Matrah güncellemesiyle birlikte Türkiye’de üretilen yerli otomobillerin fiyatları düştü. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrah düzenlemesini fırsat bilen vatandaşlar, bayilere yok sattırdı. Sıfır ve ikinci el araç fiyat farkının azaldığını söyleyen Koyuncu Otomotiv Oto Satış Müdürü Selamet Demirhan, düzenlemeyle birlikte sıfır araçlara talebin arttığını vurguladı. ÖTV matrah düzenlemesi, 24 Kasım tarihinde yürürlüğe girmişti. Yeni matrah düzenlemesiyle birlikte, en düşük ÖTV oranı için gerekli olan limit, 120 bin TL'den 184 bin TL'ye çıkarıldı. Yüzde 80 vergi uygulanan içten yanmalı motorlu araçlarda en yüksek sınır, 200 bin TL yerine 280 bin TL olarak belirlendi. Düzenlemeyle birlikte 400 bin TL altı sıfır araç kalmazken, düzenlemeden sonra birkaç modelin fiyatı 400 bin TL'nin altına geriledi.

‘ARAÇ TEDARİKİ SIKINTIDA’

Yeni düzenlemeyle birlikte yüzde 80’lik dilimde olan bir aracın yüzde 50-60’lık bir dilimde olduğunu söyleyen Demirhan, matrah düzenlemesinin araç fiyatlarında 50 ile 70 bin TL’lik fiyat avantajı sağlandığını belirtti. Demirhan, 24 Kasım’da açıklanan ÖTV matrah düzenlemesinin ardından kısa süre içerisinde sıfır araçlara olan ilgilinin iki kat arttığını söyledi. Bu ilgiyle birlikte araç üretimi ve tedariki noktasında yaşanan sıkıntının da arttığını vurgulayan Demirhan, “Matrah düzenlemesinden sonra vatandaşların sıfır araçlara olan yoğun ilgisinden kaynaklı olarak bu durum arz-talep noktasında sıkıntı yaşanmasına da sebep oldu. Müşterilerimize araç tedariki noktasında en kısa sürede yardımcı olmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

‘İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞLARI DURDU’

Sıfır araçlarda yapılan düzenlemeyle birlikte ikinci el araç piyasasında da durgunluk yaşandığını söyleyen Demirhan, “Düzenlemeden önceki ikinci el araç rakamlarına baktığımız zaman, şu anki sıfır araç fiyatlarıyla ikinci el arasındaki fark kapanmış durumda ve biraz daha durağanlık mevcut. Bizler de ikinci el araç satıcısı olarak satışlardaki durağanlığı hissettik. Sadece araç alımında beklemek istemeyen, acil ihtiyacı olan müşterilerimizin tercihi ikinci elden yana oluyor. Onun haricinde sıfır araç fiyatları, ikinci elden daha uygun diyebiliriz.” ifadelerini kullandı. İkinci el araçlarda olan bu sakinliğin yerini düşüşe bırakacağını iddia eden Demirhan, “Belli bir dönem sonra maliyet giderlerini karşılamak isteyen ikinci el araç satıcıları, fiyatlarını geriye çekecektir. Sıfır araç fiyatları ile ikinci el arasındaki bu kıskaç dar tutulduğu takdirde, ikinci el araç fiyatları düşebilir.” diye konuştu.

‘BUGÜN AL, YARISINI SENEYE ÖDE’

Araç sahibi olmak isteyen vatandaşlara her türlü kolaylığı sağladıklarını söyleyen Demirhan, kampanyalardan bahsetti. Demirhan, “Müşterilerimiz beğendikleri aracın yarı fiyatını şimdi; kalan kısmını taksit olmaksızın gelecek yıl ödüyor. Diğer bir kampanyamız ise; 36 ay, 1.99 vade imkanıyla müşterilerimizi araç sahibi yapıyoruz. Araç fiyatlarımıza değinecek olursak, Fiat Egea Sedan 1.4 modelimizin aralık ayı fiyatı 364 bin 900TL. Tüm müşterilerimizi şovrumumuza bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim