Akşehir’in tarihi geçmişi ve kültürünü düşünerek burada bir otel yatırımı yapmayı düşünen Jalal ekibi, bu planı hayata geçirerek konsepti bir oteli Akşehir’e kazandırdı. “Oyun” konseptiyle dünyada bir ilke imza atan Jalal ekibi, kurdukları Garp Otel’le fark oluşturdu. 5 yıldızlı bir otel ayarında dizayn edilen Garp Otel, hem konforuyla hem de konseptiyle kısa sürede beğeni topladı. Otelde bulunan 11 odanın isimleri “oyun” temasına uygun olarak tasarlandı. Bu anlamda isimler, “Oynayan” anlamı taşıyan içinde “Baz” kelimesinin geçtiği çok özel kelimeler oluştu. Bu durum müşterilerin dikkatini çekmeyi başardı. Bu nedenle otele gelen yerli ve yabancı misafirler, otelden gayet memnun ayrılıyor. Otelin ortaya çıkışı ve özel konseptiyle ilgili bilgiler veren Jalal Yönetim Kurulu Başkanı Recep Altınok, Konya turizmine katkı sunmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Garp Oteli kurma fikri nasıl oldu? Bize Garp Otelden bahsedebilir misiniz? Garp ismi seçmenizin nedeni nedir?

Biz ekip olarak alanımız ile ilgili yapılmayanı veya herkesin çok da cesaret etmediği işleri takip ediyor ve masaya yatırıyoruz. Akşehir’e baktığımızda tarihi geçmişi, kültürel birikimi, doğal zenginliği, 100 Bin nüfusu ile büyük bir merkez oluşu, Anadolu ile Ege’nin bağlantı noktasında bulunması gibi birçok nedenle Turizm alanında ortaya çıkmamış potansiyelinin olduğuna inanıyoruz. Tabi bu potansiyeli daha kısa sürede ortaya çıkartmak için çok özel bir yatırım planlamanız gerekiyor. Bunun için de çok farklı ve inovatif bir kurgu ile tüketiciye eşsiz bir deneyim yaşatmanız lazım. Bizim zaten Jalal olarak uzmanlık alanlarımızdan biri bu. Tüm arkadaşlarımızla birlikte “OYUN” teması ile bir otel inşa ettik ve Kurtuluş Savaşımız için çok ama çok önemli bir yere sahip Garp Cephesi’nden yola çıkarak, Doğu dilinde Batı demek olan GARP isminde karar kıldık.

Garp Otelin odaların isimleri dikkat çekiyor bu isimleri tercih etmenizin sebebi neydi bu isimler fikri nasıl oluştu. Bizi odalar isimlerin hikayesinden biraz bahsedebilir misiniz?

Evet Dünyanın felsefi anlamda ilk “OYUN” temalı oteli olunca 11 odamızın ismi de bu temaya uygun olmalı diye düşündük ve “Oynayan” anlamı taşıyan içinde “BAZ” kelimesinin geçtiği çok özel kelimeleri bulduk. Örneğin “Baziçe” oyuncak demek, “Ateşbaz” ateşle haşırneşir olan veya oynayabilen, “Canbaz” Canını hiçe sayan yeri geldiğinde tehlikeli hareketler yapabilen, “Sihirbaz” sihir ile uğraşan, gibi...

Garp Otel dünyanın ilk ve tek oyun temalı oteli olduğunu söylediniz. Böyle bir otel kurma fikri nasıl ortaya çıktı biraz bahsedebilir misiniz?

Bazı filozofların, hayatın bir oyun olduğuna ve kuralları olduğuna dair önemli sözleri var. Hatta Hazreti Mevlana’nın da sözleri mevcut. Oyun aslında çok geniş kapsamlı bir terim. Örnek verecek olursak; herkesin çok sevdiği futbol gibi sporlarda oyun, diğer taraftan tiyatro, veya geleneksel hacivat karagöz de oyun, düğün gibi özel günlerde coşkulu bir şekilde çektiğimiz halay veya misket gibi birlikte yaptığımız aktivitelerde oyun. Bilmece, fıkra, gibi birçok değerimiz olduğu gibi, topaç, saklambaç, sek sek gibi de birçok oyunumuz var. Şansın ve zekanın birlikte olduğu Tavla’da veya stratejilerin hakim olduğu Satranç’da bir oyun. Nasrettin Hocamızın’da Akşehir’li olmasından cesaretle, bu temanın otelimize ve Akşehir’e çok yakışacağını düşündük.

Garp Otelde oyun temalı otelinde hangi oyunlar var?

Satranç, Dokuz taş, Sek sek, Bulmaca, Topaç, Garp Dama, Mangala, Hafıza Oyunu gibi otelimizin farklı alanlarında birçok oyunumuz mevcut.

Bu oyunlar nasıl ve neye göre belirlendi bahsedebilir misiniz?

Hem bireysel hem de misafirlerimizin aileleri ve arkadaşları ile keyifli vakit geçirecekleri oyunları tercih etmeye çalıştık. Diğer taraftan geleneksel oyunlarımızı da unutmadık. Zeka ve hafıza oyunlarına da mümkün olduğunca yer vermeye çalıştık. Nasrettin Hoca’nın fıkraları gibi, keyifli vakit geçirirken diğer taraftan düşündürmeye de çalıştık.

Dünyanın ilk ve tek oyun temalı oteline gelen misafirlerden nasıl tepkiler alıyorsunuz?

Pandemi sürecinden hemen önce açılmıştık ve kısa süre içerisinde hem Brezilya gibi bir Güney Amerika ülkesinden misafirlerimiz oldu. Denizli’den Konya’ya doğru giderken bizi tercih etmişlerdi. Diğer taraftan Uzak Doğu ve Avrupa’dan da misafirlerimiz oldu. Tabiki Konya, İzmir, Ankara, İstanbul gibi farklı şehirlerden de gezi, iş amaçlı misafirlerimiz oldu. Neredeyse tüm misafirlerimizden çok olumlu tepkiler alıyoruz. Hem beş yıldız standartlarında oda tefrişatımız, konforumuz hem de farklı temamız ile misafirlerimiz etkileniyor. Diğer taraftan Akşehir’in zenginlikleri de konuklarımızı çok etkiliyor. Akşehir Yalvaç ilçesine çok yakın. Yalvaç’da Pisidia Antik Kenti’ni ziyarete gelip bizde konaklayan da çok misafirimiz oldu. Onlardan da aynı tepkileri almak bizleri çok mutlu ediyor.

Otele gelen misafirlerin oyunlarına tepkileri nelerdir. Şu oyunlarda olmalı diye fikir verenler oluyor mu?

Evet oluyor ve bizlerde mümkün olduğunca yer vermeye çalışıyoruz.

Otelde misafirler en çok hangi oyuna ilgi gösteriyor?

Kurulduğumuzdan beri yol arkadaşımız olan ve şu anda Garp’ın başında Otel Müdürümüz Gamze Aktaş Hanım’ın belirttiğine göre, odalarımızdaki Garp Dama oyunumuza ilgi çok fazla açıkçası. Odalarda berjer koltuğumuzun hemen yanındaki sehpanın üzerinde sürpriz bir oyunumuz var. Şöyle bir tüyo verebilirim; Sehpanın üzerindeki oyunu oynayıp sadece 1 fındık kalırsa Nasrettin Hoca’nın üstün zekasına sahipsiniz demektir.

Konya’nın farklı ilçelerine bu tarz veya değişik tarzda yatırımlar düşünüyor musunuz?

Bizler yıllardır, içerisinde olduğumuz Turizm alanı ile ilgili elimizden geldiğince memleket sevgimizi her şeyin başına koyarak etkili, dikkat çeken ve değer katan işler yapmaya çalıştık. Şehrimizin ev sahipliğini Konya’ya yakışır şekilde gerçekleştirmeye çalışırken diğer taraftan yöneticilik yaptığımız yerler de Konya’nın kaliteli turizmci yetiştiren, bu misyonu en iyi şekilde yerine getiren kurumları oldu hep. Başta Konya Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere Konya’daki tüm belediyeler özellikle son yıllarda Turizmin gelişmesi için gerçekten çok çalışıyor. Akşehir’de örneğin, tarihi çarşı Arasta Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılmış bakır, keçe gibi geleneksel el sanatlarının da olduğu çok özel bir çarşı. Bunun gibi hali hazırda altyapısı hazır ve bakir Konya’nın çok önemli ilçeleri var. Akşehir, Beyşehir, Seydişehir, Ereğli, Hadim gibi Konya’nın birçok ilçesi bu anlamda ciddi potansiyele sahip. Tabi bir işte ilk olmak ciddi efor, insan kaynağı ve finans gerektiriyor. Aynı zamanda konfor alanınızdan çıkıp risk de almamız şart. Özellikle Pandemi sürecinde Turizm alanında herkesin işleri ciddi etkilendi. Dış ticaret açığımızı kapatan, ciddi istihdam sağlayan ve şehirlerimizin marka değerini arttıran Turizm, inşallah ilerleyen günlerde normale döner ve biz de şehrimiz ve ülkemiz için Allah’ın izni ile elimizden geleni yapmaya devam ederiz...

Editör: TE Bilişim