Türkiye’nin lokomotif sektörleri arasında yer alan ve yaşanan maliyet artışları sebebiyle nakliye sektöründe hizmet veren kamyoncuları zor günler geçiriyor. Giderlerin artması ile zor durumda olan sektör temsilcileri nakliye sektörünün çıkmazdan çıkması için hükümet temsilcilerine bazı önerilerde bulunuyor. Sektör temsilcileri Türkiye’nin yükünü çektiklerini belirterek sektörü nefes aldırılmasını istiyor.

‘İŞ VAR PARA KAZANAMIYORUZ’

Nakliye firması sahibi ve Nakliyeci Atilla Şahin, iş olduğunu ancak para kazanamadıklarını ifade ederek, “Kamyoncu esnafının maliyetleri her geçen gün giderek artıyor. Artan maliyet artışlarını da bizler ister istemez nakliye fiyatlarına yansıyor. Maliyetler geçtiğimiz yıl ile bu yıl arasında yüzde yüz arttı. Geçtiğimiz yıl 2 bin 500 TL ile 2 Bin 700 TL arasında olan lastikler şu anda 5 Bin TL ile 6 Bin 500 TL arasında. Geçtiğimiz yıllarda 300 TL’ye aldığımız motor yağını Bin100 TL’ye alıyoruz. Mazot fiyatları 6.60 TL’den 16 TL’ye kadar çıktı. Kamyoncu esnafı Türkiye’nin yükünü çekiyor. Kamyoncu olmaz ise tedarik gerçekleşmez. Kamyoncu esnafının ana gider kalemi yakıttır. Kamyoncu esnafı kazancının büyük bir kısmını mazota veriyor. Kamyoncu esnafını rahatlatacak bir önerim var. Bu da yakıta endeksli ton kilometre uygulamasının hayata geçirilmesi. Bu çalışma yapıldığı takdirde rekabet biter, fiyat düşürme olayları ortadan kalkar. Bu çalışma yapıldığı takdirde müşteri hizmete bakar. Şu anda hizmet olayı ikinci planda, rekabet daha ağırlıklı. Konya’dan Türkiye’nin dört bir tarafına mal götürüyor. İş var ama para kazanamıyoruz. Nakliye sektörünü rahatlatacak adımlarının kısa sürede atılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘NAKLİYECİYE MAZOT DESTEĞİ SAĞLANMALI’

5 yıldan bu yana kamyonculuk yapan Ahmet Acar, nakliyecilere akaryakıt desteği sağlanması gerektiğine dikkat çekerek, “Kamyoncu esnafı olarak mazot fiyatlarının düşmesini ve kamyoncuya mazot konusunda destek verilmesi gerektiği kanaatindeyim. Özellikle kamyoncu ücretlerini otoyol ve köprü ücretlerin yüksekliği zorluyor. TIR’ın bir deposu 8-10 Bin TL arasında doluyor. Taşımacılıkla uğraşan kişilerin yedek parça başta olmak üzere giderlerinden KDV indirimi yapılmalı. Gerekli belgeleri olan kişilere plakalar verilerek tarifeli şekilde kamyoncunun çalışması sağlanmalı. Belirtilen tarifeden faturalar kesilmeli ve bu durum da denetlenmesi gerekiyor. Fiyat tarifesi oluşturulduğunda rekabet de ortadan kalkacak ve nakliye sektörü nefes alacak” dedi. 8 yıldan bu yana kamyonculuk yapan Sefa Mutlu, “Kamyonculuk yapmak artık zorlaştı. Sanayi ve akaryakıt maliyetleri oldukça ağır. Gidilen yere tekrar aynı para ile gelinemiyor. Nakliyeciler, kamyoncular ekonominin lokomotif sektörlerinden. Giderler ikiye, üçe katlandı. Ama biz üç yıl önceki ücretlere çalışıyoruz. Krediler olmasa yaşayamayız. Nakliyeciler, kamyoncular Türkiye’de belki de ekonominin lokomotif sektörü! Kamyoncu esnafının alın teri sayesinde bu ülkenin ekonomisine katkı sağlanıyor. O zaman kamyoncunun da kazanması lazım. Kamyoncu kazanırsa, Türkiye de kazanır. Nakliyeci esnafının sıkıntılarına dertlerine, herkesin mutlaka kulak vermesi gerekir” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim