12 yaşında yaz tatillerinde babasına yardım için gittiği sanayiyi bırakamayan Muhammet Ali Fuat Kuyucak’ın zamanla bütün hayali sanayi oldu. Öğrenim hayatına devam edip üniversite bitirirken bir yandan da hayallerinin peşini bırakmayan Fuat Kuyucak şimdi Konya’nın en genç sanayici iş adamlarından biri.

Ali Fuat bey, bize biraz kendinden bahseder misiniz?

İsmim Ali Fuat Kuyucak. Yaşım 23, Konyalıyım. Bu yıl Selçuk Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldum ama asıl hayalim sanayide ve cıvata- bağlantı ekipmanları üzerine kendi iş yerimizde kurmuş olduğum düzene devam ediyorum.

Yaşınız çok genç, bu işe ne zaman başladınız?

 12 yaşında sanayiye başladım ben sanayiye. Yaz aylarında çalışmaya başladım ve sanayide yaptığım işin, bana zevk verdiğinin farkına vardım. O zamanlar tabi okul olduğu için arada babam götürürse yardıma gidiyordum. Bu iş bana babamın aşıladığı bir şey desek yalan söylemiş olmayız. O günden bu yana da işte yoğun tempo çalışmaya devam ediyorum.

Bir işiniz varken üniversite okumanızın sebebi nedir?

İşim varken üniversite okumamın sebebi hem kültürel zenginliği en çok görebileceğim yer olarak düşünmem hem de kendimi geliştirme açısından faydası olacağı için okudum diyebilirim. Üniversite benim kültür, dünyaya açılan kapı, yeni arkadaşlıklar, yeni dostlar edinmemi sağladı. Farklı bakış açısı ve düşünce yapısı sundu. Kendimi iletişim konusunda geliştirme ve bilgi depolamam da en büyük kaynak oldu.

Hem üniversite okuyup hem kendi iş yerinin disiplini sağlamak konusunu nasıl hallettiniz?

Tabi bu süreç benim için gerçekten yorucu oldu ama işimi sevdiğim için, üniversitenin de bana katkıları olacağını bildiğim için sabrettim ve kendime bir şeyler katarak mezun oldum.

Peki neden okuduğunuz bölümle alakalı iş seçmek yerine hala sanayide devam ediyorsunuz?

Yüksek okul bitirdiğim halde sanayiye devam ediyorum çünkü iş yeri kendime ait ve bu yönde kendimi geliştirmek istiyorum. Yaptığım işi çok seviyorum bundan sonraki hedefim daha büyük bir iş potansiyeline sahip olmak ve kendimi bu noktada duyurmak.

Bu 4 yıl zarfında Selçuklu Belediyesi’nin üniversiteli öğrencilere imkân sunma açısından katkıları var mıydı?

Selçuklu Belediyesi, gençlerin hep önünü açmak için çabaladı, bu zaten Selçuklu ’da olan olmayan herkesin farkında olduğu bir şey. Yapılan etkinlikler zaten belediye kapsamında yapılıyordu. Taşıt gerektiği zaman araç tahsisini yine belediye yapıyordu. Gençlerin kafasını dağıtmak amacıyla birçok şenlik ve festival yapıldı. Katıldığımız sivil toplum örgütlerinin yaptığı faaliyetlerde pek çok olanak sağlanıyordu.

Sadece Konya’da mı hizmet veriyorsunuz, kendini duyurma noktasında yaptığın işlerden bahseder misiniz?

Türkiye’de iletişim kurup iş bağladığımız herkesle iş yapıyoruz. Ayrıyeten yurt dışında da Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’la iş yaparak hem kendi ismimizi duyurup hem de Türkiye ihracatına katkıda bulunuyoruz.

‘KONYA SANAYİSİ KÜÇÜK ÇİN DİYEBİLİRİZ’

Konya’da sanayi sektörüyle ilgili neler söylemek istersiniz?

Konya, küçük sanayi sitesi ve iş yeri sayısı bakımından Türkiye'de birinci sırada. Yine küçük ve orta işletme KOBİ sayısında birinci surada yer alıyor. Konya Organize Sanayi Bölgesi'nin alan yüz ölçümü bakımından Türkiye'de birinci olduğu daha önce oda başkanı tarafından söylenmişti. Konya’da her şey üretiliyor ve sürekli kendini geliştiren, gelişmekte olan bir şehiriz. Bu yüzden de genç nesle, çalışan insana her zaman talep var.  

Sizin gelişmişlik açısından Konya’da beğendiğiniz sanayi bölgelerinden birkaçını sayar mısınız?

Çok sanayiyi gezdim. Çevre ve yerleşim kuralları, gelişmişlik düzeyi oldukça güzel olan özellikle Selçuklu’daki Konya Organize Sanayi bölgesi diyebilirim. Konya Organize Sanayisinde çok daha iyi diyebilirim. Dev fabrikalar içeriyor ve buradan hem Türkiye hem de dünyaya malzeme, makina, ekipman tedariki sağlanıyor. Gelişmekte olan bir bölgedeyiz ve yeni sanayilere ihtiyacımız var daha çok üretim daha çok kapasite sağlamak için yeni sanayiler olması gerekir.

Selçuklu Belediyesi, sanayi bölgeleriyle ilgili çalışmalar yapıyor mu?

Zafer Sanayi,  Anadolu Sanayi Bölgesi biraz daha eski olduğu için şehrin içinde kalıyor. Bu yönden oraların da çevre ve yerleşim kurallarının tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum.  

Başka Selçuklu projelerinden eklemek istediğiniz var mı?

Belediyemizin yaptığı en önemli şey çevre koruma çalışmaları diyebilirim. Sanayi olarak bakacak olursak uluslararası fuarlara büyük önem veriliyor. Düzenlenen yurtdışı fuar gezileri ile Selçuklu’daki iş insanları, yurtdışında da çeşitli bağlantılar kurma fırsatına sahip oluyor. KOSGEB, TÜBİTAK, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı gibi desteklerle küçük işletmeler, yeni proje ve iş insanları destekleniyor.

Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.

Ben teşekkür ederim.

HACER CEYLAN 

Editör: TE Bilişim