Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından yaptığı basın açıklamasında Pancar alım fiyatını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Pancar alım fiyatını da kilogramda 42 kuruştan 80 kuruşa çıkardık. Böylece pirim ve posa desteğiyle birlikte önümüzdeki dönem için üreticilerimize ton başına 875 liralık bir pancar bedeli ortaya çıkıyor. Hasat döneminde elbette bu rakamlar tekrar değerlendirilecektir. Çiftçilerimizin 2022 hasat dönemindeki üretimini desteklemek için imkânlarımızı seferber etmeyi sürdüreceğiz” diye konuştu.

‘PANCAR ÜRETİCİSİ AÇIKLANAN RAKAMDAN MEMNUN KALMADI’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabine toplantısının ardından açıklanan Pancar alım fiyatını değerlendiren Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, açıklanan rakamının yaşanan girdi maliyetlerinin altında kaldığını ifade ederek, “Şeker pancarına verilen t on taban fiyatı biz pancar üreticilerini memnun etmedi. Pancar üretimindeki girdiler çok aşırı zamlandı. Örneğin Gübre yüzde 450 zamlandı. Tarım ilacı pancar tohumu tarımsal sulamada en önemli elektrik fiyatı da yüzde 97 zamlandı. Bir su kuyusu 24 saat de dört bin TL’lik elektrik tüketecek. Bunlardan dolayı açıklanan fiyat memnun etmedi. Rakam en az Bin TL olmalıydı Konya ovasında ekilebilir iki milyon iki yüz bin hektar arazi var bunun yüzde 80 kıraç, yüzde 20 sulu 31 Aralık’ta elektriğe gelen zam sulu tarım yapan çiftçimizde kıraç çiftçilik yapanlara eklemiş oldu. Elektriğe gelen zam geri alınmaz ise Gıda güvenliğimiz tehlikeye girer. İthal gıdayla da 85 milyon vatandaşımızı doyuramayız. Pancarın fiyatını az bulan üreticilerimiz pancar kotalarını şeker fabrikalarına çoğu geri iade etmişti. Önceden yeni açıklanan taban fiyatı kotaların geri alınmasında bir değişiklik yapacağını pek zannetmiyorum” ifadelerini kullandı.

‘AÇIKLANAN PANCAR RAKAMI YENİDEN REVİZE EDİLMELİ’

Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Pancar alım fiyatını da kilogramda 42 kuruştan 80 kuruşa çıkarılmasının yeterli olmadığını ifade etti. Yağız, “Pancar ekimi için şuanda ekecek çiftçi bulunmuyor. Pancar ekicileri artan maliyetlere karşı pancar ekmeyi bırakmak üzere. Açıklanan rakam yeterli değil. Pancarın su maliyeti, işçilik maliyetleri yüksek olduğundan dolayı açıklanan rakam iyi bir fiyat değil. Açıklanan fiyatın yeniden rezerve edilmesi gerekir” dedi. Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, de Pancar alım fiyatlarını değerlendirdi. Kavuneker hükümetten ayrıca gübre, mazot vb. konularda da ek destek beklediklerini ifade ederek, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan rakam şimdilik memnun edici ama açıklanan rakamın yüzde 20’sini ve 30’unu ara çapadır gübredir alacağız 2022 yılında. Pancar parasını asıl 2023 yılında alacağız. Gübre, mazot, elektrik vb. maliyetler ile tamam. Ama gübre, elektrik, mazota zam gelecek olursa bunu da cumhurbaşkanımız ÜFE TÜFE Oranlarında ek zam vermesi gerekir. Ancak çiftçi o zaman nefes alır. Cumhurbaşkanımız da bu konunun önünü açık bıraktı. Açıklanan fiyat iyi oldu. Daha fazla da olabilirdi ama Allah bereket versin. Buğday fiyatının da bir an önce açıklanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

BAŞKAN ERKOYUNCU’DAN ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabine toplantısının ardından açıklanan Pancar alım fiyatı sebebiyle PANKOBİRLİK Genel Başkanı Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ramazan Erkoyuncu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti. Erkoyuncu, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 16 polar şeker pancarının bedelini 800 TL (Ton) olarak açıkladı, diğer ödemelerle birlikte bu rakam 875 TL (Ton) düzeyine çıkmaktadır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a pancar taban fiyatı için üretici ortaklarımız adına teşekkür ediyorum”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA