Bamyanın kilosu bin 200 lira! Bamyanın kilosu bin 200 lira!

Hayvan yetiştiriciliği ve tarım sektöründe Konya’nın önde gelen meslek liselerinden biri olan Celaleddin Karatay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri okurken üretmeye, ürettiklerinden kazanmaya devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığınca 1967'de "Veteriner Sağlık Lisesi" adıyla açılan okul, 2006'da Millî Eğitim Bakanlığına devredildikten sonra farklı alanlarda yürüttüğü projeleriyle eğitim imkânı sunuyor.

TARIM VE HAYVANCILIKTA ÖNCÜ OKULLARDAN!

Okuldaki mesleki alanlarla ilgili açıklamalarda bulunan Okul Müdürü İlhan Kolay, “Okulumuzda hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, tarım, laboratuvar hizmetleri ve gıda alanlarında eğitim öğretim verilmekte. Yeni taşındığımız yerimizde, okulumuza 100 bin metrekare civarında arazi tahsisi yapılmış ve eğitim öğretim ortamlarını geliştirmek amacı ile girişimlerimiz sonucunda KOP Başkanlığı, Karatay Belediye Başkanlığı ve paydaşlarımızın destekleri ile okulumuza; kümes binası, küçükbaş hayvan çadırı, mantar üretim tesisi, 2 adet örtü altı sera, hayvan sağlığı kabini ve pet hayvanları için kafes kurulumları tamamlandı.” dedi. Yapılan çalışmalar neticesinde 2022 yılında okullarının proje okulu olduğunu söyleyen Kolay, öğrencilerin üretilen ürünlerden kazanılan parayla harçlıklarını çıkardıklarını belirtti. Kolay, okullarının hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı ve tarım alanlarında yoğunlaştırılmış eğitime geçtiğini ve öğrencilerin 10 ve 11’inci sınıfta 6’şar aylık periyotlar halinde staja gittiklerini belirtti.

‘AVRUPA BİRLİĞİ PROJELEERİ GELİŞTİRİYORUZ’

Kolay, okul olarak yaptıkları projeler hakkında bilgiler verirken “KOP başkanlığına sunduğumuz ve kabul gören ‘Öğrencilerimiz Modern Tarım Teknikleri ile Buluşturuyoruz’ projemiz vardır. Ayrıca AB projeleri kapsamında toplam 18 öğrencimiz İspanya’ya; 8 öğrencimizi Avusturya’ya staj kapsamında götürüp 2 hafta staj yapmalarını sağladık. Her yıl öğrencilerimizi Avrupa’ya götürerek orda staj yaptırmak için proje geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Müdür yardımcılarımız İlker Sekkin, Yavuz Arslan, Mustafa Damgacı, Mustafa Yaşar, Serkan Kaya, Ayla Özakar ve Ercan Çelikateş ile bir ekip olarak okulumuzun eğitim öğretim ortamlarını geliştirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

‘MESLEK LİSELERİ ÜLKE GELİŞİMİNE KATKI SAĞLIYOR’

Öğrencilere meslek öğretirken hayallerine de destek olunması gerektiği vurgusunu yapan Kolay, “Öğrencilerimize önce hayal kurmayı, daha sonra bu hayali gerçekleştirmek için ne yapılacağını öğretmemiz gerekiyor. Bu işten para kazanıldığını daha meslek lisesinde göstermeliyiz ki öğrencilerimiz okuldan mezun olmadan kendi cesaretlerini toplayabilsinler. Her şey küçük bir hayalle başlar!” ifadelerini kullandı. Meslek liselerinin önemine vurgu yapan Kolay, “Meslek liseleri bireylere meslek edindirmek ve ülkemizin gelişimine destek sağlamak için kurulan okullardır. Bu okullara kayıt olan öğrenciler alanlarından mezun olduklarında meslekleri üzerine çalışıp geçimlerini sağlayabiliyor.” dedi.

UYGULAMA VE TEORİ BİRARADA

Celaleddin Karatay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, dünyanın en önemli sektörlerinden biri olan tarım alanında nitelikli personel konusunda önemli adımlar atıyor. Tarım alanı ile ilgili derslerin, öğrencilere yeterlilik kazandırması açısından teorik ve uygulamalı olarak yapıldığını söyleyen Tarım Öğretmeni Tevhide Bakım, “Sebze, meyve, tahıllar, endüstri bitkileri, yağ bitkileri, tıbbi aromatik bitkiler ve yem bitkilerinin yetiştiriciliği, bakımı, hasat edilmesi, depolanması ve pazara hazırlanması konularında; çayır mera tesis ve ıslahının yapılması ve kültür mantarı yetiştiriciliği ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik teorik ve uygulamalı olarak eğitim ve öğretim vermekteyiz. Amacımız tarım alanı ile ilgili mesleklerde sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek.” şeklinde konuştu.

Tarım alanında üretilen ürünler hakkında bilgi veren Tarım alanı şefi Mehmet Biçen, “2022 yılında okulumuzda 112 metrekarelik bir alanda 14 bin kilo mantar, 250 metrekarelik bir serada bin 500 kilo salatalık, 80 kilo biber üretildi. Tarım alanından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda hem kendi işletmelerini kurabilmekte hem de tarımla ilgili kurumsal ve özel işletmelerde ara eleman olarak çalışabilmektedirler.” ifadelerine yer verdi.

NİTELİKLİ MESLEK ELEMANLARI YETİŞTİRMEYİ AMAÇLIYORLAR

Meslek lisesinden mezun olan öğrencilerin yeterlilikleri ve çalışma alanları hakkında bilgi veren Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı alan şefi Yakup Yeldemir, “Lisede bizim alanımızdan mezun olan bir öğrenci, hayvan bakım ve beslenmesini yapma, pansuman ve ilaç uygulaması, laboratuvar muayeneleri ve klinik işlemlerine yardım etme gibi yeterliliklere sahip olur. Böylelikle hayvan hastaneleri, laboratuvarlar, veteriner ilaç ve aşı üretimi sektörlerinde iş bulma imkânı sağlanır. Aynı zamanda veteriner sağlık teknisyeni, veteriner teknisyeni, suni tohumlama teknisyeni, hayvan sağlık memuru gibi iş tanımları ile veteriner hekime yardımcı ara elemen olarak çalışır ve sahada kendi işlerinde kurabilirler.” dedi. Yeldemir, bu alanının sektörün ihtiyacı olan, mesleki yeterlilikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmeyi ve yardımcı eleman açığını kapatmayı amaçladığını söyledi. Yoğunlaştırılmış eğitim kapsamında 10. ve 11. Sınıfta 6 ay öğrencilerini staja göndererek piyasa şartlarına adapte olduklarını söyleyen Yeldemir, uluslararası staj eğitimleriyle öğrencilerin desteklendiğini belirtti.

‘ÖĞRENCİLERİ SEKTÖRE HAZIRLIYORUZ’

Okulun diğer bir alanı olan Gıda Teknolojisi Alan Şefi Hanife Coşdu,da alanın öğrencilere kazandırdıkları hakkında bilgiler akardı. Coşdu, şunları söyledi: “Alanımızda, güvenli gıda üretiminin ham maddesinden son aşamasına kadar her aşamasında görev alabilecek nitelikte personel yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Uygulama ve teorik olarak eşit ağırlıkta dersler veriyoruz. Teorik ders olarak bir buğdayın un olma aşaması öğrencilere anlatılırken, kalite kontrol analizlerinin nasıl yapılacağı da anlatılıyor. İşletmelerde ‘beceri eğitimi dersi’ adı altında 12’nci sınıf öğrencilerini haftanın 3 günü staja gönderiyor; öğrenciyi sektörle tanıştırmış oluyoruz. Mezun olan öğrencinin aynı zamanda iş tecrübesi olmuş oluyor. Mezun öğrencilerin takibini yapan bir öğretmen olarak, mezun öğrencilerimizin çoğunu bir işletmeye yerleştirmiş oluyoruz. Sektörde gıda teknisyenine olan ihtiyaçtan dolayı zaten mezun olan çoğu öğrencimiz iş bulmuş olarak mezun oluyor ya da staj yaptığı yerde devam ediyor.” 

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim