Sinyal alınamayan telefonların bloke edilmesine ilişkin yasa kabul edildi. Buna göre, kesintisiz bir yıl süreyle telefon görüşmesi yapılmayan ya da mesaj atılmayan, internete girilmeyen cihazların elektronik kimlik bilgileri kayıtlı olmaktan çıkarılarak pasif hale düşürülecek. Konuyla ilgili görüş bildiren Teknik Servis Uzmanı Enes Düzenli, “Kaybolan ya da çalınma ihtimali olan insanları korumaya yönelik alınmış bir karar ancak özellikle yaşlı insanlar için sorun teşkil edebilir. Yasayla birlikte antika telefonların da kullanılamama ihtimali çok yüksek.” dedi.

ANTİKA TELEFONLAR ÇÖP OLUYOR!

Düzenli, kullanılmayan telefonların bir yılın sonunda kapanacağı konusu hakkında, “Bu yasayla birlikte aslında devlet, insanları korumuş oluyor ve 1 yıl kullanılmayan, kaybolan ya da çalınma ihtimali olan telefonlar kapanıyor. Tekrar açtırabilmek için en son kullanılan SIM kartla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na başvurmak gerekecek.” ifadelerini kullandı. Yasayı bilmeyen insanlar için olumsuz etkisinin olabileceğine değinen Düzenli, “Özellikle yaşlı insanlar, bu yasayı bilmedikleri takdirde sıkıntı yaşayabilirler. Antika olarak bekletilen ve kullanılmayan telefonlar çöp haline gelmiş oluyor ve insanlar o telefona en son hangi hattı ne zaman taktığını unutabiliyor. Bu yönden olumsuzluk yaratabilir. Biz telefon satıcıları için de alıp hiç kullanmadığı telefonu bir yıl sonra getirip ‘bu telefon bozuk’ diyenler çıkabilir. Bu yönden de bizim her telefon verdiğimiz insana bu yasayı anlatmamız gerekebilir.” ifadelerine yer verdi.

‘YASA, HAKSIZ KAZANCIN ÖNÜNE GEÇECEK’

Çıkan yasayla birlikte yasadışı IMEI kaydı yapanların rahat hareket edemeyeceği görüşünde olan Düzenli, “Ülkemizde yurt dışı telefon markalarına rağbet fazla olduğu için bizi IMEI kaydı için çok arıyorlar. Bazı insanlar, bu kaydı ücretli yaptığı için bunun üzerinden piyasada haksız kazanç elde edenler vardı, IMEI 6 aya kadar düşebiliyor ve bu da her 6 ayda 1 maddi zarar demektir. Tüketiciye Türkiye cihazı sattığımız için bizi artı yönde etkilerken yurt dışı ürünlerin olumsuz yanını daha rahat anlatabiliyoruz. Bilinçli bir kişi zaten yurt dışı kaydı bulunan bir cihazı alıp da sürekli kayıt açtırmakla uğraşmaz. Yeni yasayla birlikte yasadışı işlerde daha fazla kabuğuna çekilecektir diye düşünüyorum.” dedi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim