“Konya’da her şey üretiliyor ama bir markamız yok. Önce bir üretici birliği olması ve devletin desteği olması lazım” diyen Ümit Jant’ın genç yöneticisi Osman Selçuk Ümit, kendisinin ve Ümit Jant’ın hikayesini anlattı. Sorularımıza samimi cevaplar veren Osman Selçuk Ümit ile severek okuyacağınız bir söyleşi yaptık.

Sizi ve Ümit Jant’ı birazcık tanıyabilir miyiz?

Adım Osman Selçuk Ümit. 1993 Konya doğumluyum. Sektöre ilk olarak dedem hırdavat, nalbur olarak başlıyor o günün şartlarında. Mesela kollu makas dediğimiz ürünü Konya’ya dedem getirmiş, yıl 1960. Ardından işler büyüyor, erkek kardeşini yanına çağırıyor. Sonra zaman içerisinde çocuklar büyüyor onlar dahil oluyor. Ardından yabancı iki ortakla 1974’te jant işine giriyorlar. İlk başlarda sadece römorklar için jant yapıyorduk. Yani biz şuan girdiğimiz 1974’teki işimize devam ediyoruz.biz tarım makinesi, traktör ve özel hizmetler için jant üretiyoruz. Otomobil ve ağır vasıta yok şuan bizde.2017’den beri işimize çok fazla talep var yetişmekte güçlük çekiyoruz.

Kaç personeliniz var?

Yaklaşık 65 personelimiz var

Pandemi dönemi nasıl geçti, geçiyor?

Bizim sektörde bu dönemde çok ciddi bir talep patlaması oldu. Tarıma bağlı olduğumuz için genelde devletin de tarıma daha fazla destek vermesi ile birlikte talep arttı. Tabii pandeminin de psikolojik olarak olumsuz etkileri de oldu.

Pandemide devlet üreticilere ciddi destek verdi, siz faydalandınız mı ve bu desteği yeterli buluyor musunuz?

Biz sadece sigorta primlerinin ertelenmesinden faydalandık. Onun dışında faydalanmadık.

‘Devlet şu alanda önümüzü açsa biz ihracatımızı üretimimizi daha çok artırırız’ dediğiniz talepleriniz var mı?

Şuan Konya’da ben  bir arsa sıkıntısı görüyorum çünkü Konya sanayisi çok hızlı büyüyor. Üreticiler hızla artıyor. Ama arsa fiyatları ve konumları gerçekten sıkıntılı. Üretici için uygun olan araziler pahalı. Bu ileride ciddi sıkıntılara sebep olabilir.

Konya’da neden marka üretemiyoruz?

Konya’da her şey üretiliyor ama bir markamız yok evet. Önce bir üretici birliği olması ve devletin desteği olması lazım. Konya’da her alanda üretim yapılıyor. Sadece tek bir marka için üretim yapan firmalar var. Eğer böyle bir girişim olursa Konya katma değer desteği sağlar çünkü Konya’da çok fazla müteşebbis var ve eğer bu olursa herkes gibi biz de tüm imkanlarımız ile destek sağlarız.

Osman Selçuk Ümit’i biraz daha yakından tanıyalım, kendinizden bahsedebilir misiniz?

ilk ve ortaokulu okuduktan sonra Selçuk Üniversitesi Pazarlamayı bitirdim. Sonrasında askere gittim ve hemen işimin başına geçtim, zaten ilk okuldan beri her cumartesi babamın yanında çalışıyordum. Küçüklükten beri gelen hevesle sanayici olmak bana gurur veriyor ve çok istekliydim bunun için.

Şuanda buradaki göreviniz nedir?

İmalatla daha çok babam ilgileniyor, ben de daha çok satış ve satış sonrası ile ilgileniyorum.

Peki babanız ile ilişkiniz nasıl?

Burada seviyeyi ve mesafeyi koruyoruz, evdeki ilişkimiz ile işyerindeki ilişkimiz farklı.

Hobileriniz nelerdir?

Otomobil sporları ile yakından ilgileniyorum, onun dışında çok bir ilgim yok. En büyük hobim işyeridir diyebilirim zira birkaç senedir pazar günleri de çalışıyoruz.

Gençlere tavsiyeleriniz ne olur?

Konya’nın aslında adı kalitesiz malın çıktığı yer olarak kaldı. Kesinlikle öyle değil çünkü Konya’da her şey üretiliyor ve her talebe uygun üretim var Konyalı gençlere daha kaliteli mal ve daha iyi işler yapmalarını istiyorum. Onun dışında erken kalkmalarını tavsiye ediyorum zira rızık erken dağıtılır.

STK’lara üyeliğiniz var mı?

Sadece Genç Müsiad’a üyeliğim var onlarla da sadece ticaret bağım doğrultusunda ilişkiliyim. Ama her oluşumun çalışmalarını takip ederim. Belki böyle oluşumlarda daha aktif olmak için işi ihmal etmek gerekiyor.

Kendinizi 10 sene sonra nerede görüyorsunuz?

Bir koltuk sevdam veya başkanlık hevesim yok ama ben de bu zincirin bir parçası olarak şehrime, ülkeme hizmet etmek isterim.

MEHMET ALİ ELMACI

Editör: TE Bilişim