Ukrayna’da yaraları sarmak için gece gündüz çalışıyor. Türkiye tarafından özel olarak üretilen ‘Bayraktar’ gerçekten savaşta Ukrayna’nın bağımsızlığı adına önemli rol üstleniyor. Rusya’nın şu an tam olarak Ukrayna halkına karşı yaptığı soykırımdır. Bu soykırımda sessiz kalamayız. Türkiye’ye savaşın sona ermesi için yoğun diplomatik çaba sarf ediyor. Türkiye’ye Ukrayna halkını düşündüğü çin çok teşekkür ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim