Havaların mevsim normallerin üzerinde gitmesi ve vatandaşların pazarı tercih etmesi pazarcı esnafının yüzünü güldürdü. Pazarda satılan sebze ve meyve fiyatlarının mevsim normallerine göre ucuz olması vatandaşları sevindirdi.  Pazarda cep yakan ürün ise soğan oldu. Geçtiğimiz aylarda stokçuların müdahalesi ile fiyatların tavan yaptığı soğanı bu kez de hastalık vurdu. Depolarda çürüyen kuru soğanlar yüzünden fiyatlar neredeyse ikiye katladı. 2.5 liradan satılan kuru soğanın fiyatı, bugün 4 TL’ye kadar yükseldi. Pazarcı esnafın önümüzdeki günlerde soğan fiyatların artmaya devam edeceğin ifade ediyorlar.

SEBZE VE MEYVE FİYATLARINI ARZ TALEP BELİRLİYOR 

Pazar esnaflarından Cengiz Yılmaz pazardaki sebze ve meyvelerin arz talebe göre değiştiğine dikkat çekerek, “ Türkiye genelinde sebze ve meyve fiyatları arz ve talebe göre belirleniyor. Yine hava şartları belirliyor. Soğuk havada sebzenin üretimi yaz ayına göre olmaz. Vatandaşlarının sebze ve meyveye ilgisi de fiyatları belirlenmesinde etkisi oluyor. Türkiye genelinde sebze ve meyve fiyatlarını pazarcı esnafı belirliyor. Pazar ve marketlerde satılan sebze ve meyve fiyatlarını aynı kefeye koymak oldukça zor. Çünkü pazarcı esnafı elinde ürün kaldığı zaman ertesi gün satamaz ve zarar eder. Onun için pazarlar marketlere göre daha ucuzdur.  11 ay içerisindeki bu ay içerisinde yazın yediğimiz sebzelerden daha ucuz ürün yiyoruz.  Vatandaşların pazara olan ilgisi memnuniyetle karşılıyoruz. Bizler vatandaşlarımızı düşündüğümüzden dolayı sebze ve meyve fiyatlarını yükseltme imkanımız yok.  Hava şartların çok soğuk olmaması ve vatandaşların pazara olan ilgisi fiyatları olumlu etkiliyor. Havaların soğuması ve ürünlerin azalması ile birlikte meyve ve sebze fiyatlarında artışlar yaşanabilir” dedi Pazarda Domates 3-4 TL, Salatalık 2 2.5 TL, Biber 3-3.5 TL, Patlıcan 2-2.5 TL, Kabak 2.5 TL, Taze Fasulye 5 TL, Dolma 3 TL, Portakal 2-3 TL, Mandalina 2-3 TL, Elma 2.5TL, Muz 5 TL, Nar 2.5-3.5 TL, Limon 2.2.5 TL, Cennet Hurması 4 TL, Ayva 4 TL, Armut 4.5 TL, Erik 5 TL,Kivi 5 TL, Havuç 2 TL, Ispanak 2.5 TL, Tere,Roka,Maydanoz 1TL, Marul 1.5-2 TL, Yeşil Soğan Kiloso 5 TL, Pırasa 3 -4 TL, Karnabahar 10 TL.

SOĞAN FİYATLARI CEP YAKIYOR

Geçtiğimiz aylarda stokçuların müdahalesi ile fiyatların tavan yaptığı soğanı bu kez de hastalık vurdu. Depolarda çürüyen kuru soğanlar yüzünden fiyatlar neredeyse ikiye katladı. 2.5 liradan satılan kuru soğanın fiyatı, bugün itibariyle 4 TL’ye kadar yükseldi. Pazar esnaflarında Sadullah Emekli, “Soğanda bazı hastalıklar oluştu. Hastalık sebebiyle üretim düştü. Çiftçi de ekimi azaltınca fiyat yükselişi kaçınılmaz oldu. Soğanda en büyük sıkıntı arzın düşmesi. Talepte de bir azalma yok 2.5 liradan satılan kuru soğanın fiyatı, bugün itibariyle 4 TL’ye kadar yükseldi. Fiyattaki artışa en büyük sebep hastalık sonrası ürün azalması olarak gösterebiliriz. Soğan fiyatlarının önümüzdeki günlerde daha da artacağını tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim