Yüzde yüz yerli sermaye ile kurulan ve bugün Türkiye’de marka olan Göktaşlar’ın bünyesindeki isimlere yurtiçinden çok fazla talep var. Marka bilinirliliği için de çok büyük yatırımlar yapan firma en yüksek memnuniyet ödülünü de almış. Lorenza’nın başarılı ve genç yöneticisi İdris Göktaş, “en yüksek memnuniyet oranına sahip firma olarak belgemizi hak ettik. Bunlar kolay olmuyor” dedi.

İdris Göktaş kimdir?

1993 Konya doğumluyum. Konya’nın Taşken İlçesi Keçimen Köyü’nden Konya’ya gelmişiz. İlk ve ortaöğretimimi Özel İsmail Kaya’da tamamladım. Meram Anadolu Ticaret Meslek Lisesi mezunuyum. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu’nda da yüksek öğrenim gördüm. DGS ile KTO Karatay Üniversitesi’nde Uluslararası Ticaret Bölümü’nü bitirdim. Aynı zamanda AÖF İşletme okudum ve şu anda da Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde yüksek lisan yapmaktayım.

Bu işe başlamanız nasıl oldu?

Ben 2015 yılında öğrencilik yıllarımda başladım. Yarı zamanlı olarak hem iş hem okulu devam ettiriyordum.  2016 yılında da tam zamanlı olarak çalışma hayatına atılmış oldum.

Göktaşlar’ın hikayesini anlatabilir misiniz?

1977 yılında babam ve rahmetli dedem Beşyol’un orada küçük bir bakkal işletmesi olarak başlamışlar. Sonrasında bakkalın yanına bir de züccaciye dükkânı açmışlar. 1982 yılında Mevlana’nın orada da bir işyeri açıp züccaciye ile yollarına devam etmişler. 1985-86 yıllarında Toptancılar Çarşısı’na giderek orada ticaretini devam ettirmişler. Biraz da iş büyüyünce toptan işine de başlamışlar. 2000 yılına kadar burada ticaretini devam ettirmişler. 2000 yılında ise BÜSAN’a geçerek zücaciye ve elektrikli küçük ev aletlerinin alım satımına devam etmişler. Sonra Arnica markasının birkaç ortakla Türkiye Distribütörlüğü ’nü 2015 yılına kadar devam ettirdik. 2015 yılında Gökay Madeni Eşya Lorenza markası olarak kuruldu. 2015 yılında Kayseri’de bir yatak fabrikası kurduk ve şu anda Türkiye’de ilk 5’in içine giren entegre bir yatak tesisimiz var. Yine 2015 yılında Stilevs diye bir marka oluşturduk. Bu marka da Kayseri, Konya ve Gaziantep olmak üzere üç ortaklı olarak devam ediyor. Lorenza markası Konya’da, yatak, baza Kayseri’de, küçük ev aletlerinin bir kısmı da İstanbul’da üretim yapıyor.

Türkiye’de hangi illerle çalışıyorsunuz?

Türkiye’de 81 ilde hem servis ağımız hem de yetkili satış noktalarımız ve yetkili servislerimiz var.

Yurtdışı çalışıyor musunuz?

Stilevs olarak birkaç ülke ile çalışıyoruz. Bu markada beklediğimizden daha hızlı büyüme yaşandığı için yurtdışına açılma fırsatı bulamadık. Şu anda Türkiye’ye ancak yetiştirebiliyoruz.

Kaç kişi istihdam ediyorsunuz?

Stilevs genel merkezde 150, Homevs’de 50 personel, Lorenzo’da 35, Göktaşlar’da ise 25 personel çalışıyor. Toplamda 300 personel istihdam ediyoruz.

Siz hangisinden sorumlusunuz?

Ben şu anda Lorenza markasının başındayım.

Pandemi dönemi nasıl geçti?

Pandemi dönemi bizi olumlu etkiledi. İnsanlar evlerine kapanınca blender, ütü gibi satışlar çok fazla arttı. Hafta sonu yasakları bizi biraz yavaşlattı ama yine de insanların evlerine kapanması kendi yiyeceğini kendinin üretme çabası küçük ev aletlerine olan ilgiyi de artırdı.

Devlet desteği kullandınız mı?

Hayır kullanmadık.

Marka üretim noktasında çalışmalar var mı, siz marka bilinirliğini yakalayabildiniz mi?

Küçük ev aletlerinde satışın yüksek olabilmesi için öncelikle marka bilinirliğini yakalamanız gerekiyor. Biz de bunu yakaladık, tüketiciye kendimizi kabul ettirdik diye düşünüyorum. 2019 ve 2020 yılında şikayetvar.com sitesinden birincilik ödülü aldık. Yani en yüksek memnuniyet oranına sahip firma olarak belgemizi hak ettik. Bunlar kolay olmuyor. Öte yandan küçük ev aletlerinde marka olabilmeniz için ciddi bir bilinirlik maliyet gerektiriyor. Şu anda güncel olarak reklam çalışmalarımız devam ediyor. Biz, yüzde yüz yerli sermaye ile ortaya konulan bir markadan bahsediyoruz.

İnternet üzerinden satışlarınız var mı?

Biz buradan yapmıyoruz ama tüm bayilerimiz internet üzerinden satış gerçekleştirebiliyor.

İdris Göktaş iş haricinde neler yapar?

İş haricinde gezmeyi çok severim. Pandemiden dolayı çok gezemedim ama işimiz dolayısıyla 81 ilin 60’ını gezdim. Yurtdışında birçok ülkeye gitti. Onun haricinde kayak yapmayı seviyorum. Son 5 yıldır düzenli olarak kayak yapıyorum. Türkiye’de gitmediğim kayak merkezi kalmadı diyebilirim. Bir arkadaş grubumuz var ve her yıl Kanyon’a çadır kampı için gidiyoruz.

Gençlere tavsiyeleriniz ne olur?

Öncelikle ne iş yapacağına karar vermelidir ve her şeyi de açık konuşabilmelidir.

Editör: TE Bilişim