Boş zamanları değerlendirmek adına uzun yıllardır ilgisini duyduğu maketlere merak saran Mustafa Dündar, ortaya güzel eserler çıkararak büyük bir başarı sağladı. Özellikle pandemi dönemindeki kapanmaları iyi değerlendirerek, bu zamanlarda maket yapımına ağırlık veren Dündar, bu işten oldukça keyif aldığını belirtiyor. “Hiç kimseden profesyonel yardım almadım” diyen Dündar, yaptığı çalışmaların tamamen el işçiliği olduğunu söylüyor.

Mustafa Dündar sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Adım Mustafa Dündar. Konya’da doğup büyüdüm, eğitim hayatımda Konya’da geçti eğitim dururumum acık öğretim fakültesi iş idaresi ön lisanstır. Evliyim 4 çocuk babasıyım. Halen ticaretle uğraşmaktayım otomobil lastikleri satan bir iş yerimiz var

Maketlere olan ilginiz nasıl başladı?

Maketler yıllardır ilgimi çeker. Yurtdışı seyahatlerimde çok gelişmiş maketçilik gördüm. El işçiliği işler harikaydı. Bende yapabilirim deyip küçük küçük maketler yapmaya başladım. Ev bahçe dağ gibi basit şeylerdi. Pandemi döneminde boş zamanları fırsata çevirip ilk keyifli güzel eserlerimi çıkardım. Yaptıkça daha güzel ve keyifli işler çıkmaya başladı.

Maket yapımında bahsedebilir misiniz? Maket yapımı ilgili profesyonel birinden yardım aldınız mı?

Hiç kimseden profesyonel yardım almadım. Sadece kendimi geliştirdim İnşaatlardaki kırık tuğla parçaları yola dökülmüş asfalt kumları evdeki şişe kapakları renkli ipler. Kısaca her şey. Kurumuş ağaç dalları ve otlar bile kullanabiliyorsunuz.

Maket yapımı çok keyifli bir iştir. Mesela bir köy evi yapıyorsanız gerçeğinden hiç bir farkı yoktur taş duvarlar su kuyusu evin damındaki yuvak bile birebir aynıdır. Bu çalışmalarda hiç teknolojik malzeme kullanmadım.

İlk yaptığınız maket neydi?

İlk yaptığım maket yel değirmeniydi ve çok zorlanmıştım. Günlerce uğraştım. Meğerse en kolayı o imiş. Sonra su değirmenleri hasta muayene eden doktor köy evi inşaat yapan ustalar fırın falan derken büyüterek devam ettim.

Maketlerini belli bir kavram üzerinden gidiyor mu? Hangi tarzda maketler yapıyorsunuz?

Maket yaparken sadece hayal gücümü kullanıyorum. Gördüğüm bir bina bir köy evi bir harman yeri hafızamda canlandırıp yapmaya çalışıyorum. Bazen zamanın aktığını unutursunuz maket yaparken bir bakmışsınız sabah ezanları okunuyor. En zor olan şey insan yüzüne ifade verip yapabilmektir. Acı çeken bir hasta veya çift süren yorgun bir çiftçi yüzü veya neşeli bir işçi, bir bayanın ekmek yapması gibi yüz ifadeleri zordur.

Maketleriniz farklı objeler yapıyorsunuz elektrik ampulü gibi bunla hakkında neler söylersiniz?

Evet, farklı objeler kullanıyorum. Mesela bir ampulün arkasını açıp içine bir ağaç bir insan ve çiçekler yerleştiriyorum. Zemin tabi ki kum. Bu zor bir çalışmadır. Tek ampul lük birde LED koyunca gece harika bir görüntü çıkabiliyor.

ALAADDİN ALADAĞ 

Editör: TE Bilişim