1955 yılında Konya’da doğan İlkokul ortaokul ve Lise eğitimini Konya’da tamamlayan üniversite eğitimini ise İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde bitirdikten sonra Konya’ya gelerek muayane açan ve AK Parti’nin Konya’daki kurucuları arasında yer alan ve Karatay İlçe Başkanlığı’nın ilk başkanı olduktan sonra 22.’ci dönemde AK Parti’den Konya Milletvekilliği yapan Mehmet Kılıç, tecrübelerini gelecek nesillere aktarmaya sürdürürken, inşaat , tarım ve hayvancılık alanlarında çalışmaları ile de katma değer üretiyor. Mehmet Kılıç iş hayatındaki hikayesini anlattı.

Sizi kısaca tanıyabilirmiyiz? İş hayatına ne zaman ve nasıl başladınız?

1955 yılında Konya’da doğdum. İlkokulu Şehit Sadık ilkokulunda bitirdim. Ortaokulu İmam Hatip okulunda okudum. Lise’yi de Akşam Lisesinde bitirdim. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunuyum. Kılıç İnşaat Limitet Şirketi kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanıyım. İstanbul’da üniversite eğitimi alırken bir taraftan da ticaretle uğraştım. 1985 yılında Konya’ya geldim ve muayene açtım. Gençliğimde ve çocukluk zamanımızda daima koşturarak bir hayat mücadelesinde olduğum için sadece Diş Hekimliği ile yetinmedim. 1987 yılında bir ev sahibi olma adına kooperatif kurarak inşaat işine başladım. Obruk Tarım A.Ş’nin kurucularından bir tanesiyim. Tarım ve hayvancılıkla ilgili sektörlerde uzun yıllar iştirak ettim. Refah ve Fazilet Partisinde iki dönem Karatay İl Genel Meclisi üyeliği yaptım. 2002 yılında AK Parti’den Konya Milletvekilliği yaptım. AK Parti’nin kuruluşunda Karatay İlçe Başkanlığı bana verildi. Milletvekilliğimin bitişin ardından 2007 yılında Kılıç İnşaatı yeniden canlandırdık. Hem inşaat şirketimiz ile hem de hayvancılık ile uğraşıyorum.

İş hayatına başlarken ailenizin etkisi oldu mu?

İş hayatına başlarken her çocuğun olduğu gibi benim ailemin de etkisi oldu. Rahmetli babam 15 yaşında kasap dükkanını bana emanet etti. Akşam Lisesinde eğitim aldığım süreçte bakkal dükkanı ile kasap dükkanı idare ederek ticarete aktif olarak girmiş oldum.

Siyasi ve ekonomik anlamda yaşanan çalkantılar o dönem iş hayatınızı nasıl etkiledi?

Şuanda 67 yaşım bitmek üzere. Bu süreçte çok inişli çıkışlı Türkiye’de ekonomi, ihtilaller, ekonomik sıkıntılar ve değişik zamanda ortaya çıkan ekonomik krizlerden etkilenmeme gibi imkanımız olmadı. Olaylardan etkilendik. Sadece Diş Hekimliği yapsak o kadar etkilenmezdim ama Diş Hekimliğinin yanında inşaat sektörü ile tarım ve hayvancılık ile ilgili yaptığım çalışmalar sebebiyle etkiledik. 1990’lı yıllarda Konya’ya ithal edilen Holstein cinsi inekleri getirenlerden biriyim. Konya’da Süt Sığır Yetiştiricileri Birliğini kuranlardan biriyim. Krizler mutlaka olumlu ya da olumsuz etkiliyor.

O dönem el işçiliği daha önemliydi. Şuan ise makileşme yaygınlaştı konuyu nasıl değerlendirirsiniz?

Bu duruma şöyle örnek vereyim. Kooperatifçiliğe ilk başladığımda muayeneden çıkıp yaptığım kooperatife beton dökmek için gidiyordum. Günümüzde ise makineleşme ile birlikte birçok alanda yapılan çalışmalar hızlandı. Teknoloji ile işgücü de hızlandı.

Usta çırak ilişkisi sizin dönemizde nasıldı?

Diş Hekimliği yaptığım zamanlarda muayenim olduğu yıllarda 8-10 kişinin yetişmesine katkı sağladım. Yetiştirdiğim elemanlarımdan kendi laboratuvarı olan ve hala çalışan elemanlarım var. Geçmişte usta çırak ilişkisi ile öğrenilen sanatlar günümüzde kalmadı.

Konya sanayisinin geldiği noktayı nasıl değerlerdiriyorusunuz?

Konya sanayisi ve sanayicisinin başarısı hem bir işadamı hem de bir Konyalı olarak bizleri gururlandırıyor. Konya sanayisinde bulunan başarılı markalar ihracat ve istihdam ile Konya ekonomisi ile birlikte Türkiye ekonomisine katkı sağlamanın yanında Konya’nın da tanıtılmasını sağlıyor. Konya sanayisi ve Konyalı sanayicinin başarısı inşallah bundan sonra artarak devam eder.

Bugüne kadar sektörünüzle ilgili kaç kişi yetiştirdiniz? ailenizden işinize devam eden var mı?

Diş Hekimi olarak çalıştığım süreçte sektörüme 8 tane diş teknisyeni kazandırdım. Yine Kılıç İnşaatı ilk kurduğum yıllarda beraber çalıştığımız elemanlarımdan şimdileri kendi inşaat şirketi kuran ve taşeronluk yapan çalışanlarım var. Geçmiş dönemde çalışanlarımız ile iletişimiz hala devam ediyor.

Sizin dönemizle bugünü kıyaslarsak iş hayatını ve ekonomik hayatı nasıl değerlendirirsiniz?

Bizler iş hayatımıza başladığımızda kuru kavaktan düdük çıkarıyorduk. Günümüzde çok rahat iş kurma imkanı ve iş geliştirme imkanı var. Devletin iş kurarken verdiği destekler ve teşvikler göz ardı edilemez.

Bugün Konya sanayisi işçi bulamıyor. Bu konuyu nasıl değerlendirirsiniz? çözümü ile ilgili önerileriniz nedir?

Bu sorunun çözümü için Meslek Liselerinin çok daha önemsenmesi gerekiyor. Kalifiyeli eleman konusunda bireylerin kendini yetiştirmesi lazım. Üniversite eğitimi tamamlayan isimler sadece teorik ile değil pratik konusunda da kendilerini geliştirmesi gerekiyor. Mesleğin özverili ve gayretli olan isimler daha da başarılı oluyor. Yapılan her işte özveri lazım. Kişilerin yaptıkları işlere kendilerini vermeleri ve iyi yapmaları çok önemli.

Genç sanayicilere veya ustalara tavsiyeleriniz neler olur?

Öncelikli tavsiyem genç sanayicilerimizin, ustalarımızın ve işadamlarımızın gayret göstermeleri ve çalışmaları. Dürüstlükten taviz vermesinler ve tevekkül etsinler. Bunları yaptıktan sonra başarılı olmama gibi bir durum yok. Başarı kendiliğinden gelir. Çalışamadan başarılı olma şansımız yok.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim