24 Haziran seçimleriyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçen Türkiye'de, gözler 31 Mart'ta yeni sistemin ardından yapılacak olan ilk Mahalli İdareler Seçimleri’ne çevrildi. Yerel seçim hazırlıklarına bir takvim doğrultusunda başlayan ve zaman ilerledikçe seçim ivmesi artan siyasi partiler, iller ve ilçelerde adaylarını belirlemek için gündemi ve kamuoyunu yakından takip ediyor. Diğer yandan belediye başkanı olarak hizmet vermek isteyen belediye başkanı aday adayları da gönül verdikleri partilere gidip başvurularını yapıyor. 

AK PARTİ’DE BAŞVURU SÜRESİ UZATILDI  

AK Parti'de belediye başkanlığı ve meclis üyelikleri için aday adaylığı başvuru süreci 5 Kasım’da başladı. Aday adaylarının başvuru yapabilmesi için son tarih de 12 Kasım olarak belirtilmişti. AK Parti’de aday adayı olmak isteyenlere tanınan süre 16 Kasım Cuma günü mesai bitimine uzatıldı. Diğer yandan belediye meclis üyelikleri için 3 Aralık tarihlerine kadar başvurular alınacak. Bu yıl bir ilke imza atan AK Parti  "e-müracaat" sistemini hayata geçiren AK Parti, başvurularını internet ortamı üzerinden alıyor. AK Parti’de 18 Kasım’daki temayül yoklamasında da bir ilk gerçekleşecek. Temayül yoklamalarının tamamı elektronik ortamda yapılacak. "E-temayül yoklaması" ile bir günde çalışmalar tamamlanacak ve böylece 3 ton kağıttan tasarruf edilecek. Elektronik ortamda saat 10.00-16.00 arasında yapılacak temayül yoklamaları tamamlanır tamamlanmaz sonuçlar Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak. Mevcut belediye başkanları da bu yıl ilk kez aday adaylığı müracaatında bulunmayacak. 

BÜYÜKŞEHİR VE MERKEZ İLÇELER İÇİN ÖNEMLİ İSİMLER KONUŞULUYOR

15 yıla yakın bir süredir Konya Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçe belediyeleri ve taşra ilçelerinin büyük bir bölümünde hizmet veren AK Parti’nin belediye başkanı adaylarının kim olacağı büyük bir merak konusu olurken, bu süreçte aday adaylığı başvurusunda bulunanlar da oldu, ismi zikredilenler de… Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı iken geçtiğimiz milletvekilliği seçimlerinde AK Parti’den Konya Milletvekili seçilen Tahir Akyürek’in yerine Konya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Selçuklu Belediyesi eski Başkanı Uğur İbrahim Altay görevlendirilmişti. Mevcut Başkan Uğur İbrahim Altay, her ne kadar halk nezdinde karşılık bulmuş ve kabul görmüş olsa da başkanlığının devam edip etmeyeceği konusunda net bir bilgi yok. Öte yandan Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli gibi isimler de kulislerde geçiyor. Kulislerde çok sayıda isim üzerinde konuşuluyor olsa da Konya Büyükşehir Belediyesi için aday adayı olduğunu açıklayan henüz olmadı. 

SELÇUKLU, MERAM VE KARATAY’A TALİP ÇOK

Her ne kadar Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için henüz netleşmiş bir isim olmasa da Konya’nın merkez ilçeleri olan Selçuklu, Meram ve Karatay Belediye Başkanlığı için çok sayıda isim aday adaylığını açıkladı. Mevcut Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, AK Parti’nin uyguladığı kural gereği adaylığını ya da aday adaylığını açıklamazken, Selçuklu Belediye Başkanı olarak Ahmet Pekyatırmacı ismi kulislerde sıklıkla zikrediliyor. Öte yandan Selçuklu Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Görgülü kısa bir süre önce aday adayı olmak için görevinden istifa etmişti. Selçuklu Belediyesi için aday adaylığı başvurusunda bulunan bir diğer önemli isim ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şekerci oldu.  

Karatay Belediyesi’nin mevcut başkanı Mehmet Hançerli, Karatay’da üç dönemdir başkanlık yapıyor. Başarılı bir grafik sergileyen Başkan Hançerli’yle ilgili de bu dönemde kulislerde farklı görüşler var. AK Parti’nin başarılı belediye başkanları için üç dönem kuralını görmezden geleceği yönündeki açıklamasının ardından Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli’nin bir dönem daha Karatay’a hizmet edeceğini düşünenler de var; Konya Büyükşehir Belediyesi için Mehmet Hançerli isminin geçtiğini söyleyenler de var. Karatay Belediye Başkanlığı için daha önce AK Parti’den milletvekili aday adayı da olan Mehmet Eren resmi başvurusunu gerçekleştirmişti. AK Parti Karatay İlçe Başkanı Mehmet Genç’in ismi de Karatay Belediye Başkanlığı için geçiyor. 

Konya’nın merkez belediyeleri içerisinde iki dönem üst üste başkanlık koltuğuna aynı ismin oturamadığı tek belediye Meram Belediyesi. Her dönemde belediye başkanı değişen Meram’da mevcut Başkan Fatma Toru, dokunulmayana dokunmuş ve Meram için kısa vadede bitirilemeyecek, Meram’ın geleceğine dönük projeleri başlatmıştı. Bu bağlamda Meram Belediye Başkanlığı için Fatma Toru’nun en güçlü isim olduğu konuşuluyor. Ancak, belki de en çok aday adayı ya da kuliste aday adayı olacağına dönük isim Meram için geçiyor. Meram Belediye Başkanı aday adaylığı için AK Parti’nin ilçe teşkilatına Zekeriya İncili, Ali Öğmen ve Abdülkadir Özöğür başvuru yapmıştı. Meram için kulislerde dikkat çekici isimler konuşuluyor. Bu isimlerin arasında Konya Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Koordinasyon Daire Başkanı Mustafa Yazlık ve AK Parti Eski Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Gök yer alıyor. Meram için adı geçen isimlerden birisi de Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün. 

CHP'DE ADAYLAR AÇIKLANMAYA BAŞLANDI

CHP'de kamu çalışanları hariç aday adaylığı başvuruları 1-26 Ekim tarihleri arasında alındı. Burada genellikle örgüt başvurusu yapıldı. CHP, bir yandan da üzerinde uzlaşı sağlanan adaylarını açıklıyor. CHP'de, 24 Ekim'de toplanan Parti Meclisi'nde (PM) 105 ilçe ve belde belediye başkan adayı açıklanırken, 150 civarında aday ise 14 Kasım Çarşamba günü olağanüstü toplanacak PM'de belirlenecek. Adaylarının her kesimden oy alacak, herkese hitap eden ve bölgesini daha ileriye taşıyacak kişiler olmasını hedefleyen CHP, bin 398 belediyede kendi adayını gösterecek. CHP'nin herhangi bir bölgede hiçbir partinin lehine aday çekmeyi planlamadığı, diğer partilerin de tabanına hitap edecek adayları çıkarma eğiliminde olduğu öğrenildi. Cumhuriyet Halk Partisi Konya İl ve İlçe Teşkilatları da seçim hazırlıklarını sürdürüyor. CHP Konya’da seçimlerde iddialı olduğunu ifade ediyor. CHP Konya Büyükşehir Belediyesi, merkez ve taşra belediyeleri için henüz bir isim açıklanmadı. 

MHP'DE BAŞVURULAR 15 KASIM'DA 

MHP'de resmi olarak 15 Kasım'da başlayacak belediye başkan aday adaylığı başvuruları 15 Aralık'ta sona erecek. Parti, kamu görevlilerinin başvurularını da 1-15 Aralık tarihleri arasında alacak. MHP, aday adaylarını belirlerken "tanınırlık, dürüstlük, belediyecilik ve şehircilik hizmetinin bilinmesi, mazisinde partiyi mahcup edecek bir durumun bulunmaması" kriterlerine dikkat edecek. Yeniden aday olmaları durumunda mevcut belediye başkanlarının vaatlerini ne ölçüde yerine getirdiklerine ilişkin dosyaları inceleyecek olan parti, yerel seçimde hem belediye başkanlığı hem de belediye meclis üyeliğinde kadın adaylar olmasına özen gösterecek. Teşkilata yerel seçim hazırlıklarına başlanması talimatını 24 Haziran seçimlerinin hemen ardından veren MHP'de 23-25 Kasım'da Antalya'da mevcut belediye başkanlarının katılımıyla kamp gerçekleştirilecek. Kampın ardından genel merkez düzeyinde sahaya inilmesi planlanıyor. Genel seçimde olduğu gibi yerel seçimde de partiye, "kripto FETÖ'cü" sızmasını önlemek için özel bir çalışma yapacak olan MHP, bu çerçevede aday adaylarını adli sicil kayıtlarından yaşadıkları semte, komşusundan okul ve iş arkadaşına kadar araştıracak. Parti, hem teşkilattan hem aday adaylarının referanslarından bilgi alacak. Adayları teşkilatla istişare içinde belirleyecek parti, il ve ilçe yönetimlerinin teklif ettiği adayları genel merkez kriterlerine göre süzgeçten geçirecek. MHP, adaylara yönelik temayül ve merkez yoklamasının yanında kamuoyu yoklamaları da yaptıracak. Milliyetçi Hareket Partisi Konya’da ise güçlü adaylar ile seçmenin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda kulislerde Milliyetçi Hareket Partisi’nin Konya Büyükşehir Belediye Başkan Adayının PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı ve eski AK Parti Milletvekili Recep Konuk'u aday göstereceği iddia edildi. 

İYİ PARTİ BAŞVURULARI 1 ARALIK'TA ALACAK

İYİ Partide aday adaylığı için resmi başvurular 1 Aralık'ta alınmaya başlanacak. Seçime hazırlık çalışmalarına yoğunlaşan parti her il, ilçe, belde ve bölgenin kendine özgü koşulları çerçevesinde, sevilen, geçmişi temiz, eğitimli, çalışkan ve dürüst isimlerle yola çıkacak. Aday adaylarını belirlerken öncelikle teşkilatın görüşünü göz önünde bulunduracak parti, Genel İdare Kurulunun kararı kapsamında merkez yoklaması ve teşkilatlarda temayül yoklaması yapacak. İYİ Parti büyükşehir ve il belediye başkan aday adaylığı başvuruları genel merkeze, ilçe belediye başkan aday adaylığı başvuruları il başkanlıklarına yapılacak. Çalışmalarını, "her belde her ilçe her şehir ve her büyükşehirde aday çıkarma" hedefiyle sürdüren parti, resmi başvuruları 15 Aralık tarihine kadar kabul edecek. İYİ Parti’den Konya Büyükşehir ve merkez ilçe belediye başkanlığına adaylık için henüz üzerinde durulan ya da kulislerin konuştuğu herhangi bir isim bulunmuyor. Daha önce MHP saflarında yer alan ve 2014 seçimlerinde Doğanhisar Belediye Başkanı seçilen Abdullah Koç, partiden ihraç edilmişti. Koç, kısa bir süre önce İYİ Parti’ye geçmişti. Koç’un İYİ Parti’den aynı ilçede belediye başkan adayı olacağı tahmin ediliyor. 

SAADET PARTİSİ’NDE BAŞVURULAR 3 KASIM’DA BAŞLADI

Saadet Partisinde 3 Kasım'da başlayan resmi başvurular 30 Kasım'a kadar devam edecek. Parti, 1-14 Aralık tarihleri arasında teşkilatlarda üye ve kadro bazlı temayül yoklaması yapacak. Temayülü tamamlanan aday adayları için 10 Aralık'tan itibaren ihtiyaç olan yerlerde yüz yüze veya telefonla anketler yapılacak. Partideki 14 aday tespit komisyonu, 7-15 Ocak 2019 tarihleri arasında genel merkez mülakatlarını yapacak. Partinin, 3 Şubat 2019'da Ankara'da düzenlenecek toplantıyla adaylarını tanıtması, seçim beyannamesi ve seçim müziğini kamuoyuyla paylaşmasının ardından Genel Başkan Temel Karamollaoğlu'nun miting ve kapalı salon toplantıları başlayacak. Parti, propaganda sürecinde sosyal medyayı yoğun kullanmaya dönük çalışma ve hazırlık yapıyor. Saadet Partisi son iki mahalli idareler seçiminde de daha önce Konya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapmış olan Mustafa Özkafa’yı aday göstermişti. 

BBP'DE 19 KASIM'DA BAŞVURULAR BAŞLAYACAK

Yerel seçim hazırlıklarını sürdüren Büyük Birlik Partisi'nde ise aday adaylığı başvuruları 19 Kasım tarihinde başlayacak, 21 Aralık'a kadar sürecek. Parti genel merkezinde oluşturulan komisyon, örgütle istişare içinde seçime katılacak adayları netleştirecek. BBP’de de Konya Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediye başkanlığı için henüz bahsi geçen bir isim bulunmuyor. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim