Kuaförlerin sıkıntılarını dile getiren Konya Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veli Baranok, çok para kazanıldığı düşünülen kuaförlerin genel fiyat politikasındaki zamlar sebebiyle tarife ücretlerinin arttığını söyledi. Kuaför esnafı ise, iş yerlerindeki giderlerin arttığını ve sanılanın aksine kuaförlerin de gider maliyetlerinin olduğunu vurguladı.

‘ZORUNDA KALDIK’

Genel fiyat politikasındaki zamlar sebebiyle üyeleri kalkındırmak amacıyla fiyatlarda değişikliğe gidildiğini söyleyen Konya Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veli Baranok, “Kuaförlük mesleğini gidişatı eskiye nazaran daha güzel ama genel fiyat politikasındaki zamlar bizi kuaför sektörümüzü berber sektörümüzü ciddi anlamda etkiledi, esnafımız zor duruma düştü. Bu durumdan dolayı da tabi oda olarak üyemizi kalkındırmak amacıyla fiyatlarımızda değişiklikler yapmak zorunda kalıyoruz. Müşteriye yansıyan fiyat, kuaförün ciddi bir para kazandığını düşündürüyor. Sadece günü kurtarmak amacıyla bir buçuk yılda yaptığımız zamlarımızı yenilemek zorunda kaldık ve bu süreçte yeniledik. Dükkân kiralarından elektrik, su, doğalgaz gibi gider fiyatlarımız yükseldi ve bu yükselişler kuaförlerimize de yansıdı.” dedi. Bazı kuaförlerin vatandaşların tepkisinden dolayı verilen tarifeye uymadığını belirten Baranok, “Kuaförler, vatandaşlara daha güzel hizmet verebilme ve doğacak tepkilerden çekinildiği için bizim verdiğimiz tarifeye uymamak şartıyla daha aşağıda fiyat uygulayabiliyor. Berberler, vatandaşları düşünerek hareket ediyor ancak kendisini de düşünmesi gerekiyor.” diye konuştu.

‘PERSONEL EKSİKLİĞİ MESLEK LİSELERİYLE GİDERİLEBİLİR’

Kuaförlerde personel bulma konusunda da sıkıntı çekildiğine dikkat çeken Baranok, öğrencilerin meslek liselerinde bu bölüme teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Baranok, “Konya’da bay bayan kuaförü olarak 2 bin tane üyemiz var. Şu anda dükkanlardan herhangi birine gidin, 3 eleman eksik şekilde çalışıyor. Meslek liselerinin bu anlamda çok güzel bir çözüm olacağını düşünüyorum. Meslek liselerinde bu bölümlere öğrenciler yönlendirilerek ve sevdiği bir mesleği hem alaylı hem mektepli tarzında lisesini bitirmiş olacak. Bu şekilde güzel bir çözüm olabilir çünkü birçok personelimizin eleman eksikliğinden dolayı sıkıntı yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘İNSANLAR KAPIDAN FİYAT SORUYOR’

İnsanların pandemi sürecinden kalan evde tıraş olma alışkanlığını kazandığını belirten Kuaför Selçuk Yıldırım, artan maliyetler dolayısıyla kuaförlerin de zam yapmak zorunda kaldığını belirtti. Artan fiyatlardan dolayı vatandaşların kapıdan fiyat sorduklarını söyleyen Yıldırım, “Tıraş ücretleri beş katı arttı ama malzeme de on katı olmuş. Kozmetik ürünlerinde olsun kira olsun elektrik giderleri olsun hepsinde on katı artış yaşandı. Demek ki tıraşı on katı yapsaydık insanlar hiç gelmeyecekti. Bizim burada günde 3-4 kişi fiyat soruyor, bu da beni üzüyor çünkü durumu olsa bunu sormaz.” şeklinde konuştu.

‘MASRAFLARIMIZ VE EMEKLERİMİZ VAR’

Kuaförlerin kendi tarifelerini bulundukları konuma göre kendileri belirlediklerini söyleyen Kuaför Hasan Hüseyin Tıkış, “Bu, yeni çıkan bir şey değil. Herkesin müşteri kitlesine göre fiyatı değişiyor. Semt olarak mahalle aralarında biraz daha bu fiyatları kırıyorlar, şehir merkezinde de kıranlar var ama bence tarifeye uyulması lazım. Herkes hakkı olanı almalı.” dedi. Fiyatlar hakkında bilgi veren Tıkış, “Maliyetler arttı, tarifenin altında alınca kendimiz sıkıntıya giriyoruz. Çoğu müşterim kuaförün ne maliyeti var diyor. Kendi masraflarımız ve emeklerimiz var. Dükkanımız kira. Berberlik yapan çoğu insan dar gelirli ve maliyetler yüzde 300 arttı. Üç sene önce 40 liraya aldığım makine, şu an 300TL. Şu an birinci sınıf tarifelerde saç sakal 120TL, saç tıraşı 70TL, sakal tıraşı 50TL.” ifadelerini kullandı.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim