Son dönemde minyatür sanatı büyük ilgi çekiyor. Özellikle eski dönemleri minyatürlerle canlandıran sanatçılar, bugünlerde oldukça dikkat çekiyor. Bunlardan biri de Minyatür Sanatçısı Şenay Almalı Fidan. Yaklaşık 6 yıldır minyatür sanatıyla uğraşan Fidan, minyatür sanatından oldukça keyif aldığını söyledi. “Maketlerim genelde köy evleri tarzı insanlar özlediği hayatı bu evlerde buluyor. En çok ilgi köy maketlerim köy odalarım” diyen Fidan, hobi olarak yaptığı bu sanatın kendisini rahatlattığını belirtiyor.

Şenay Almalı Fidan kimdir? Biraz hayat hikâyenizden bahsedebilir misiniz?

Şenay Almalı Fidan 1979 Yozgat/Sorgun doğumlu 43 yaşında evli 2 kız annesi bir tane de torun sahibi ev hanımıyım hayvan delisi özellikle sokak hayvanlarını çok seven birisiyim.

Yapmış olduğunuz sanat oldukça ilgi çekici! Diorama sanatı veya minyatür sanatı öyle değil mi?

Yapmış olduğum sanata bilinçsizce girdim malum Türkiye’de yaygın bir sanat değil maketle minyatürle başlayıp dioramada buldum 6 sene oldu bu sanata gireli ve hala çömez ve çırak gibi hissediyorum her gün yeni şeyler öğrenmek çok keyifli sıkılmadım büyük zevkle ve keyifle yapıyorum.

Maket yapımında bahsedebilir misiniz?

Maket yapımı benim gözümde maketten ziyade daha çok yaşanmışlıkların minyatürü küçültülmüş hali çok pis iş dağınık bir iş ama bit o kadar da keyifli

Bu alana ilk nasıl karar verip nasıl başladığınız?

Bu alana benim hamsterlarıma vardı kedilerimden önce onlara sürekli bambu evler yapardım ahşaptan öyle bir giriş yaptım. Onlara onların ömrü 2 sene onlardan sonra da bırakamadım

İlk yaptığınız maket neydi?

İlk yaptığım maket Hamsterlarıma yaptığım evdir. Sizlere de fotoğrafını gönderdim.

Maketlerini belli bir kavram üzerinden gidiyor mu? Hangi tarzda maketler yapıyorsunuz?

Maketlerim genelde köy evleri tarzı insanlar özlediği hayatı bu evlerde buluyor. En çok ilgi köy maketlerim köy odalarım.

Peki, Türkiye’de sizce bu sanat yaygın mı?

Türkiye’de ben başladığım sene çok azdı ama bu sene baya yaygınlaştığını görüyorum insanların ilgisini çekmeye başladı yapmak isteyen de çok.

Bu sanat sizin için daha çok hobi gibi mi? Yoksa bir iş mi?

Kesinlikle hobi gibi tedavi gibi bu sanat benim ilacım tedavim işin ticari kısmı hiç önemli değil zaten bu iş ticari olarak yapılırsa anlamı kalmaz duygu şart tabi özel sipariş alıyorum orda ettiğim gelirlerimde sokak hayvanlarına ve baktığım 6 kedilerime gidiyor.

Herhangi bir eğitimi var mı veya siz aldınız mı?

Ben bir eğitim almadım baba tarafım hep marangoz çocukluğum atölye önünde geçti tabi bu farklı bir sanat ama sonuçta yine babadan gelen bir beceri var sanırsam

Bu alana adım atacaklara herhangi bir tavsiyeniz olur mu?

Bu işe girmek ve yapmak isteyenler sadece sevdiği için yapmalı işi para kısmını asla düşünmemeli ilk başta el becerisi şart pratik zekâ şart inşallah ileride öğrenmek isteyenler için de bir yardımım olur bazı planlarım var. Çok teşekkür ederim sormak ve öğrenmek istediğin bir şey olursa yine seve seve cevaplayabilirim.

ALAADDİN ALADAĞ 

Editör: TE Bilişim