Türkiye’ye hava savunmada çağ atlatacak olan ve uzun süredir dış politikada ciddi yankı uyandıran S-400’lerin nereye konuşlandırılacağı tartışma konusu oldu. Seçenekler arasında Konya da bulunuyor.

Türkiye’nin hava savunma noktasında elini güçlendirecek olan S-400’ler, uzun süredir dış politikada ciddi yankı uyandırıyordu. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Devletleri, Türkiye’nin S-400 almasına karşı çıkan açıklamalarda bulunuyordu. Ancak buna rağmen Türkiye, dış güçlerin tercihine müdahale edemeyeceğini belirterek, Rusya ile S-400 konusunda anlaştığını ve S-400’lerin yakın bir zamanda Türkiye’ye teslim edileceğini belirtiyordu. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve ilgili diğer yetkililerin yaptığı açıklamalara göre S-400’ler Türkiye’ye gelmek için gün sayıyor. Uçakla getirileceği belirtilen S-400’lerin, nereye konuşlandırılacağı ise şimdiden tartışılmaya başlandı.

2 SEÇENEK VAR

Türkiye yolunda olan S-400’lerin nereye konuşlandırılacağı askeri birimler ve yetkililer tarafından yapılan incelemeler sonucunda netlik kazanacak. Ancak iddialara göre S-400’lerin konuşlanacağı yer konusunda 2 önemli bölge ön plana çıkıyor. Konuyla ilgili Posta Gazetesi Yazarı Murat Çelik, önemli bir köşe yazısı kaleme aldı. Aldığı duyumu kamuoyuyla paylaşan Çelik, S-400’lerin konuşlandırılacağı yer olarak 2 önemli bölgenin ön plana çıktığını söyledi. Çelik yazısında şunları kaydetti, “Rivayet muhtelif ama askeri kulislerde iki yer öne çıkıyor. Birinci seçenek Ankara’nın Polatlı ilçesi. Polatlı deyince akla, ilçedeki Topçu ve Füze Okulu Komutanlığı geliyor ancak S-400 bataryasının kurulması için gündemde olan yer burası değil. Polatlı’nın Acıkır Mevkii’nde, Sakarya Kışlası ve yakınında, 58’inci Topçu Tugay Komutanlığı var. S-400’lerin işte bu tugay bünyesinde konuşlandırılabileceğinden söz ediliyor. Yani Polatlı Acıkır’daki Topçu Tugayı ilk seçenek. Konuşulan ikinci ihtimalse Konya… Konuştuğum bazı askeri yetkililer, Ankara’ya yakınlığı ve arazi yapısı itibarıyla Konya’nın elverişli olduğunun altını çizdiler. Ayrıca Hava Savunma Okulu Konya’da. Meram’daki Şükrü Olcay Kışlası, Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nın, S-400 hava savunma sisteminin kurulması ve işletilmesi için uygun adres olacağı yorumları yapılıyor.”

KONYA'NIN ÖNEMİ BÜYÜK

Konya, Havadan Kontrol ve İhbar (HİK) Komutanlığı'nın bulunduğu şehirlerden biri. 4 adet HİK uçağı Barış Kartalı gibi Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda faaliyet gösteriyor. Bu bakımdan Konya stratejik açıdan büyük önem taşıyor.

SİBEL CANDAN

Editör: TE Bilişim