Karatay Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Çıbıkdiken, insanların yatırım yaparken dikkatli olması gerektiğini belirterek, “Kripto dünyasındaki en önemli dolandırma yöntemi anonim ya da sahte ekiplerce, uyduruk olduğu net görülebilen web sitelerini hazırlandığı ve hızlı biçimde kar alma yöntemi içeren hiçbir teknolojik alt yapısı bulunmayan projeler tarafından gerçekleştirilmektedir” dedi.

Günümüzde teknolojik gelişmelere bağlı olarak kripto para kullanımı ve sanal oyun kullanımı arttı. Bu gelişmeler ile birlikte insanlar dijital platformlara ciddi ilgi göstererek, kripto paralara ve sanal oyunlara ciddi yatırımlar yapmaya başladı. Bazı internet sitelerinden kripto paralara yatırım yapmak için sürekli önümüze istemediğimiz halde tıklamamız için linkler çıkıyor. Özellikle son zamanlarda kripto para adı altında insanlar dolandırılmaya başladı. Birçok insanın kişisel hesapları ele geçirildi. Dünya ‘kripto çılgınlığına’ kapılmış durumda. Bitcoin, Monero, Ethereum ve Dogecoin gibi dijital paralar tüm internete yayıldı. Dolandırıcılar ise bunlardan istifade ederek, insanları mağdur etmeye devam ediyor.

Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Öğr. Üyesi Ali Osman Çıbıkdiken, hayatın her alanında olduğu gibi, finans sektöründe de dijital teknolojilerin hızla geliştiğini açıkladı. Özellikle blok zincir teknolojisinin bankalara ihtiyaç duymadan fırsat oluşturduğuna dikkat çeken Çıbıkdiken, “Blok zincir teknolojisinin bulunduğu pek çok “kripto para” olarak adlandırdığımız varlıklar yatırımcıların dikkatini çekti. Bu kripto paralar projelerin, iş fikirlerinin bir anlamda yatırımcısı olma fırsatı oluşturuyor. Bu süreçlerin merkezi otorite dışında hızlı bir şekilde yapılabilmesi, miktarı ne olursa olsun yatırımlarını değerlendirme fırsatı verdiği için yatırımcılar arasında popüler hale geldi. Kripto paralar hayatımızın alışveriş, kredi gibi alanlarına girdikçe bu ilgi daha da artacaktır” dedi.

‘YÜKSEK KAYIPLARDA OLABİLİR’

Kısa yoldan zengin olmanın sadece kripto paralar ile alakalı olmadığını dile getiren Çıbıkdiken, “Zengin olma hayali herhangi bir para birimi ile dolandırıcılar tarafından fırsata dönüştürülebilir. Kripto para tıpkı döviz, altın, hisse senedi gibi bir yatırım aracıdır. Kripto paraların hızlı işleyen bir piyasa oluşturması nedeniyle kripto para piyasalarını yatırımcılar hızlı şekilde riskli ama yüksek kazançlı bir gelir elde edilebilecek dünya olarak değerlendirmektedir. Tatili olmayan, dünyanın farklı yerlerinden yatırımcılar ile anında işlem yapılan bir dünyada her zaman fırsatlar olacaktır. Bu fırsatları değerlendiren yatırımcıların yüksek kazançları bu dünyayı cazip hale getirmektedir. Elbette ki tüm varlıklarda olduğu gibi kripto varlık yatırımları da yüksek kazanç getirebileceği gibi yüksek kayıplara da sebep olabilir” diye konuştu.

‘PİYASA HIZLA BÜYÜYOR’

Teknolojik gelişmelere bağlı olarak kripto paraya ilginin arttığını bildiren Çıbıkdiken, “Kripto paralar az önce söylediğimiz gibi finans dünyasının yatırım fırsatlarını oluşturduğu bir alan olarak görülmektedir. Nasıl diğer alanlarda yatırım yaparken bazı kriterler yatırımcılar tarafından göz önüne alınıyorsa burada da bunları uygulamak gerekir. Yatırım düşünülen projenin ekibi, amacı, teknolojisi dikkate alınarak detaylı araştırması yapılan bilinçli yatırımlar için kripto varlıklar her zaman fırsat oluşturur. Hızla büyüyen piyasada yatırımcıların ilgili arttıkça fırsatlar daha da artacaktır” şeklinde konuştu.

‘BUNLAR DOLANDIRMA YÖNTEMİ’

Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Prof. Dr Ali Osman Çıbıkdiken, dijital dünyanın geniş bir alan olduğunu ve dolandırma işleminin sadece kripto paralar üzerinden olmadığına dikkat çekti. Çıbıkdiken sözlerine şöyle devam etti. “Kripto dünyasındaki en önemli dolandırma yöntemi anonim ya da sahte ekiplerce, uyduruk olduğu net görülebilen web sitelerini hazırlandığı ve hızlı biçimde kar alma yöntemi içeren hiçbir teknolojik alt yapısı bulunmayan projeler tarafından gerçekleştirilmektedir. Kripto dünyasındaki hiçbir proje, bir tablo üzerinden garanti kar getirisi sunan bir kripto parayla yatırıma çıkmaz. Bu yöntem ayrıca günlük hayatımızda kullandığımız para birimleri ile de yapılabilir. Kripto para görünümü sadece sanki bu bir kripto varlıkmış hissiyatıyla karşındakini dolandırma yöntemidir” diyerek sözlerine açıklık getirdi

‘DETAYLI İNCELEME YAPILMALI’

Yatırım yapmak için insanların detaylı bir şekilde araştırma yapmasını gerektiğine dikkat çeken Çıbıkdiken, incelenmesi gerektiğine işaret ederek, “Öncelikle yatırım yapılması düşünülen kripto varlık projesi detaylı incelenmelidir. Ağızdan ağıza reklam yöntemi ile yapılan ve çok fazla kazanç getireceği garanti edilen projelerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Globalde ve yerelde güvenli işlem yapılabilecek popüler borsalarda alım-satım gerçekleştirilmelidir. Kripto varlıklar orta ve uzun vadede bekletilecek ise borsalarda meydana gelebilecek kasıtlı ya da kasıtsız bilişim durumlarına karşın güvenli bir ortam olan soğuk cüzdan diye tabir ettiğimiz yazılımsal ya da donanımsal kişisel cüzdanlara varlıklar aktarılmalıdır.  Garanti kazanç sunan tablolar ile gelen ya da günümüzün Metaverse, Web3 gibi trend kelimelerini sadece reklam amaçlı kullanan projelerden uzak durulmalıdır” şeklinde görüş belirtti.

‘SANAL OYUNLARA BAĞIMLI OLMAYALIM’

Sanal oyunlar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Çıbıkdiken sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Sanal oyunlar sadece kripto paraların bir sonucu değildir. Kumar bağımlılığı psikolojik davranışların bir sonucudur ve o alandaki tedbirlerle giderilebilir. Sanal oyunlar kripto paralı ya da parasız yasadışı bir şekilde her biçimde gerçekleşebilmektedir. Kripto paralar ülkedeki yasaklara rağmen erişim imkânı sağlaması açısından kolay bir yol gibi gözükse de sanal oyun sitelerinin alınacak tedbirlerle erişiminin yasaklanması sürekli devam eden bir çalışmadır. Şikayetlerle, belli yoğunluğa ulaşmış olan sitelere erişimin engellenmesi sağlanabilmektedir. Kişilerin bunu bir bağımlılık olduğunu bilerek kendi tedbirlerini alması bundan kurtulmak için yapması gereken en önemli adımdır.”

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim