İlk, orta öğretim ve lise öğrenimini kendi ülkesi olan Burundi Cumhuriyeti’nde tamamlayan Djuma Saleh, özellikle Müslüman bir ülke olması ve kendisine katkı sağlayabileceğini düşündüğü için geldiği Konya’yı çok beğendiğini dile getirerek 2’nci bir evi olarak gördüğünü dile getirdi. Halı sahadan yapılan sosyal tesislere kadar her konuda Selçuklu Belediyesi’nin gençlere destek olduğunu söyleyen Saleh, yapılan projelerde uluslararası bir öğrenci olarak kendisinin de gönüllü olarak çalıştığını ve düzenlenecek faaliyetlerde de görev almak istediğini ifade etti.

Sizleri tanıyabilir miyiz?

Ben Djuma Saleh, 25 yaşındayım. Burundi’de liseyi bitirdikten sonra uluslararası öğrenci olarak Konya’ya geldim. Selçuk Üniversitesi Gazetecilik Bölümünü bu yıl bitirdim. Şu anda yine Konya’da yüksek lisans yapmak istiyorum.

Neden özellikle Türkiye’yi seçtin?

İlk sebebim Müslüman bir ülke olması sebebiyle Türkiye’yi seçtim. Diğer bir sebebi ise; çocukluğumdan beri farklı diller öğrenmeye meraklı olduğum için hem farklı kültürler tanımak hem de yeni diller öğrenmek için buraya geldim. Asıl sebebim eğitim diyebiliriz.

Konya’yı sevdin mi, oturduğun mahalleden memnun musun?

Konya sakin diye sevmeyen öğrenci arkadaşlar var ama ben sakin olmasını seviyorum. Ayrıca ucuz bir şehir ve öğrencilere yaşam kolaylığı sağlıyor. Her yerde cami var ve Müslümanlar için yaşanılacak bir şehir. Okulum Selçuklu ’da olduğu için Bosna Hersek mahallesinde oturuyordum ama okul bitti ve ben mahallemden memnunum, bu yüzden Selçuklu ’da yaşamaya devam edeceğim.

Dil öğrenmeye meraklı olduğunu söyledin, kaç dil biliyorsun?

Kendi ülkemin resmi dili olması sebebiyle Fransızca ve Kirundi dili biliyorum, lisede İngilizce öğrendim. Küçükken italyancayı kentimin merkezindeki kurslara giderek öğrendim. Afrika’nın ortak dili olarak düşünüldüğü için dünyada çok kişinin konuşacağının düşündüğümden de Svahili dilini öğrendim. Bu dilin yüzde 80’i Arapça kökenli olduğu için de biraz Arapça da biliyorum. Şimdi Türkçe de öğrenmiş oldum. Aşağı yukarı 7 dil biliyorum.

SELÇUKLU’NUN GENÇLER İÇİN GÜZEL PROJELERİ VAR

Konya’da kalmayı düşünüyor musun, bundan sonra neler yapacaksın?

İmkanlar bakımından Selçuklu Belediyesini seviyorum ve burada kalmayı düşünüyorum çünkü gelişmişlik düzeyi bazında gerçekten gençlere destek olan bir belediye anlayışı var. Lisans eğitimimi bu yıl bitirdim, şimdi de Konya’da yüksek lisans yaparak eğitimime devam etmek istiyorum. Farklı diller bilmem sebebiyle burada kalıp ticaret yapmak istiyorum ve burada dil kurslarında hocalık yapıyorum. Kendi ülkemden buraya gelmek isteyenler oluyor, onlar Türkçe bilmediği için onlara yardımcı olmak için burada kalacağım.

Başka bir ülkede eve çıkmak gözünü korkutmadı mı?

İlk geldiğim yıllarda ülkeye alışmak ve tanımak için 2 yıl yurtta kaldım ama dediğim gibi Konya’da hiç sıkıntı yaşamadım. Özellikle Selçuklu Belediyesinde oturmak benim açımdan bir avantaj. Burada kalmaya devam edeceğim için de eve çıkmaya karar verdim.

Burada sana yardımcı olan kurumlar oldu mu?

Öncelikle okulum uluslararası öğrenci biri başta olmak üzere Büyükşehir ve Selçuklu belediyesinin iş birliğiyle kurulmuş dernekler var. İki Doğu İki Batı gibi dernekler yabancı arkadaşlara çok yardımcı oluyorlar. Bu dernekler yine maddi desteklerini belediyeden alıyorlar. Mesela bir tur düzenleneceği zaman, araç tahsisi belediye tarafından yapılıyor. Aynı şekilde belediyede işimiz olduğu zaman oradaki yetkililer bizimle ilgileniyorlar.

Neden Bosna Hersek?

Okuluma yakın olduğu için Bosna Hersek’te yaşamaya başladım ama sonra da ‘iyi ki Selçuklu’da oturuyorum’ dedim. Özellikle öğrenci nüfusunun fazla olması sebebiyle Selçuklu Belediyesi faaliyetlerinin bu yönde olması bana kolaylık sağladı. Verimli vakit geçiriyorum. Selçuklu Belediyesi, öğrencileri ve gençleri çok önemsiyor, onlar için çalışıyor.

Selçuklu Belediyesi’nin gözlemlediğin kadarıyla gençler için yaptıklarından bahseder misin?

Halı saha ve gençlik merkezi sayısı çok fazla Selçuklu ’da. Bosna Hersek mahallesi, benim için Konya’daki en güzel mahalle. Yaptığı hizmetlere gelecek olursak; Büyükşehir belediyesinin çoğu yerde internete erişim sağlaması, başarılı bir hizmet. Selçuklu Kongre Merkezi de Anadolu’nun en büyük kongre merkezi olarak faaliyet gösteriyor ve yapılan aktiviteler gayet güzel. Selçuklu Belediyesi’nde kütüphane, sosyal tesis ve spor faaliyetlerini ücretsiz gerçekleştirebileceğimiz mekân sayısı fazla. Burada belediye gerçekten güzel işler yapıyor ve bizde faydalanıyoruz.

Bunlardan senin yararlandıkların var mı?

Üniversiteye yeni başlayanlar için çeşitli etkinlikler düzenleniyor ve sivil toplum gibi kuruluşlar için standa gerek duyulduğunda belediye tarafından karşılanıyor. Önemli günlerde sıcak ve soğuk ikramlar oluyor. Okulumuzun özellikle sınav dönemlerinde kütüphanelerin yetersiz kaldığı dönemlerde Selçuklu kütüphaneleri yardımımıza koşuyor. Topluluk olarak da bir toplantı yapmak için en başta Talha Bayrakçı Gençlik Merkezi olmak üzere diğer Selçuklu Gençlik Merkezlerini kullanıyoruz. Yine halı sahalar ve ücretsiz spor merkezleri bizim hizmetimizde.

BURUNDİ’DEN GELDİ, KONYALI OLDU

5 yıldır Konya’da olarak hedeflediklerinin ne kadarını gerçekleştirebildin?

İlk hedefim burada okumak ve mezun olmaktı. Bu, benim için en büyük başarım oldu. Türkiye’de kalarak farklı kültürler deneyimlemiş oldum ve artık bende bir Türk gibi yaşıyorum. Okulda ve okul dışında farklı arkadaşlar edindim. Türkiye’ye gelerek sadece Türk değil, farklı milletlerden de arkadaşlar edinmiş oldum. Yeni bir aile daha kurdum Türkiye’de. Bir gün gidersem buraya tekrar gönül rahatlığıyla gelebileceğimi biliyorum ve arkadaşlarıma da kapım her zaman açık.

Türkleri gördüğün kadarıyla bize tanımlayabilir misin?

Türkler gördüğüm kadarıyla çok çalışkan ve sürekli meşgul olan insanlar. Yabancılara karşı kibar ve yardımsever davranıyorlar.

Konya’ya gelen öğrencilere ne tavsiye edersin?

Geldikleri ilk yılda farklı kültür ve gelişim açısından yurtta kalmalarını öneririm. Özellikle yabancı öğrenciler geldiklerinde eve çıkarken aynı dili konuştukları insanlarla çıktıkları için dil konusunda gelişim gösteremezler. Yurt, aynı zamanda buradaki sosyal hayatı öğrenme konusunda da yardımcı olacaktır. O yüzden en az 2 yıl yurtta kalmalarını öneririm. Ayrıca gerçekten okul konusunda da gönül rahatlığıyla Selçuklu Üniversitesini tercih edip Selçuklu mahallelerinde kalabilirler. Burada kendilerini geliştirebilecekleri birçok fırsat bulunuyor.

Öneri ve verdiğim bilgiler için teşekkür ediyorum.

Ben teşekkür ederim.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim