Kurban Bayramı’nda da dünyanın mazlum coğrafyalarıyla kadim medeniyetimizin beşiği Anadolu arasında gönül köprüleri kuruldu. Koronavirüs salgının gölgesinde geçen Kurban Bayramı’nda bağış rekoru kırıldı. Salgın nedeniyle kurban kesmeyen vatandaşlar, sivil toplum kuruluşlarına bağışta bulundu. Sivil toplum kuruluşları bağışlanan kurban hisselerini savaş bölgeleri başta olmak üzere Afrika, Ortadoğu, Orta Asya, Güney Asya, Kafkasya, Uzakdoğu ve Balkanlar’daki ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırdı.

DOST ELİ DERNEĞİ YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

Dost Eli Derneği , Kurban Bayramında da Kurban Bayramını bekleyenlere Dost Eli uzattı.Dost Eli Derneği 2020 Kurban çalışmaları kapsamında bağışçılarından gelen kurbanlar Konya, Afganistan, Moğolistan, Moro, Makedonya, Fildişi Sahili, Bosna Hersek, Suriye, Çad, Yemen, Gürcistan, Burkina Faso ve Nijer, Benin, Bangladeş, Pakistan, Kosova ve Filistin’ de ümmetin ve yardıma muhtaç mağdurlara ulaştırarak yardıma muhtaç mağdurların yüzünü güldürdü.

CANSUYU, KURBAN BAYRAMI'NDA KARDEŞLERİNİ YALNIZ BIRAKMADI

Kurban Bayramı’nda Kıtlığın dinmediği Yemen’den, katliamların yaşandığı Arakan’a, Özgürlüğüne kavuşan Bangsamoro’dan Afrika’nın en yoksul ülkelerine kadar birçok kriz bölgesinde Kurban Organizasyonu gerçekleştiren Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, 3 kıta 27 ülke ve 60 farklı bölgede 1,5 milyona yakın muhtaca ulaştı. Bağışçıların emanetleri ile alınan kurbanları vekalet yolu ile bayramın 3. günü ikindi vaktine kadar belirlenen noktalarda keserek muhtaçlara et olarak dağıtan Cansuyu, 16. kez düzenlediği Büyük Kurban Organizasyonu’ndan da alnının akıyla çıkmayı başardı. Gerçekleştirilen Kurban Organizasyonu için açıklamalarda bulunan Cansuyu Derneği Genel Başkanı Mustafa Köylü, “Bu sene 16. Kurban organizasyonumuzu düzenledik. Her yıl olduğu gibi bu yılda Cansuyu Derneği olarak dünyanın dört bir yanında yardıma muhtaç insanların yanında olmaya devam ettik. Çalışmalarımızda dünya üzerindeki kriz bölgelerine, acil insani yardıma ihtiyacı olan bölgelere, İslam coğrafyasındaki mazlumlara, yetimlere, muhtaçlara öncelik veriyoruz. Bu sene de 60 farklı bölgede 1.5 milyona yakın muhtaca bağışçılarımızın emanetlerini ulaştırdık” dedi.

İHH’DAN 4 MİLYON MAĞDURA KURBAN YARDIMI

İHH İnsani Yardım Vakfı bu yılki Kurban organizasyonunu “Kurban Rahmettir” sloganıyla, Türkiye ve 52 ülkede gerçekleştirdi. 1993 yılında bir grup hayırseverin el ele vermesiyle Türkiye’de ilk defa vekâletle kurban projesini gerçekleştiren İHH, 28 yıldır gerçekleştirdiği kurban çalışmalarında milyonlarca insana yardım ulaştırıyor. Kurbanlarını İHH'ya bağışlayan hayırseverler, kurban çalışmaları için belirlenen ülkeler arasından dilediğinde kurbanını kestirdi. Kurban kampanyası kapsamında İHH, hayırseverlerin destekleriyle 82 bin 411 hisse kurbanı 3 milyon 951 bin 780 ihtiyaç sahibine ulaştırdı. İHH, ayrıca yetim ve mağdur çocukları da unutmayarak 184 bin 552 çocuğa da bayramlık kıyafet ulaştırdı. İHH’nın kurban ve bayramlık projelerinden toplamda 4 milyon 136 bin 332 kişi istifade etti.

RİDA 8 ÜLKEDE 1990 KURBAN KESTİ

RİDA Uluslararası Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği bu yılda kurban programını 8 ülkede organize ederek ‘Allah İçin Kurban, Ümmet ve Mazlumlar İçin Bayram’ sloganıyla binlerce kurban hissesinin şartlara uygun olarak kesimleri sağlanarak yetim aileleri başta olmak üzere mazlumlar ve yoksullara ulaştırdı. RİDA Derneği Başkanı Tamer Kalender 8 ülkede vekâlet verilen Bin 990 kurbanı keserek etlerinin binlerce yetime, mazluma ve yoksula bizzat ulaştırıldığını söyledi. Kalender kurban kesilen bölgeler hakkında da şu bilgileri verdi: “Bu bölgelerin başta Afrika’nın kalbi olan hafız ve ilim adamlarının yetiştiği Sudan’da 2,5 milyon mültecinin açlık ve kuraklıkla imtihan olduğu ve zor şartlar altında çalışma yapılan Darfur kamplarında, Kenya’nın Somali sınırında bulunan ve 700 bin Somalilinin yaşadığı Dadab Kampında, Kenya’nın Uganda sınırında yer alan ve yüzlerce misyoner kuruluşun kıskacında 125bin mültecinin yaşadığı Kakuma kampında, Afganistan, Arnavutluk, Gürcistan, Suriye İdlip Kırsalında oluşturulan çadırlarda zor koşullarda yaşayan kardeşlerimiz için ve Türkiye’de toplam 1990 hisse kurbanın kesimini tamamladık. Kesilen tüm kurbanları tek tek kayıt altına aldık ve bu videoları bağışçılarımıza bizzat ulaştırdık. Yurtiçinde kesilen kurbanlarımızı ve derneğimize bağışlanan etleri, tespitini yaptığımız 110 ailemize aylık düzenli gıda yardımlarının yanı sıra bu kurban etlerini ulaştırmaktayız.

RİBAT BU KURBANDA DA TAKDİR TOPLADI

RİBAT Derneği, yıllardır gerçekleştirdiği insani yardım organizasyonları ile iyilikle sevindirmeye devam ediyor. RİBAT, uzak coğrafyalarda bu kurbanda da kurban bağışlarını yapan bağışçılarının kurbanlarını keserek yine kurban videolarını ve görsellerini sahiplerine ulaştırarak takdir topladı.Sudan'da bu kurbanda da yaşanan sel ve zor imkanlara rağmen kusursuz bir yardım organizasyonunu geride bırakan ekip Ayasofya ve ümmetin emaneti Mescidi Aksa'yı da unutmadı, kurban keserek dualar etti. RİBAT kurban için bulunduğu sürede de saha çalışmaları gerçekleştirerek kardeşlerinin hayat koşullarını iyileştirmeye yönelik çeşitli projelerle de destek olmaya devam ediyor. Ekmek fırını cami, Kur'an kursları, mescit, su kuyuları, eğitim merkezleri, meslek edindirme kursları, yetimhane, kız öğrenci yurtları gibi birçok projenin temelleri de kurban organizasyonlarında sağlıyor. RİBAT sadece yurt dışında değil yurt içinde de özellikle Konya' da yine kurban faaliyeti gerçekleştirerek mobil ekipleri ile deri et sakatat bağışlarını da kabul etti.

ÜMMETİN ÖĞRENCİLERİNİ UNUTMADILAR

İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği, Kurban Bayramı'nda da Konya’da eğitim alan uluslararası öğrencilere kurban etlerini ulaştırdı. Dernek Başkanı Murat Arslan yaptığı açıklamada, “Konyalı hayırseverlerimizin desteği ile bu Kurban Bayramı'nda da hayırseverlerimizin ve STK’larımızın katkıları ile dünyanın dört bir tarafından eğitim almak için Konya’ya gelen 189 öğrenci evinde 756 öğrenciye kurban eti ulaştırdık. Ayrıca KYK Ali Ulvi Kurucu Öğrenci Yurdu'nda kalan 390 uluslararası öğrencimize kurban eti ikram ettik. Uluslararası öğrencilerimize kurban eti ulaştırma konusunda bizlerden desteklerini esirgemeyen Türk Kızılay Konya Şubesi’ne, Elbir Derneği ve her zaman uluslararası öğrencilerimize sahip çıkan Konya halkına bağışlarından ve katkılarından dolayı teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

AGD KONYA İYİLİKLERİ YEŞERTTİ

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Konya Şubesi ‘Paylaş, iyilikler yeşersin’ sloganıyla bağışçılar tarafından bağışta bulunan kurbanları keserek ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. AGD Konya Şube Başkanı Ceylani Kılıç, “Anadolu Gençlik Derneği Konya Şubesi olarak 2020 Kurban Organizasyonunu geride bıraktık. Derneğimiz olarak bu sene hisse sahiplerimizin vermiş oldukları vekâletleri özverili bir çalışma ile Konya Et de büyükbaş hayvanlarımızı keserek gerçekleştirdik. Buradan bağış yapan tüm hisse sahiplerine teşekkür eder. Allah cc yapmış oldukları kurban ibadetini kabul eylesin” ifadelerini kullandı.

AYDER 22 ÜLKEDE KURBAN ORGANİZASYONU GERÇEKLEŞTİRDİ

Anadolu İnsani Yardım Derneği (AYDER), ‘Yolumuzu bekleyenler var’ Sloganıyla Kurban vesilesi ile mazlum ve mahsun coğrafyalarda her yıl binlerce aileye Kurban bağışlarını ulaştırdı. AYDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aras, “Bu Kurban Bayramında Konyalı hayırseverlerimizin desteği ile binlerce hisse toplandı. Bu hisseler 22 ülkede mazlumlara ulaştırıldı. Kesilen kurbanlar on milyonlarca ailenin evine ulaştırıldı. Kurban organizasyonumuza destek veren tüm hayırseverlerimize teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

ES-SİRAC BİN AİLEYE KURBAN ETİ ULAŞTIRDI

Kurban Organizasyonu hakkında bilgi veren ES-SİRAC Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hüsnü Şimşek, “3 yıldır yurt içi ve yurt dışı vekaletle Kurban kesme Projesini gerçekleştiriyoruz. Ümmetin hizmetinde olan Derneğimiz her hayırlı işlere imza atmaya devam etmektedir. Şartlarını taşıyan Kurbanlıklarımızın tüm kontrolleri yapıldıktan sonra satın alımları 1 ay öncesinden gerçekleştirilen Kurbanları işaretleme, küpeleme aşılama ve son olarak veteriner kontrolünden geçirilmiş ve kesim alanları hazırlanmıştır. Burkina Faso’da görev alacak hoca ve ekiplere yönelik 1 Ay öncesinden başlatılan eğitim çalışmaları da yapılmıştır. Burkina Faso’da kurbanlarımızı kesip ihtiyaç sahibi kardeşlerimize ulaştırdık. Bunun manevi hazzını yaşıyoruz.Ayrıca yurt içinde de kurbanlarımızı kesip Filistinli, Yemenli sığınmacı kardeşlerimize ve yurttaşlarımıza dağıttık. Çalışmalarımızın odağını oluşturan Kudüs’te de bu Kurban Bayramında Kurbanlar kesip kardeşlerimize bir nebze olsun yardımcı olmaya gayret ettik. Derneğimiz Kudüs’te Kurban Bayramında yine, Bu Bayram Çocukların Bayramı İle Şenlensin teması ile 300 yetim ve ihtiyaç sahibi çocuğu giydirdik ve her birine 75TL Bayram harçlığı verdik. Bağışçılarımızın destekleri ile yurt içi ve yurt dışında 1000 aileye Kurban eti ulaştırdık. 300 Filistinli yetim ve ihtiyaç sahibi Çocukları da tepeden tırnağa giydirip harçlık verdik diyerek bağışçı kardeşlerimize dua ve teşekkür ediyoruz.”

MAZLUMUN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜLER

İnsan ve Medeniyet Hareketi Konya bu sene binlerce mazlumu Kurban Bayramı’nın şifa niyetine yenilen etleriyle buluşturdu. Kurban organizasyonu hakkında bilgi veren İnsan ve Medeniyet Hareketi (İMH KONYA) Başkanı Mustafa Ekrem Doğan, “İnsan ve Medeniyet Hareketi Konya olarak Kurban Bayramında yurt içinde ve yurt dışında kurban organizemiz oldu. Yurt içinde hem hisse satışı gerçekleştirildi, hem de bağış kabul edildi. Hisse satışında kesimhanemizde kurban kesim, söküm ve pay hizmeti verildi. Kurban sahipleri ellerini sürmeden, tamamen hijyenik bir ortamda, onlar için üretilmiş özel kasalarla hisselerini alıp evlerine gittiler. Yurt içinde kabul edilen kurban bağışları ise ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırıldı.Yurt dışı kurban bağışı kampanyamızda bu yıl topladığımız bağışlarımızı Nijerdeki kardeşlerimize gönderdik. Nijerde kesilen kurbanlar bölgedeki ihtiyaç sahibi ailelere dağıtıldı. Her yıl yurt içi hisse satışı ve yurt dışı kurban bağışı kabul ediyoruz. Bundan sonraki yıllarda da bu hizmetlerimiz devam edecek. Katkıda bulunan herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

HAYRA KOŞANLAR İHTİYAÇ SAHİBİ AİLELERİ UNUTMADI

Konya’da ihtiyaç sahipleriyle hayırseverleri buluşturulan Hayra Koşanlar hayırseverler tarafından kendilerine teslim edilen kurbanları ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırdı. Kurban organizasyonu hakkında bilgi veren Hayra Koşanlar Kurban Sorumlusu Cemalettin Ceylan, “ Kurban Bayramında Konyalı hayırseverlerimizin bizlere teslim ettikleri 286 kurbanı ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırdık. Kurban Bayramında hayırseverlerimizin desteği ile ihtiyaç sahibi ailelerin hem de çocuklarının yüzlerini güldürdük. Konyalı hemşerilerimize verdikleri desteklerden ötürü teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim