Ekim ayı içerisinde gerçekleştirecek olan Konya Baro Başkanlığı için adaylar sahada meslektaşları ile buluşarak göreve gelmeleri halinde hayata geçirecekleri projeleri anlatıyor. Konya Barosu Etkin Avukatlar Grubu Başkan Adayı Elif Kizir, Konya Yenigün Gazetesi’ne baro seçimlerine ilişkin görüşlerini ve projelerini anlattı. Konya Barosu Etkin Avukatlar Grubu Başkan Adayı Elif Kizir, mesleğe ve meslektaşlarına yönelik meslektaşlarının yerel ve genel ihtiyaçlarına yönelik çaba gösterilmesi gerektiğine inandıkları pek çok projeleri olduğunu belirterek, “Avukatın kendini özel hissedeceği sosyal alanların tefrişinden kendisini yargının kurucu unsuru olan savunma makamının onurlu ve gururlu bir bireyi hissettirecek pek çok projemiz olduğunu ifade etmek isterim. Ancak en önemlisi baronun mensubu olan meslektaşlarımızın görev alanlarında ve ilgili çalışma ortamlarında hak ettiği saygı ve anlayış çerçevesinde görev ve sorumluluklarını yerine getirebilmesi için mücadele etmek en önde gelen projemizdir diyebilirim” dedi.

Öncelikle biraz kendinizden bahseder misiniz?

1982 Yozgat doğumluyum 1999 yılında severek ve isteyerek girdiğim Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesini 2003 yılında bitirdim. Aynı yıl mensubu olmaktan gurur duyduğum Konya Barosunda, mesleğe ilk adım olan avukatlık stajıma başladım. 2004 yılından beri de Konya barosuna kayıtlı olarak avukatlık yapmaktayım. Stajımı bitirdiğim yıl çok değerli eşim Mahmut Kizir ile evlendim. Üç tane kız evladımız var.

Konya Barosu başkanlığına aday olmanızın en önemli sebebi nedir?

Hukuk fakültesini kazandığımda anne babamın da öncelikli isteği olan hakimlik mesleği için hukuk okuyacaktım. Hem fakülteye girdikten sonra hem de staj dönemimde avukatlık mesleğinin bana daha uygun olduğunu gördüm. Ben mesleğime aşık bir avukatım. Geriye dönsem tereddütsüz yine avukatlık mesleğini tercih ederdim. Hukuk mesleği çok yönlü bir meslek, bir yandan içinde bulunan meslektaşlarımı doğrudan ilgilendiren mesleki ihtiyaçlar diğer yandan bulunduğu toplumun ihtiyaçlarında kanaat önderliği misyonu var. Öncelikle meslektaşlarımızla ve sorunları ile ilgilenen, hukukçulara ve topluma önder olarak varlığını güçlendiren bir Baro’nun ihtiyacını her zaman hissetmekteyiz. Bu ihtiyaçların farkında olan ve çözümlerine katkı sunabileceğine inanan mesleki kıdeminde ilerlemiş bir mensubu olarak Konya Barosunun şanlı tarihine layık bir yönetim anlayışı sergileyebilmek adına arkadaşlarımla birlikte aday oldum. Bir yandan sorunların büyüdüğünü görmek diğer yandan sadece söyleyen olmak bize onurlu bir hukukçu olarak yakışmaz kanaatindeyim. Mesleki bilgi ve becerilerimizin genç kuşaklara aktarılmasının onurlu bir yolu olarak gördüğüm Baro Başkanlığı için gerekli mücadele aktivasyonunu başta mesleki sorunların çözümü için olmak üzere baromuza kazandırmak ümidiyle elimizi taşın altına koymak ve mesleğimize, baroya, ülkemize hizmet etmek gerektiğimize olan inancımızla aday oldum.

Avukat denildiğinde aklınıza ne geliyor, Avukat kavramına yüklediğiniz anlam nedir?

Avukat denildiğinde, adaletin tecellisi ve hukukun üstünlüğü ilkesinin temini için mücadele eden, hak arayan, hak ihlallerine karşı mücadele eden, hukukun gelişimi yanında kanaat önderi olarak içinde bulunduğu topluma ve mesleğine yol gösteren kişi aklımıza gelmektedir. Avukatlık, onurla haksızlıklara ve hukukun üstünlüğüne dair bir mücadele mesleğidir. Toplumda genel anlamıyla herkesin mutlaka bir avukata ihtiyacı olmuştur.

Sizin gözünüzden baronun misyonu ne olmalıdır?

Kültür ve edebiyatı birarada sunuyor Kültür ve edebiyatı birarada sunuyor

Konya Barosu bir temsil makamıdır. Kendisine bağlı olan biz avukatları her alanda temsil etmesi, avukatlık mesleğinin karşılaştığı sorunlarla mücadele etmesi ve mesleğin gelişmesi için gerekli çalışmaları yapması gerekir. Bunun yanı sıra içinde bulunduğu topluma karşı da sorumlulukları vardır Baro’nun. Hukukun yeni doğan ihtiyaçların paralelinde mevzuat ve uygulayıcıları olarak gelişmesine de katkı sağlamak misyonu bulunmaktadır. Dünya hızla ekonomik, ticari ve teknolojik gelişim içerisindedir. Bu gelişime ayak uyduran bir Avukatlık mesleği hepimizin ihtiyacıdır. Gelişen dünyaya ve ihtiyaçlara gözlerimizi kapayamayız. Baro tüm bu gelişimlerin ihtiyaç hissettirdiği uyuşmazlık çözümlerinde önleyici hukuk hizmetlerinden başlayarak uyuşmazlıkların çözümlerinde en etkin, en verimli, en ekonomik çözümlerin üretilmesi için aktif rolü üstlenmelidir kanaatindeyiz.

Baro Başkanı olmanız halinde baro da ne gibi değişiklikler yapmayı düşünüyorsunuz? Baro başkanı olursanız yapmak istediğiniz projeleriniz neler?

Mesleğe ve meslektaşlara yönelik meslektaşlarımızın yerel ve genel ihtiyaçlarına yönelik çaba gösterilmesi gerektiğine inandığımız pek çok projelerimiz var. Bunları tek tek ayrıntıları ile burada sıralarsak sayfalarca anlatmamız gerekir. Şunu da hemen belirteyim biz bu projeleri Seçim Beyannamemizde ayrıntılı olarak anlattık. Ancak bizim öncelikli olarak mesleğin itibarlı ve onurlu bir şekilde yapılabilmesi adına yaşanan engellerin ortadan kaldırılması, avukatlık mesleğinin iş alanına giren tüm kişi ve kurumlarla mücadele edilerek bu işlerin en uygun olacak şekilde vatandaşlarımızın da yararına avukatlar aracılığıyla görülmesini sağlayıp avukatların bir yandan iş sahasını korumak ve diğer yandan vatandaşın hak kayıplarına uğrayarak uyuşmazlıklarını uzun ve maliyetli çözüm yöntemlerinde aramaktan kurtarmak hedeflerimizi söyleyebilirim. Avukatın kendini özel hissedeceği sosyal alanların tefrişinden kendisini yargının kurucu unsuru olan savunma makamının onurlu ve gururlu bir bireyi hissettirecek pek çok projemiz olduğunu ifade etmek isterim. Ancak en önemlisi baronun mensubu olan meslektaşlarımızın görev alanlarında ve ilgili çalışma ortamlarında hak ettiği saygı ve anlayış çerçevesinde görev ve sorumluluklarını yerine getirebilmesi için mücadele etmek en önde gelen projemizdir diyebilirim.

Konya Barosuna kayıtlı avukatlar size neden oy vermeli?

Biz Etkin avukatlar yeni kurulan bir grubuz. Böyle bir birlikteliğin doğmasına ihtiyaç hissettiren şeylere baktığımızda bu sorunun cevabı kendiliğinden görünecektir. Ekip arkadaşlarımızın hepsi mesleğine aşık mesleği için çabalayan meslektaşlarımız. Ayrıca genç, dinamik ve söylediklerimizi yapabilmek için mücadele ruhu kazanmış ve bunun bir ihtiyaç haline geldiğine inanmış bir grubuz. Meslekteki sorunların neler olduğunu biliyoruz. Bu sorunları tek tek çözmek ve baroyu her anlamda güçlü kılmak daha önemlisi etkin mücadele edebilmek için kendimizi “EVET AMA YETMEZ” sloganıyla yola çıkmak zorunda hissettiğimizi ve bunun için kıymetli meslektaşlarımızın oylarına talip olduğumuzu ifade edebilirim.

Konya Barosunda stajyer avukatlara yönelik ne tür projeler hayata geçirmeyi planlıyorsunuz?

Her şeyden önce avukatlık mesleği stajla birlikte başlamaktadır. Dolayısıyla bizler stajı mesleğin ilk adımı ve stajyerlerimizi de meslektaşlarımız gözüyle görüyoruz. Stajyerlerin meslekte başarılı olabilmeleri için öncelikle staj eğitim merkezlerinin etkin hale getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Teorik eğitimden uygulamaya geçiş sağlama aşamasında etik, bilgi ve uygulamaya dair ihtiyaçların giderilmesine yönelik bir staj uygulaması sürdürme zorunluluğu bulunmaktadır. Stajyerlerimizin bir yandan mesleki dayanışma ruhuyla mesleğe hazırlanmasında biraz önce o yollardan geçmiş ve deneyim kazanmış meslektaşlarımızla buluşturulmasına diğer yandan sosyo-ekonomik konumlarına uygun desteklenmeye ihtiyaçları olduğu hepimizin malumudur. Bunun için alanında uzman, işinin ehli üstatlarımızın bir anlamda mentorluklarına talip olarak yakın planda eğitim vermelerini ve buluşmayı sağlayacağız. Klasik eğitim anlayışından farklı olarak somut dava örnekleri ve mahkeme kararları üzerinde söyleşiler can alıcı noktalara yönlendirip pratiğe yönelen eğitimler yapacağız. Bir diğer husus stajyer meslektaşlarımızın da intörn doktorlarda olduğu gibi staj dönemlerinde asgari ücret tutarında ücret alabilmeleri için uğraşacağız. Staj döneminde alınan kredilerin yeterli ve karşılıksız olması ya da en azından daha uygun şartlarda geri ödenmesi için çalışacağız.

Göreve gelmeniz halinde mesleğinizin problemleri hakkında ne gibi girişimlerde bulunacaksınız?

Meslekteki problemlerin çözümü adına öncelikle meslektaşlarımızın en önemli çalışma alanı olan adliyede çalışma ortamlarını olumsuz etkileyen problemlerle mücadele edeceğiz. Bunun için genel ve yerel idarelerle ortak çözümleri konuşarak desteklerini temin etmek suretiyle çözüme kavuşturacağız. Yine Emniyet Müdürlüğü ve bağlı birimleri, Tapu Sicil Müdürlükleri, Bankalar, Nüfus Müdürlükleri ve Belediyelerimiz başta olmak üzere kişisel veriler ileri sürülerek meslektaşlarımızın ihtiyaç duyduğu bilgilere ulaşılması engellenmektedir. Bizler bahse konu bu kurumlarla görüşerek Avukatlık Kanunu’nun bize vermiş olduğu hak ve yetkileri kurumlara anlatarak meslektaşlarımızın çalışma alanını kısıtlayan sorunlara yasalar çerçevesinde çözümler üreteceğiz.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Mesleğimiz için “Etkin Baro Güçlü Avukat” diyerek etkin avukatlara olan ihtiyacı görüyor ve BİZ’ de varız diyoruz. Seçimlerde diğer gruplardaki kurul üyesi adayı olan meslektaşlarımıza başarılar diliyoruz. Ve son olarak canı gönülden “Kazanan Konya Barosu olsun”, “Kazanan Hukukun Üstünlüğü” olsun diyor grubum adına bizlere bu fırsatı verdiğiniz şahsınızda gazetenize teşekkürlerimizi arz ediyorum.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim