Sumak Metal, 2008 yılından beri Konya Büsan Özel Organize Sanayi’ndeki toplam 6000 metrekare kapalı alanda yedek parça üretimini sürdürüyor. Başta Almanya, İngiltere, Fransa, Hindistan, Letonya olmak üzere birçok ülkeye lazer, kesim, büküm ürünleri ihraç ederek milli ekonomiye katkı sağlayan Sumak Metal, bu anlayışla yatırımlarını da sürdürüyor. Sektörde gelen taleplere karşılık vermek, ihracatı artırmak adına yeni bir lazer kesim makine yatırımı yapan Sumak Metal, aylık 200-250 ton olan kapasitesini 500 tona çıkarmış durumda. Kaliteli iş ve hızlı çözüm adına yatırım yapmayı sürdüreceklerini belirten Sumak Metal Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Sumak, “Sumak Metal; teknolojik ve lojistik son gelişimlere ulaşmış, geniş ürün yelpazesine sahip, çözüm odaklı bir şirkettir” dedi.

KAPASİTE İKİ KATINA ÇIKTI

Yeni yatırımlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sumak Metal Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Sumak, bünyelerinde bulunan 2 lazer kesim makinesine yenisini kattıklarını söyledi. Yeni makinelerinin oldukça güçlü ve kapasiteli bir makine olduğuna dikkat çeken Sumak, “Yeni aldığımız makine, daha hızlı kesim yapabilen bir tezgah. Aylık kapasitemiz 200-250 ton civarıydı, şuanda kapasitemiz 450-500 tona kadar çıktı. Tezgahımız kuvvetli olduğu için böyle bir artış olacak. Biz fason iş yaptığımız için rekabet çok önemli. Rekabet edebilmek için de hızlı kesim, kaliteli kesim çok önemli. Bu anlamda, piyasada rekabet gücümüzü artırmak ve Sumak Metal’in kalitesini daha da üst düzeye çıkarmak için böyle bir yatırıma girmiş olduk. Bizim için önemli bir yatırımdı” dedi.

ÜRETEK KATKI SAĞLIYORUZ

Pandemiden dolayı dünya ekonomilerinde dengelerin bozulduğunu buna rağmen Sumak olarak yatırımlarını durdurmadıklarını vurgulayan Sumak, şöyle devam etti, “Bu piyasa şartlarında aslında yatırım yapabilmek zordur. Ancak Sumak Metal olarak, biz her zaman yatırım yapmaya ve işimizi geliştirmeye önem veriyoruz. Çünkü üreterek, kapasitemizi artırarak, istihdamımızı artırarak şehrimize, ülkemize fayda sağlamak istiyoruz. Bunun için yatırımlarımızı elimizden geldiğince durdurmuyoruz. Gelen talepleri karşılamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Yaptığımız yeni yatırımı da gelen talepleri karşılıksız bırakmamak için gerçekleştirdik. Böylece şehrimize katma değer katmaya çalışıyoruz. Bu anlayışla da yolumuza devam edeceğiz. Talep olduğu sürece kapasitemizi artırmayı sürdüreceğiz.”

SANAYİDE ÇARKLAR DURMADI

Pandemi sürecinde çarkların hiç durmadığını, bu durumun kendilerine de yansıdığını dile getiren Sumak, “Pandemi süreci bazı sektörleri olumsuz etkiledi. Ancak sanayilerde çarklar durmadı. Hatta bu dönemde bazı üreticiler daha da büyüdü. Bu anlamda sanayide herhangi bir sıkıntı olmadı. Bizim sektörümüz için de böyle bir durum söz konusu oldu. Çok şükür işlerimiz durmadı. Sanayide çarklar döndüğü için, gelen taleplere karşılık vermek gerekiyordu. Biz de bunun için çabaladık. Zaten yaptığımız yeni makine yatırımını da bu yüzden yaptık” ifadelerini kullandı.

İHRACATTA ÖNE ÇIKIYORUZ

“Sumak Metal aynı zamanda ihracat da yapan bir firma. Bu anlamda ülkemize ve şehrimize katkı sağlıyoruz” diyen Sumak, yurt dışından gelen talepler doğrultusunda kesim, büküm, boyama işlemleri yaptıktan sonra ihracat gerçekleştirdiklerinin bilgisini paylaştı. Daha çok Avrupa ülkelerine ihracat yaptıklarını belirten Sumak, ülke ihracatıyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu, “Pandemi süreci, ülkemizin ihracatına da olumlu yansıdı zaten. Pandeminin Çin’den çıkıp dünyaya yayılmasıyla, ekonomik dengeler değişti. Ucuz işçilikten dolayı dünyanın tercih ettiği Çin için durum değişti bu nedenle. Türkiye bu konuda ön plana çıkmayı başardı. Bu nedenle Avrupa ve Amerika gibi bölgeler, Çin yerine Türkiye’yi tercih etmeye başladı. Dolayısı ile dünyanın Çin’i Türkiye olmaya başladı. Bu cümle ürünlerimizin kalitesiz olduğu anlamına gelmesin. Türkiye kaliteli üretimle dünyaya açılan bir ülke. Bu, rakamlara da yansıyor. İhracatımız rekor üstüne rekor kırıyor. Bu durum elbette bizim firmamıza da yansıyor. Sumak Metal olarak ihracatımızı artırmak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dış ticaret ekibimiz var. Bu ekibimiz ihracatı artırmak için sürekli bağlantılar kuruyorlar.”

TÜRKİYE YENİ TERCİH SEBEBİ

Pandemi süreciyle birlikte Türkiye’nin yaptığı doğru hamlelerle ihracatta iyi bir konuma geldiğini belirten Sumak, “Az önce de belirtmiştim, dünyanın Türkiye’yi tercih etme sebebi işçiliklerin uygun olması ve kaliteli üretimler yapmamızdan kaynaklanıyor. Çünkü Avrupa’da işçilikler çok pahalı. Bu nedenle tabi rekabet güçleri düşüyor. Rekabet edebilmek için kaliteli ürünü daha uygun fiyatlara almaları gerekiyor. Bunun için de Türkiye ön plana çıkıyor. Daha önce Çin’in böyle bir avantajı vardı ama pandemi süreciyle birlikte Türkiye Çin gibi yeni bir tercih sebebi olmaya başladı” ifadelerini kullandı.

İBRAHİM BÜYÜKHARBUT

Editör: TE Bilişim