Tarım ve sanayi şehri olmasının yanında aynı zamanda 5 üniversitesiyle eğitim şehri de olan Konya, yaklaşık 150 bin üniversite öğrencisine ev sahipliği yapıyor. Pandemi nedeniyle uzun süredir yüzyüze eğitim yapılamayınca üniversitelerinden uzakta kalan öğrenciler, 2021-2022 Akademik Yılı’nın açılmasıyla birlikte üniversitelerine, hocalarına ve arkadaşlarına kavuştu. Bu kapsamda, Selçuk Üniversitesi (SÜ) ve Konya Teknik Üniversitesi’nde (KTÜN) yüz yüze eğitim başlarken, KTO Karatay Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ) ise eğitimler 4 Ekim itibariyle başlayacak. Bu durum, Konya’daki öğrenci hareketliliğinin artmasına neden olurken, özellikle öğrenci mahallesi olarak tanımlanan Bosna Hersek bu yoğunluktan nasibini almış durumda.

BOSNA HERSEK MAHALLESİ VE GÖKKUŞAĞI AVM HAREKETLENDİ

Türkiye’nin en büyük mahalleleri arasında yer alan ve Konya’da eğitim alan üniversite öğrencilerinin büyük bir çoğunluğunun yaşadığı Bosna Hersek Mahallesi’nde öğrencilerin gelmesi ile birlikte hareketlilik arttı. Bu durum en çok mahalledeki esnafları sevindirdi. Pandemi döneminde zor durumda olan bölge esnafı, öğrencilerin gelmesiyle rahat bir nefes aldı. Önümüzdeki günlerde Konya’da bulunan diğer üniversitelerin eğitim öğretim faaliyetlerine başlaması ile birlikte de Bosna Hersek Mahallesi başta olmak üzere Konya genelinde hareketliliğin daha da artması bekleniliyor. Öte yandan uzaktan eğitim sebebiyle zor günler geçiren Selçuk Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Gökkuşağı AVM’de hizmet veren esnaflar da öğrencilerin gelmesi ile nefes aldı. Esnaf eğitim-öğretiminin yeniden kapanmaması için işletmelerinde tedbirleri alırken, öğrencilere de aşılarını yaptırmalarını konusunda tavsiyelerde bulunuyor.

KİRALAR VE YURT ÜCRETLERİ ÖĞRENCİLERİ ZORLUYOR

Üniversitelerde eğitimlerin yüzyüze gerçekleştirilmesinin duyurulmasının ardından Bosna Hersek Mahallesi başta olmak üzere öğrencilerin üniversitelerine yakın mahallelerde ve Konya genelinde kiralarda artışlar meydana geldi. Fiyatlarda yaşanan artış öğrencileri ve velileri zorlarken, öğrenciler kiraların yüksekliğinde şikayetçi. Öğrenciler kira fiyatlarındaki yüksekliğin çözülmesi beklerken, kimi öğrenci de barınma sorunu yaşamama adına yüksek kiralı evlerde barınma ihtiyacını gidermeye çalışıyor. Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarındaki kontenjan yetersizliği, apart ve özel yurt kiraları da öğrencileri zorluyor.

OTOGAR VE YHT GARI YOĞUN GÜNLERİNİ YAŞIYOR

Üniversitelerin yüzyüze eğitime başlaması Konya Otogarı’nda ve Konya YHT Garı’nda da hareketliliğine neden oluyor. Neredeyse günün her saatinde otogar ve garda artan hareketlilikle birlikte herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması adına yetkililer önlemler alırken, şehirdeki taksiciler de hareketlilikten nasibini almış durumda.

KAMPÜSLERDE VE ÜNİVERSİTELERDE ÖNLEMLER ÜST DÜZEYDE

Pandemi kurallarına riayet edildiği gözlenen üniversitelerin fakülte girişlerinde öğrenciler HES kodu sorgulamasıyla sınıflarına giriyor. Öğrencilere fakültelerin pek çok alanında bulunan görsellerle maske, mesafe ve temizlik kuralları hatırlatılıyor. Özellikle fakülte girişleri olmak üzere pek çok noktada dezenfektan hizmeti sunulurken, üniversite ve fakülte yöneticileri kapı kolları, lavabo gibi ortak kullanılan alanların sık sık görevliler tarafından dezenfekte edilmesi için uyarılarda bulunuyor. Ders aralarında sınıflar en az 20 dakika süre ile havalandırılıyor. Üniversitelerine kavuşmanın mutluluğu yüzlerine yansıyan öğrenciler de alınan önlemlerden son derece memnun.

BAŞKAN ALTAY ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE BAŞARILAR DİLEDİ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da Konya genelinde asılan pankartlarda üniversite öğrencilerine “Konya’ya hoş geldiniz” yazısı ile karşıladı. Başkan Altay’ın hitabında, “Konya’mıza hoş geldiniz…Üniversite eğitimi için şehrimize gelen tüm genç kardeşlerime başarılar dilerim” ifadelerine yer verildi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim