Mithat Paşa, Osmanlı Devleti‘nde maliye, idare ve eğitim alanlarında birçok reformlar yapmış, 1876 Kanun-ı Esasi‘nin hazırlanmasında ve 1.Meşrutiyet‘in ilan edilmesinde öncülük yapan bir isim olarak dikkatleri üzerinde topladı. Yenilikçi kişiliğiyle bilinen Mithat Paşa, ön plana çıkarak, önemli bir devlet adamı haline geldi.  Daha sonraki devirlerde izlenen bir devlet adamı olmuştur. 1. Meşrutiyet’in ilan edilmesinin devletin geleceği açısından gerekli olduğunu düşünen Mithat Paşa, Kanun-i Esasi’nin oluşturulmasında etkin bir rol aldı. Bunun için Sultan Abdülaziz’nin tahttan indirilmesi planlanırken, Mithat Paşa kendini bu planların içerisinde buldu. Sultan Abdülaziz’in bu olaylar devam ederken, intihar ettiği iddia edilse de, bir çok kaynak katledildiğini ortaya koyuyor. Mithat Paşa’nın Sultan Abdülaziz’in katledilmesinde de rolünün olduğu düşüncesiyle daha sonraki yıllarda 2. Abdülhamit döneminde, Sultan Abdülaziz’in sözde intihar olayının soruşturulması üzerine ifadesine başvurmak üzere çağırıldı. Ancak Mithat Paşa, İzmir’deki Fransız Konsolosluğu’na sığınarak gitmedi. Daha sonra korumasız kalan Mithat Paşa, Yıldız Sarayı’na getirilerek sorgulandı. 1881 yılında da mahkemeye çıkarılan Mithat Paşa, suçlu bulunarak Taif’e sürgüne gönderildi. Daha sonra kaldığı zindanda ölü bulundu. Bazı kaynaklar Mithat Paşa’nın başta İngiltere olmak üzere, çeşitli ülkelerle işbirliği yaptığı, bazı kararları alırken bu devletlerle istişareler ettiğini debelirtiyor.

KONYA’DA DA GÖREV ALDI

Konya’da da bir dönem Divan Katibi olarak görev yapan Mithat Paşa’nın ismi, Konya İl Özel İdare bütçesinden 27 Kasım 1972’de yapımı tamamlanan bir okula verildi. Kalfalar Mahallesi Hasanköy Caddesi’nde bulunan okul, o günden bu yana Mithat Paşa ismiyle devam ediyordu. Okulun iki katlı 10 derslikli ilk binasında müdür ve öğretmen odaları mevcuttu.2008 yılında görülen ihtiyaç üzerine okula 8 derslikli 3 katlı ek bina yapıldı. Okul binası ihtiyaç doğrultusunda yıkılarak 4 katlı 32 derslikli yeni bir bina yapımı kararı alındı. Bu kapsamda okul 2015 – 2016 Eğitim öğretim yılından itibaren, yeni bina hizmete girene kadar İbrahim Hakkı Konyalı İlkokulu’nda hizmet vermeye devam etti. Ancak okul binası bu yıl eğitim-öğretim yılına kadar tamamlandı ve bu yıl yeni binasıyla eğitim hizmeti vermeye yeniden başladı. 

15 TEMMUZ İSMİ OKULDA YAŞATILDI

Yenilenen binasıyla mahallenin eğitim-öğretim ihtiyacını modern altyapısı ile karşılamaya başlayan okul, ismiyle de dikkat çekti. 2016 yılı 15 Temmuz günü Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)’nün darbe girişimiyle milli iradeye sahip çıkan Türk milleti, bu darbe girişimini başarılı bir şekilde bertaraf etti. Türkiye açısından dönüm noktası olan bu hain girişimin unutulmaması, yeni nesillere aktarılması için bir çok girişimde bulunuldu. Ayrıca Türk milletinin bu hain girişime karşı gösterdiği kahramanlık örneği, bir çok yeni hizmet binalarında da yaşatıldı. Mithat Paşa İlkokulu binası da yenilenince, 15 Temmuz’un yaşatılması adına Meram 15 Temmuz Milli Birlik İlkokulu olarak ismi değiştirildi.  Böylece 2. Abdülhamit döneminde, hem yabancı devletlerle işbirliği yaptığı hem de Sultan Abdülaziz’in katledilmesiyle ilgili olduğu düşünülerek dönemin mahkemesi tarafından suçlu bulunan ve Taif’e sürgün edilen Mithat Paşa’nın da ismi kaldırılmış oldu. 

ABDULLAH AKİF SOLAK