Sınavlarda hata riskini azaltmak için öğrencilere uyarılarda bulunan Demirkol, “Öğrencilerimiz sınavlarda hata riskini azaltmak için sınavlarda Soruyu küçümsemeyin. Çabuk olmalıyım, hızlı çözmeliyim düşüncesinden uzaklaşın. Geçen zamanla ilgilenmek yerine sınav sorularına odaklanın. Çözemediğiniz soruyu geçin. Sorunun tamamını dikkatli bir şekilde okuyun. Altı çizili sözcüklere ve sorunun ne istediğine dikkat edin. Soruda maddeler arasındaki bağlantıyı okurken kurun. Sorular çok kolay olabilir bunun arkasında başka bir şey aramayın. Deneme yapın ve düzenli olarak soru çözmeyi alışkanlık haline getirin. Birden fazla konuya ait bilgi içeren sorulara hazır olun. Soruları birbirinden bağımsız düşünün. Soruya karşı önyargılı olmayın. Sınav anında soru çözme tekniğini değiştirmeyin. Kafadan işlem yapmayın, işlemleri yazarak yapın. Gerginleştiğinizi hissettiğinizde duruş pozisyonunuzu değiştirin ve derin nefes alıp verin” ifadeleri kullandı.

‘ÇOCUKLAR KOŞULSUZ SEVİLMELİ, BAŞARI ODAKLI OLUNMAMALIDIR’

Yaklaşan LGS ve YKS öncesinde ailelere de tavsiyelerde bulunan Eğitimci Yazar Şeyma Eken Demirkol, “YKS ve LGS öncesi ailelerin de bu konuda dikkatli olması gerekmektedir. Kaygı bulaşıcıdır ve aileler kendi kaygılarını çocuklarına bulaştırmamak konusunda dikkatli olmalıdırlar. Aileler çocuklarının kapasite sınırlarının farkında olmalıdırlar. Onlara güven vermeli, olumlu geri bildirimlerde bulunmalıdır. Sınav ile ilgili konuşmalarda özenli davranmalı, gerçekçi olmalı, akranlarıyla karşılaştırmaktan kaçınmalıdır. Sınavı ölüm kalım sorunu yapmamalı, onlara yüreklendirici davranmalıdırlar. Çocuklar koşulsuz sevilmeli, başarı odaklı olunmamalıdır. Doğru iletişim ve destek, motivasyon önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.

‘DOĞRU NEFES ALIN’

Sınav esnasında öğrencilere doğru nefes almaları konusunda uyaran Demirkol, şunları kaydetti: “Emin olup sınava başladığınızda, özellikle doğru çözdüğünüz sorularla yol aldıkça rahatladığınızı ve zihninizin daha açık ve sınava odaklanmanızın arttığını fark edeceksiniz. Ancak sınav süresince, bazen ritminizin düştüğünü ve dikkatinizin dağılarak zorlandığı anlar olacaktır. Bu olayı bir futbol müsabakası gibi düşünürsek 90 dakika boyunca aynı eforla ve performansta olmamız mümkün olmayacaktır. Böylesi durumlarda küçük ama yararlı şu ipuçlarından faydalanabilirsiniz: Sınavın zeka ve kişiliğinizi değil belirli zamanlarda edindiğiniz yetenek, bilgi ve çalışma alışkanlıklarınızı ölçtüğünü hiç aklınızdan çıkarmayın. Amacınıza ulaşmak için yarışın devam ettiğini ve hiçbir şey için geç kalmadığınızı bilin. Sınav anında yorulan ve gerilen bedeninizi rahatlatmak için küçük-kısa molalar verin; özellikle testler arasındaki geçişlerde gözlerinizi dinlendirmek, duruşunuzu düzeltmek, kol-bacak kaslarınızın rahatlaması için küçük egzersizler yapmak iyi gelecektir. Stres anındaki telaşlanma ve gerginliği gidermenin en etkili yollarından biri de doğru nefes almaktır. Burnunuzdan alarak ağzınızdan vererek tekrar edeceğiniz nefes egzersizleri bedensel ritminizi yeniden bulmanızı sağlar. Tüm öğrencilere LGS ve YKS sınavlarında başarılar diliyorum.”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim