Resim öğretmenliği öğrencisi ve ressam Merve Koru, resim sanatına dair önemli açıklamalarda bulundu. “Tek başına yetenek bir anlam ifade etmez. Çalışmadan, gönül vermeden ilerlemez. Yok olur gider. O yüzden hepsi bir bütündür. Yetenekte sadece bir parçasıdır” diyen Koru, resim sanatında kendini bulduğunu söylüyor.

Merve Koru tanımayanlara özetle nasıl anlatırsınız?

24 Nisan 1996 doğumluyum. Nevşehirliyim. Konya’da okuyorum. Resim öğretmenliği son sınıf öğrencisiyim. Yolculuğunda kendini bulmaya çalışan biriyim.

Resim sanatını nasıl tanımlarsınız?

Resim, kendimi bulmaya çalıştığım bir alan diyebilirim. İnsanın her anlamda bakış açışını değiştiren, iyileştiren bir sanattır resim. Ucu bucağı olmayan derin bir deniz gibi. Öğrenmenin bitmediği, hep devamı olan bir sanat. Bazen içinde kaybolduğumuz, bazen çıkış noktamız. Her resim kendine özgüdür ve biriciktir.

Resim yapmak yetenek gerektirir mi?

Resim yapmak yetenek gerektirir dersem çok yetersiz bir cevap olur. Tek başına yetenek bir anlam ifade etmez. Çalışmadan, gönül vermeden ilerlemez. Yok olur gider. O yüzden hepsi bir bütündür. Yetenekte sadece bir parçasıdır.

Resim çizmek sizin için ne ifade ediyor? Temel bir hayat ihtiyacı diyebilir miyiz?

Resim, hayatımın dönüm noktalarından biri oldu. İyi kötü her anımda hayatımın büyük bir parçası olduğu için temel bir hayat ihtiyacı haline geldi.

Her insanın mutlaka bir başlangıcı vardır. Sizin resme olan ilginiz ne zaman ve nasıl başladı peki?

Küçüklüğümden beri sanatın her alanını seviyordum. Resime 20 yaşında başladım. Tek bir etken yoktu. Birden fazla olan gelişmelerden sonra başladım. Parçaların bütünleştiğini düşünüyorum. Ailemin ve o dönem karşılaştığım bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine kursa başladım. Deneyerek kendimi buldum. Bunun üzerine çok çalıştım, vazgeçmedim. Kırılma noktalarından birinin de bu olduğunu düşünüyorum. Her koşulda devam etmek.

Hayatınızda önemli yer tutan fırçasız, boyasız yapamam dediğiniz oluyor mu?

Hayatımda önemli bir yer tutan fırçasız, boyasız ne yapabilirdim diye düşündüğüm anlar oluyor. Resime başlamadan önce yöneldiğim farklı alanları hep yarım bıraktım. Resim yapıyor olmasam hangi alana yönelirdim ve iyi yapabilir miydim bilmiyorum. 

Resim yaparken, ya da bitirdikten sonra burası olmadı ya da içinize sinmediğinde sil baştan mı başlıyorsunuz? Bu hatayı nasıl gözden kaçırdım dediğiniz oluyor mu?

Tabiiki fazlasıyla oluyor. Bazen tamamen kapatıyorum, bazen düzeltmek için sabırla tek tek işliyorum. O anki ruh haline göre de değişebiliyor.

İleride resimle ilgili gelmek istediğiniz nokta neresidir?

İleride resimle ilgili gelmek istediğim nokta konusunda kararsızım. Öğretmenliği çok seviyorum. Akademik alanda bir yola da girmek isterim. Resim yapmaya da her zaman devam etmek istiyorum. Aslında net bir düşünceye varmak istemiyorum. Akış halinde olmak daha iyi hissettiriyor.

Resimlerin insan üzerindeki etkisi sizce nasıldır?

Resimlerin insan üzerindeki etkisi yadsınamaz. Çocuk veya yetişkin insanlar bazen ifade edemediklerini resimle anlatırlar. Sanat bir dildir. İnsanlar resimlerde kendisini ifade etmenin bir yolunu bulur. Hangi duyguyla yapıldığını karşı tarafa hissettirebilir. Ve bir yakınlık görür.

Ressam olarak kendinizi geliştirmek için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Kendimi geliştirmek için olumlu olumsuz her koşulda öğrenmeye açık halde olmaya çalışıyorum. Resimlerden ayrı kalmadan hep içinde olmak gerekiyor. Uzak kaldıkça el de soğuyabiliyor. O yüzden pratik yapmak önemli.

Kullanmayı en sevdiğiniz renk hangisidir? Neden?

En sevdiğim renk kırmızı. Resimlerimde de sıklıkla kullandığım bir renktir. Bana hayatın her yönünü hissettiriyor. İçinde birçok zıt duyguyu ve dengeyi bir arada barındırdığını düşünüyorum.

Merve Koru, Mozaik Sanat ve Kültür Merkezi tarafından gerçekleştirilen ‘Umut’ konulu resim yarışmasında birincilik elde ettiniz neler hissettiniz?

Her şey çok hızlı gelişti, heyecanlıydım ve başlarda tam olarak ne hissettiğimi ifade etmek çok zordu. Boşluğa düşmüş gibi hissediyordum. Karmaşık duygular içindeydim. Fakat daha sonra çok güzel duygularda buldum kendimi.

Resim eğitiminiz boyunca, unutamadığınız, sizde etki bırakan bir olay var mı?

Henüz yok.

ALAADDİN ALADAĞ 

Editör: TE Bilişim