Yazar, Öğretmen Ahmet Çelik’in yeni kitabı yayımlandı. Konyalı Hukukçu Alim Ahmet Ziya Efendi’nin Osmanlı Türkçesi olarak yazdığı ‘Seçme Hadisler’ eserini derleyerek yazan Çelik’in kitabını Kudsi İlim, Eğitim, Araştırma ve Yardımlaşma Vakfı tarafından yayımlandı. Kitap hakkında bilgi veren Çelik, “Koyunoğlu Müzesi’nde ‘Arapça İktibaslar’ olarak kataloğa giren eseri incelediğimizde bunun 225 hadisten oluştuğunu ve kaynağının da El Cami-us Sağir olduğunu gördük. Arapça olan bu eseri güncelleyerek kitaplaştırdık.” şeklinde konuştu.

‘KATALOĞA İKTİBAS OLARAK GİRİLEN HADİSLER, KİTAPLAŞTIRILDI’

Aynı zamanda Hacıveyiszade Mustafa Kurucu Efendi’nin hocası olan Ahmet Ziya Efendi’nin hayatı hakkında bilgi veren Çelik, “Kendisi bir müderristir. Islah-ı Medaris-i İslamiye Medresesi’nde ders vermiş ve müdürlük yapmıştır. Aynı zamanda Konya Hukuk Mektebi’nde hukuk derslerine girmiş. Hoca efendi aynı zamanda Konya’nın önemli hadisle uğraşan muhaddislerindendir.” dedi. Eserin eski halinin Koyunoğlu Müzesi’nde yer aldığını ifade eden Çelik, “Eser, müzede ‘Arapça İktibaslar’ olarak kataloğa girilmiş. İncelediğimizde bunun 225 hadisten oluştuğunu ve kaynağının da El Cami-us Sağir olduğunu gördük. Yalnızca Arapça olan bu eseri güncelleyerek kitaplaştırdık.” diye konuştu.

30 yıl sonra aynı koltukta.. 30 yıl sonra aynı koltukta..

‘AHMET ZİYA EFENDİ’NİN MUHADDİS YÖNÜNÜ ORTAYA ÇIKARMAK İSTEDİK’

Müderris ve Hukukçu Ahmet Ziya Efendi’nin hukukçu olmasının yanı sıra ‘alim’ yönünü de ortaya koymak amacıyla böyle bir eser ortaya çıkardığını belirten Çelik, “Ahmet Ziya Efendi bu kitabı yazarken Arapça olarak alfabetik sıraya dizmiş. Aynı zamanda öğretmen olması sebebiyle, öğrencilerin feyz almasını istediği, ahlaki ve akılda kalan hadisleri seçmiş. Bizler de hukukçu yönüyle bilinen bu zât-ı muhteremin aynı zamanda bir hadisçi olduğunu ortaya çıkarmak istedik.” dedi. Kitabın içeriği hakkında da bilgi veren Çelik, “Selçuklu döneminden başlayarak Konya’da hadisle ilgilenen kişileri ve hadis çalışmalarını tespit ettik. Kitapta bu kişilere de yer verdik. Ahmet Ziya Efendi’nin hayatı hakkında bilgi verdikten sonra onun yer verdiği düzende 20 harften oluşan ve elif, be diyen bir sıralamayla hadislere Arapça ve Türkçe olarak yer verdik. Kaynaklarını da ekledik.” ifadelerini kullandı.

KÜLTÜRE KATKI SUNMAK İÇİN ÇALIŞIYOR!

Konya kültürüne katkı sağlamak amacıyla bu tür eserleri ortaya çıkarmak istediklerini söyleyen Çelik, “Gençlerin ilgisini çekebilecek tarzda ve kısa olduğu için ezberi kolay olacağını düşünerek böyle bir çalışma yaptık. Hadis çalışmaları ve Konya kültürüyle ilgili kitaplar ve makaleler yayımlayarak katkı sağlamaya çalışıyoruz. Merhum Veli Sabri Uyar’ın çeşitli yerlerde yayımlanan, Konya ulemasını anlattığı yazılarını derlediğimiz Konya uleması ve bilginleriyle ilgili yaptığımız bir çalışma var. Abdulkadir Erdoğan’ın el yazması eserlerini yer aldığı bir çalışmamız var. Konya’nın son kadılarından Mehmet Emin Bolay’ın 90 makalesini topladık. Bunu da Büyükşehir Belediyesi yayımlayacak. Konya Maarif Atlasında esinlenerek Osmanlı döneminde, 1930’lu yıllarda çalışmış, Konya’nın merkez ve ilçelerindeki öğretmenlerin biyografilerine çalışıyoruz, elimizde bin 500 kadar öğretmenin hayat hikayesi var. Konya’daki tasavvufi yapıları ve irfan medeniyetlerini de inceleyen bir çalışma hazırlıyoruz.” dedi.

ALİ RIZA KUDSİ EFENDİ’NİN TUTTUĞU NOTLAR KİTAP OLDU

Islah-ı Medaris’te müderris olan Ali Rıza Kudsi Efendi’nin ders notlarının derlendiği bir eser olan ve 2022 yılında yayımlanan ‘Konya Islah-ı Medaris’te Okutulan Ulum-u Diniyye ve İlm-i Ahlak Dersleri’ kitabı hakkında bilgi veren Çelik, “Ali Rıza Kudsi Efendi’nin Ulum-u Diniyye dersinde öğrencilere anlatmak için soru cevap şeklindeki tuttuğu notları derledik. İslam inanç esasları, akaidi anlatıyor. Bu eser, Koyunoğlu Müzesi’nde yazma defter halindeydi. Bu defteri de güncelleyerek kitaplaştırdık.” dedi. Eserin aynı zamanda uluslararası sempozyumlarda da anlattığını bildiren Çelik, “Eser çıkmadan önce özetini, 2017 yılında Yüksek Din Öğretimi Sempozyumunda anlattık. Uluslararası bir dergide de metni yayımladık. Bu eser, onun kitaplaşmış halidir. Okumak isteyenler Her iki kitabı da Kudsi İlim, Eğitim, Araştırma ve Yardımlaşma Vakfı’ndan ücretsiz temin edebilirler.” ifadelerine yer verdi.

HACER CEYLAN