Konya’nın inşaat sektöründeki köklü markalarından olan Okkalar İnşaat, kaliteden taviz vermeden yaptığı projelerle büyümeyi sürdürüyor. 2005 yılında İstanbul’da şube açarak ulusal bir maka haline gelen Okkalar İnşaat, örnek projelerle İstanbul’da kendini göstermeyi başardı. İstanbul’daki projelerini pandemi döneminde başarılı bir şekilde tamamlayarak teslim eden Okkalar İnşaat, Konya’da ise yeni projelerin startını vermiş durumda. Devam eden ve yeni başlayacakları projeler hakkında bilgiler veren Okkalar İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Şaban Okka, “Şeker’de Arma Nova adıyla 110 daireden oluşan bir projemiz var. 2023 Haziran ayında teslim edilecek bir proje. Satışlarımız devam ediyor. Yazır bölgesinde, daha önce yaptığımız Hakim Konakları’nın çok yakınında Arma Renk adıyla 320 daireden ve 20 dükkanı olan lüks konseptte bir projemiz var. Ruhsat süreci tamamlandı. İnşallah inşaat sürecine de çok yakın bir zamanda başlamış olacağız. Meram’da Gazze Caddesi’nde 220 daireden ve 20 dükkandan oluşan, yaklaşık 65 bin metrekare inşaat alanı olan bir projemiz var. Projemiz ruhsat aşamasında. İnşallah bu yaz döneminde onun da startın vereceğiz” dedi.

Okkalar İnşaat ne zamandır sektörün içerisinde? Gelişim sürecini anlatabilir misiniz?

Okkalar 1976 yılında babamız İnşaat Mühendisi İbrahim Okka tarafından kuruluyor. O tarihten beri inşaat sektörünün içerisinde konut, sanayi tesisleri, rezidanslar, ofisler işleri yapıyor. 1990’lı yıllarda yan sektörlere giriyor. Ancak 2001 yılından sonra tüm yan sektörleri bırakarak tamamen inşaat sektörüne odaklanıyor. 2005 yılında İstanbul’da şubemiz açılıyor ve Okkalar ulusal bir marka haline geliyor. İstanbul’da birçok projeye imza attık ve Konya’da zaten her yıl birçok projeye devam ettik. Sektörümüzde çalışmalarımızı da sürdürüyoruz.

Okkalar İnşaat’ın devam eden projeleri hakkında bilgi verir misiniz?

İstanbul’daki projelerimizi pandemi döneminde tamamladık. Dolayısı ile İstanbul’da yeni bir projeye henüz başlamadık. Ancak Konya’da devam eden projelerimiz var. Şeker’de Arma Nova adıyla 110 daireden oluşan bir projemiz var. 2023 Haziran ayında teslim edilecek bir proje. Satışlarımız devam ediyor. Bununla birlikte Yazır bölgesinde, daha önce yaptığımız Hakim Konakları’nın çok yakınında Arma Renk adıyla 320 daireden ve 20 dükkanı olan lüks konseptte bir projemiz var. Ruhsat süreci tamamlandı. İnşallah inşaat sürecine de çok yakın bir zamanda başlamış olacağız. Süreç başlayınca zaten duyurularına da başlayacağız. Bununla birlikte, Meram’da Gazze Caddesi’nde 220 daireden ve 20 dükkandan oluşan, yaklaşık 65 bin metrekare inşaat alanı olan bir projemiz var. Projemiz ruhsat aşamasında. İnşallah bu yaz döneminde onun da startın vereceğiz.

Konya’dan aldığı güçle liderliğe! Konya’dan aldığı güçle liderliğe!

Konut insanlar için oldukça önemli. İstek ve talepler çok değişkenlik gösteriyor. Okkalar İnşaat bu konuda nasıl projeler üretiyor?

Önemli olan inşaatı yaptığınız bölgeye göre, o bölgenin sosyo-ekonomik durumuna göre projeler üretmek. İhtiyacın dışında lükse kaçarsanız, ihtiyacın altında proje yaparsanız verimli olmaz. O yüzden Okkalar İnşaat öncelikle proje yapacağı bölgenin ihtiyaçlarına göre bir araştırma yapıyor ve buna göre inşaat yapıyor. Bizim genel düsturumuz, bir önceki inşaata göre daha iyi ve kaliteli inşaat yapmak. Genelde seçtiğimiz bölgeler zaten lüks ihtiyaç olan bölgeler. Bu anlamda kaliteden asla ödün vermiyoruz. İnsanlar çünkü dışarıdan daha çok ev içi yaşama odaklanmış durumda. Ve insanlar evinde hep lüksü istiyor. Biz tamamen bölgenin sosyo-ekonomik durumu, arsanın durumu, projenin hitap ettiği kesime göre yapılar yapıyoruz.

Pandemi döneminde insanların hayat tarzları da değişti. Bu süreçte insanlar daha çok evlerinde çalıştı. Bu durum inşaat sektörünü nasıl etkiledi? Taleplerde değişkenlikler oluştu mu?

Türk halkı olarak duruma çok çabuk ayak uyduran bir milletiz. Pandemi döneminde insanlarla içiçe olunmayacağı, daha bağımsız olunacağı bir villa talebi oldu. Ancak pandeminin hayatımızdan çıkmasıyla da normal hayatımıza hızlı bir şekilde dönmüş olduk. Şuanda villa veya pandeminin getirdiği psikolojiyle herhangi bir talepten öte, vatandaşlarımız bütçelerine uygun daire arayışında.

Her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de maliyetler çok arttı. Bu durum sektörü nasıl etkiledi?

Biz zamları çok çabuk yansıtırız ama indirimleri aynı hızla yansıtamıyoruz. Petrol fiyatlarında olduğu gibi. Demirde emtia fiyatları geri geliyor ama biz yansımasını hala göremedik. Aldığımız fiyatlar saatlik geçerli oluyor. Sermayesi olmayan, ayağı sağlam basmayan firmalar sıkıntıya girdiler. Bu insanlar satış da yapamıyor. Dolayısı ile konut açığı da giderek artıyor. Bunun yansıması olarak da kiralarda ve mevcut konutların fiyatlarında patlamalar yaşandı. Eskiden bir inşaata başlamadan bir maliyet hesabı yapılır, bu maliyet konut bitince yüzde 3-5 sapma payıyla gerçekleştirdi. Ancak şuan haftalık maliyet hesapları yapmaya başladık. Tabi bu durum inşaat yapan firmaların azalmasına neden oldu. Fiyat istikrarı olmazsa, bu durum böyle devam eder gibime geliyor.

Müteahhitlik Yasası’yla ilgili düşünceleriniz neler?

Biz Müteahhitlik Yasası’nı zaten istiyorduk. Geçmiş dönemlerde akşam kasap olarak yatıp sabah müteahhit olarak kalkan insanlar vardı. Cebinde az bir para olan konut yapmaya başlıyordu. 10 daire yapan biri, ben bu işi yapabiliyorum diye düşünerek 200 dairelik işe giriyordu sonra bakıyor iş kolay değil, inşaat yarım kalıyor ve tüm sektör olumsuz etkileniyordu bu durumdan. Diğer yandan vatandaş da mağdur oluyordu. Diğer yandan deprem ülkesiyiz. Bu inşaatları yapan kişilerin de ehil kişiler olması gerekiyor. Bunun kontrol altında olması gerekiyor. Yani Müteahhitlik Yasası geç kalmış bir yasaydı. Ama müteahhit olmak daha da zorlaştırılabilir ve ayrıntılı hale getirilebilir bu yasa. Şuan ülkemizde koskoca Avrupa’dan daha fazla kayıtlı müteahhit var. Bizim sektördeki oyuncuların da, belli kıstaslar getirilerek, disiplin altına alınması gerekiyor diye düşünüyorum.

Okkalar İnşaat önemli bir ulusal marka haline geldi. Bundan sonra yurt dışı veya İstanbul dışında farklı şehirlere açılma gibi bir hedefiniz var mı?

Biz çok yerde veya çok iş yapma gibi bir hedefimiz yok. Bizim amacımız yaptığımız işi en iyi yapmak. Biz yaptığımız işleri hep kendimiz işin başında durarak yaptık. Her yaptığımız iş de bir öncekine göre daha kaliteli oldu. Dolayısı ile, diğer şehirlerde, yurt dışında projeler yapılabilir ama bizim önceliğimiz Okkalar Markasına halel getirmeden, kalitemizi ve güvenimizi devam ettirecek projeler yapmak. İnsanları mutlu edecek, bize olan güveni sarsmayacak projelere devam etmek istiyoruz. 46 yılın üzerine koyarak, sarsılmadan yolumuza devam etmek istiyoruz.

Son dönemde sanayi sitelerine büyük bir talep oluştu. Bu da müteahhitleri sanayi sitesi yapmaya yönlendirdi. Sizin böyle bir planınız var mı?

İhracatın artmasıyla birlikte sanayide bir büyüme var. Bu durum sanayi sitelerine, dükkanlarına, üretim alanlarına olan ihtiyaçları da artırdı. Müteahhitlerin birçoğu sanayi dükkanı yapmaya başladı. Sanayi dükkanı yapmak çok keyifli ve çok fazla detayla uğraşmıyorsunuz. Konut yapmak çok zor bir iştir. Sanayide iş insanlarına hitap ediyorsunuz konutta ev hanımlarına, hassas erkeklere hitap ediyorsunuz. Dolayısı ile konutta memnuniyet çok daha zor. Bu durum müteahhitleri sanayi alanlarına kaydırdı. Sanayi dükkanı veya sitesi yapmak bizim de planlarımız arasında var. Ancak herkes bu alana yönelince, konut yapacak çok fazla müteahhit kalmadı. Dolayısı ile, biz inşaat yapmayı millete hizmet olarak gördüğümüz için, dengeli de gitmek gerekiyor. Konut yapacak müteahhit kalmadığı zaman insanlara bu alanda kim hizmet edecek? Biz bu açıdan konut yapmaya devam edeceğiz ama aynı zamanda sanayiye de girilebilir tabi.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim