Türkiye’nin gelişmesi ve büyümesi adına ciddi katkılar veren Konya gerek ihracatta gerekse sanayi sektöründe yatırımlarıyla ön plana çıkmaya devam ediyor. Fakat son zamanlarda ciddi oranda yükselen arsa ve kira fiyatları sanayicinin üretim yapmasını engelleyen en önemli nedenlerin başında geliyor. Sanayicilerin yatırım yapmasını engelleyen bu duruma karşı yetkili mercilerin çözüm üretmesi bekleniyor. Arnikon Vinç Genel Müdürü Bayram Ayçiçek, arsa ve kira fiyatlarının çok yüksek olduğunu Yenigün Gazetesi’ne anlattı. Organize Sanayi Bölgeleri’nde büyük bir şekilde rant döndüğünü iddia eden Ayçiçek, “Organize Sanayi Bölgeleri’nde ki arsalar ve binalar belirli zümrelerin elinde. Normalde Organize Sanayi Bölgeleri’nde ki yürütme yasası var. Ama bu yasa aslına uygun olmuyor. Arsayı alıyorlar bina yapıyorlar sonra koyup gidiyorlar. Arsayı alıyorsan sen burada oturacaksın maddesi var. Aynı şekilde kira fiyatları da çok yüksek ve bunlarda yine belirli kişilerin elinde. Kirasını oturalım tutalım diyoruz ama adamlar sadece binanın karkasını kurmuş. Biz sanayicilerin öyle bir binaya oturabilmesi için en az 12-13 milyon nakit para harcamamız lazım. İdari binası yok, binaların kolonları yok. Boş bina. İdari bina lazımsa kendin yapacaksın diyorlar. Peki o zaman güzel abim sen bu vasıfsız binayı neden yaptın? İnsanlar aldığı kiraya bakıyor” dedi

‘BU RANT MESELESİDİR’

Sanayicilerin önlerinin açılması gerektiğini kaydeden Ayçiçek, “Arsa fiyatların yüksek olması da tamamen rant meselesidir. Geçen sene burada arsa fiyatları Konya Organize Bölgesi’nde 350-400 liraydı. Şu an da ise Organize Sanayi Bölgesi’nde metrekare arsa fiyatı 2 bin liraya çıktı. Hatta parsel olarak hem geçen sene hem de bu sene arasında ki fiyat farkını gösterebilirim. 300 liradan 2 bin liraya çıkmasının hiçbir mantığı yok. Yani arsa sanayi bölgelerinde arsa fiyatları 6-7 kat daha da artmış. Bunun daha önce planlanmış bir düzen olduğunu düşünüyorum. Buralarda farklı şeyler dönüyor. Bu gidişle arsa fiyatlarının düşeceğini zannetmiyorum. Hatta daha da artacağını düşünüyorum. Arsa fiyatlarının bu kadar yüksek olması yatırımcıyı doğrudan etkiliyor” diye konuştu.

‘NASIL İSTİHDAM VE ÜRETİM SAĞLARIZ?’

Sanayicilerin ülkenin ekonomik lokomotifi olduğunu vurgulayan Ayçiçek, “Konya Sanayi’nde eğer çok özel bir iş yapmıyorsanız bi işi yapan 20-30 tane firma var. Ortalama ise yıllık karımız yüzde 5-6 civarı. Bu net kar. Biz geçen yıl 72 milyon TL ciro yaptık. Yıllık yüzde 6 ile kar yapsanız, 4 milyon TL civarında senelik para kazanırsınız. 20 bin metrekare bir arsayı almak için bu fiyatlarla 40 milyon TL’yi 10 senede kazanırsınız. Ayrıca arsayı aldıktan sonra da binayı yapmanız 10 senenizi alır. Yani kiradan kurtulup kendi mülkümüze geçebilmemiz için 20 sene mi çalışmamız lazım? Eğer ben fabrikamı yapabilmem için 10 sene çalışıp para mı betona gömeceksem ben nasıl yatırım yapacağım? Ben nasıl AR-GE üreteceğim? İşlerim maaşını nasıl ödeyeceğim? Nasıl teknoloji üreteceğim? Türkiye Cumhuriyeti Devleti nasıl teknolojide üst olacak? Yani paramızı arsaya betona yatırırsak bunlar nasıl olacak? Sanayicinin parasını toprağa ve betona gömdürtmeyin” şeklinde konuştu.

‘YETKİLERE SESLENİYORUZ’

Ayçiçek sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi, “İlla ki yetkililerde para kazanacak ama bu arsayı bana satma kardeşim. Bana 49 yıllığına kirala. Bunun yerine benden kira al. Böylece rantçıların da önüne geçeriz. Arsa fiyatları sanayicilerin daha çok yatırım yapması ve gelişmesi için revize edilmelidir. Ben bu dediklerimi 250-300 sanayi arkadaşımla da paylaştım. Onlarda ben gibi düşünüyor. Organize ’ye dilekçe gönderdik. CİMER’e yazdık. Sanayi Bakanlığımıza yazı gönderdik. Yetkililerden arazi ve kira fiyatları noktasında geri dönüşüm bekliyoruz. Bizler sanayici olarak bunlara değil, istihdama, üretime, ülke ekonomisine katkı sunmaya odaklanmalıyız” diyerek sözlerini tamamladı.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim