Selma Oşlu, 26 yıl önce doğan kızları down sendromlu Büşra’nın yüzme eğitimi almasını çok istedi. O yıllarda bu istekleri mümkün olmayan aile, Selçuklu Spor Okullarıyla tanışarak üç çocuğunu da sporcu olarak yetiştirdi. 19 yaşındaki oğlu genç yaşına rağmen antrenörlük yapan anne Selma Oşlu, hayat hikayelerini Yenigün’e anlattı.

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Ben Selma Oşlu. Beyşehirliyiz, Selçuklu ’da oturuyoruz. Eşimle birlikte terzilik ve çeyiz işleri yapıyoruz. Bir kızım, iki oğlum var, üçü de sosyal faaliyetlerde aktifler. Kızım Büşra Nur down sendromlu, bende down sendromla ilgili derneklerle çalışmalar yapmaya çalışıyorum.

Hangi derneklere üyesiniz, ne gibi katılımlar sağlıyorsunuz?

Afyonkarahisar, Konya ve Türkiye Down Sendromu Derneklerine üyeliğim var. Diğer derneklerin faaliyetlerine çok fazla katılamasak da Konya’daki dernekte aktif olmaya çalışıyorum. Bu derneklerde down sendromlu çocuklarımızın hakkında etkinlik, proje düşünüp bunları hayata geçiriyoruz, onları mutlu etmeye yönelik faaliyetlerimiz oluyor.

BÜŞRA’YA KINA GECESİ DÜZENLENDİ

2019 yılında haberini bizim yapmış olduğumuz Büşra’nın kına gecesi hayalinin nasıl gerçekleştiğini bir kez daha anlatır mısınız?

Büşra, kına ve düğünleri gördüğü zaman çok hevesleniyordu ve ‘evlenmek istiyorum’ diyordu. Bende kendisine eğer evlenirse başka evde yaşaması gerekeceğini ve bizden ayrılacağını söyledim. Böylelikle ‘anne ben evlenmek istemiyorum, gelinlik giymek istiyorum’ dedi. Bizde böyle bir organizasyon yaptık. Kendi aramızda düşünüyorduk ancak herkes birbirine haber edince gerçek bir kına gibi oldu.

‘YÜZME HOCASI BULAMADIĞIMIZ DÖNEMDEN HER MAHALLEDE EĞİTMEN DÖNEMİNE GELDİK’

Çocuklarınız ne gibi faaliyetlerde yer alıyorlar?

Aslında iki oğlum Mustafa Emre ve Emir Talha, sporcu. Selçuklu Spor Okullarında başladıkları yüzme derslerinde başarı gösterince şimdi de eğitmenlerinin desteğiyle su topuna başladılar. İkisi de hem su topu hem de yüzme sporcuları arasındalar. Büyük oğlum bu okulda başladığı yüzme branşında 19 yaşında olmasına rağmen Selçuklu Spor Okulları bünyesinde antrenörlük yapıyor. Bu arada teşekkür ediyorum belediyemize ve eğitmenlerimize, yaşı küçük olmasına karşın kabul gördüğü için. Mustafa Emre 10-12 yaşlarında başlamıştı yüzmeye, şimdi 19 yaşında genç bir antrenör ve Türkiye dereceleri var. Kızım da Selçuklu Halk Eğitim Merkezinde 2016’dan beri el sanatlarıyla ilgileniyor ve Gençlik Spor Bakanlığı'nın jimnastik kategorisindeki özel sporcularından. 

Çocuklarınızın spora başlayışı nasıl oldu?

Benim kızım yüzmeyi çok istiyordu. 15- 16 yıl önce tabi imkanlar bu kadar fazla değildi ve kızım da down sendromlu olunca yüzme eğitimi alamadı. O zamandan kalma içimde bir istek vardı. Selçuklu spor okullarında ilk olarak futbola başladılar, futbolun kendilerine göre olmadığını anlayınca yüzmeye başladılar. Konya’da deniz olmadığı için onlara da farklı bir etkinlik oldu. Evimizin yanında bulunan Selçuklu’ya ait Beyhekim Yüzme Havuzu da bizim şansımız oldu ancak şu anda yüzme hocası bulamadığımız dönemlerden her mahalleye bir spor tesisi, gençlik merkezi olan dönemlere geldik. 

Spor Okulları kapsamında engelliler branşı var, kızınız da yüzmeyi seven birisi olarak buraya başvurdu mu?

Kızımızı, evimize yakın diye bahsettiğim Beyhekim Yüzme Havuzuna götürüyoruz. Evet engelliler için de spor okullarında pek çok spor imkânı var ancak Selçuklu Belediyesinin zaten mahallelerde olan bunun gibi havuzları sayesinde spor okullarına gitmemize gerek kalmıyor. Ayrıca Büşra, Gençlik Spor Bakanlığı'nın özel sporcusu ve Türkiye Jimnastik Şampiyonluğu da var. 

Selçuklu Belediyesinin faaliyetlerini beğeniyor musunuz?

Spor okulları, sayıca yetiştirmiş olduğu sporcular konusunda bütün Türkiye’ye örnek bir ilçe. Hem engelli çocuklarımız olsun hem de diğer öğrenciler için açılan güzel bir kapı. Bu okullarda engelliler yüzme branşında da 2 öğrenci milli takıma yükselmekle birlikte diğer engelli öğrencilerden de birçok madalya alan var. Çevre temizliği konusunda da titiz bir belediyecilik var karşımızda. Konya denildiği zaman açıkçası benim aklıma direkt Selçuklu geliyor. Bunda emeği geçen başta Ahmet Pekyatırmacı Başkanım ve diğer bütün çalışanlarına çok teşekkür ediyorum.

Yakınınızda Selçuk Üniversitesi var, okulların açılmasıyla sizin de yapmış olduğunuz işte artış oluyor mu?

Ben dükkânda çeyiz konusuyla ilgileniyorum. Benim açımdan bir artış ya da azalış olmazken öğrencilerin gelmesiyle eşimin işlerinde bir yoğunluk oluyor.

Evinize yakın olması sebebiyle Ecdat Parkını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Evet, evimize yakın güzel, geniş bir dinlenme alanı. Aynı zamanda pek çok Osmanlı mimarisini de içine alan Ecdat Parkı zaman zaman güzel etkinliklere ve sahipliği yapıyor. Geçen yıl yapılan Gastrofest Kalehan Ecdat Parkında düzenlenmişti. Bunun yanında vakit buldukça hafta sonları gezip görebileceğimiz Tropik Kelebek ve Çiçek Bahçesi, Sille Barajı ve Parkı gibi piknik alanlarının yanında Ak Cami, Aya Elenia Müzesi gibi tarihi alanlar da mevcut. Fırsatımız oldukça ziyaret etmeye çalışıyoruz.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim