Mevlana’nın 748. Vuslat yıldönümü çerçevesinde uluslararası törenlerde Hz. Mevlâna 10 gün boyunca yad edilecek. Bu kapsamda sema ayini başta olmak üzere, çeşitli seminerler, sergilerde düzenlenecek. Geçen sene pandemi nedeniyle düzenlenemeyen törenlerden sonra Konya özellikle bu yıl yoğun katılım bekliyor. İrfan Vakti temasıyla düzenlenecek olan Uluslararası Hz. Mevlâna Törenleri öncesi esnaf hazırlıklarını tamamladı.  

Mevlâna çarşısı esnaflarından olan Özkar Şekerleme İşletmecilerinden Vedat Akpınar, tüm esnafın Mevlâna bilinci ile hareket etmesi gerektiğini bildirdi. Konya’nın turistlik bir şehir olduğuna dikkat çeken Akpınar, “Öncelikle tüm esnafımızı sağ duyulu olmaya davet ediyorum. Mevlâna törenlerinde yerli ve yabancı olmak üzere birçok yerden turistler ilimize gelecek. Bu yüzden lütfen 15 liralık bir ürünü 20 liraya, ya da 20 liralık bir şeyi 30 liraya satmayalım. Bizler vatandaşlara güler yüzlü ve hoşgörülü olmak zorundayız. Alışverişini yapan bir turist, seneye tekrar gelmeli. Bu mantıkla hareket etmek lazım. Niyetimiz halis olsun, insanlarda alışverişlerini rahatça yapabilsinler” dedi.

‘ESNAF OLARAK İYİ NİYETİMİZİ GÖSTERELİM’

Turistleri esnaf olarak kazanmak zorunda olduklarını aktaran Akpınar, “Şehir dışı ya da yurt dışından Mevlana’yı ziyaret etmeye gelen her turisti bizler kazanmak zorundayız. İyi niyetli ve esnaf ahlakı çerçevesinde hareket etmeliyiz. Mevlâna çevresinde özellikle trafik noktasında aşırı bir yoğunluk oluyor. Otopark elbette mevcut ama, bence yeterli değil. Bizim vatandaşımız ile şehir dışından gelen insanlar müze noktasında birleştiği zaman trafik tıkanıyor. Doğal olarak turist aracından inip alışveriş yapamıyor. Peki neden? Çünkü otopark yetersiz. Yoğun trafikten, otobüsten, dolmuştan, araçlardan dolayı turistler aracından bazen inemiyor” diye konuştu.

‘MEVLANA ŞEKERİ BİR MARKA’

Mevlâna şekerinin bir marka ve şehir dışından gelen turistler için bir sembol olduğunu anlatan Akpınar, her bütçeye uygun şeker bulunduğunu söyledi. Şekerlerin 100 gramdan başladığı ve 1 kiloya kadar satılabilecek sunumlarda olduğunu ifade eden Akpınar, “Meyveli, kakaolu, sade, gibi çeşitler var. Bununla beraber hurma şekeri, Konya sarması ve lokum gibi ürünler mevcut. Fiyatlar ise çok uygun. Şekerlerimiz 10 liradan başlar, 30 liraya kadar çıkar. Şehir dışından gelen insanların ilgisi fazla. Ben törenler boyunca işlerin daha da iyi gideceğini düşünüyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

‘YOĞUNLUK OLACAĞI DÜŞÜNCESİNDEYİZ’

Yiba Hediyelik Eşya İşletmecilerinden Sezai Aşık ise bu yıl yerli ve yabancı turistleri daha yoğun bir şekilde beklediklerini ifade etti. İran başta olmak üzere, Pakistan, Afganistan gibi ülkelerden yabancı turistin gelmesini beklediklerini kaydeden Aşık, “Geçen sene törenler pandemi nedeniyle yapılamadı. Bu yıl ise törenler yeniden yapılıyor. Pandemi dönemi öncesi törenler bizler adına çok yoğun geçmişti. Aynı yoğunluğun bu yıl devam edeceğini düşünüyoruz. Mevlana civarında turistlik bir hareketlilik var. Tur şirketlerinin özellikle hafta sonu da şehrimize akın edeceği kanaatindeyiz” dedi.

‘HER BÜTÇEYE UYGUN HEDİYELİK EŞYA VAR’

Turistlerin her bütçeye uygun hediyelik eşya bulabileceğine dikkat çeken Aşık sözlerine şöyle devam etti, “100’den fazla hediyelik eşya çeşidimiz bulunuyor. Fiyatlar ise gerçekten çok uygun. 5 liradan başlayan fiyatlar 1000 liraya kadar çıkabiliyor. Magnet, biblo, tablo, anahtarlık, yüzük, kolye, bileklik, saat, semazen figürleri, cam fanus, tepsi, fincan, tabak, teşbih ve Hz. Mevlana’ya özel gibi birçok hediyelik eşya çeşidimiz var. Turistler aradığı her türlü hediyelik eşyayı bulabilir”

‘İRAN AĞIRLIKLI TURİSTLER VAR’

Şeb-i Arus törenlerinde ile gelen misafirleri ağırlamaktan dolayı büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Araf Otel Genel Müdürü Pelin Dikmetaş Tuğcu, “Butik bir oteliz ve 2015 yılından beri Hz. Mevlâna törenlerini görüyoruz. Bu kapsamda yerli ve yabancı turistleri memnun etmek ve güler yüzlü hizmet sunabilmek temel hedeflerimizden biri. Araf Hotel olarak Hz. Mevlâna Türbesi’ne sadece bir dakikalık mesafe de olmak bizler için ayrı bir gurur ve onur kaynağı. Misafirlerimize ilimizin manevi iklimini sunma ve keyifli konaklama imkânı sağlıyoruz. Bu yılda törenlerde dünyanın dört bir yanından gelen misafirleri ağırlayacağız” dedi. Geçen sene pandemi nedeniyle Hz. Mevlâna törenlerinin yapılamadığını ve bu yıl o boşluğun doldurulacağını aktaran Tuğcu, “İran ağırlıklı olmak üzere, İngiltere’den, çeşitli Avrupa ülkelerinden, Hz. Mevlana’nın yaşamış olduğu Afganistan’dan, Pakistan’dan hatta 7’den 70’e her yerden yoğunluk olacağı düşüncesi içerisindeyiz. Otelimiz zaten ful dolu. Tören yoğunluğunu yaşıyoruz” şeklinde görüş belirtti.

‘MEVLANA EVRENSEL BİR DEĞER’

Hz. Mevlana’nın Konya başta olmak üzere tüm dünya için evrensel bir değer olduğunu nitelendiren Tuğcu, “Konya turizm potansiyeli olan manevi bir şehir. Hz. Mevlana bilinci ile hareket etmek ve ona göre davranmak lazım. Turistleri Konya’da tutabilmek adına her şeyi yapabilmeliyiz. İlimizde maalesef akşam ondan sonra hayat adeta bitiyor gibi. İnsanların yemek yiyeceği bir yer yok. Ya da müze civarında oturup çay içeceği, kahve yudumlayabileceği bir alan yok. Bu noktada bizler Araf Otel olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu noktada imkanlar artırılmalıdır. İnsanların burada konaklaması gerek. Sadece Mevlana değil, bizim Çatalhüyük, Kilistra, Sille, Selimiye Cami, İplikçi Cami, Şerafettin Cami, Beyşehir’de Eşrefoğlu Cami gibi birçok önemli değerimiz var. Bu değerler doğrultusunda turistlik alanları genişletmeliyiz” dedi. Konya’yı turistlik anlamda daha çok tanıtmak gerektiğine vurgu yapan Tuğcu, “Şebi Arus törenleri bizler için önemli bir fırsat ama, bunun dışında da insanları burada tutabilmek çok önemli. Bana göre insanları 1-3 gün şeklinde şehrimizde ağırlayabilmek gerekir. Çünkü ilimizde turizm potansiyeli var” diye konuştu.

Baki Kuyumculuk Yönetim Kurulu Üyesi Arif Oğraş, ise bu yıl Şebi Arus törenlerinden beklentilerin büyük olduğunu söyledi. Orta Doğu’dan çok turist beklediklerini ve şehirde önemli hareketlilik yaşanacağını ön gördüklerini belirten Oğraş, “İran’dan çok turist geleceğini düşünüyoruz. Bizlerde kuyumcu esnafı olarak hazırlıklarımızı tamamladık. Birçok turist daha önceden otel rezervasyonlarını yaptı. Sadece yurt dışından değil, aynı zamanda yurt içinden de turistlerin Konya’ya geleceğini ve hareketlilik kazandıracağını düşünüyorum. Törenler bizler adına da çok yoğun geçecek. Pandemi nedeniyle geçen yıl törenlerin yapılamaması, biz esnaflarında beklentisini yükseltti” dedi.

‘HAZIRLIKLARIMIZI YAPTIK’

Hz. Mevlana’nın Konya için bir fırsat olduğunu ifade eden Oğraş, “Bizde çeşitli hazırlıklar yaptık. Hz. Mevlana’nın güzel sözlerini hat sanatı ile birleştirdik. Kıl testere ile işledik. Hat sanatı ile işlenen ürünlerimiz altın ve gümüş şeklinde bulunuyor. Kolye, yüzük ve küpeden oluşan çeşitlerimiz var. Altın olan ürünlerimiz 1000 TL’den başlıyor ve 15000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Gümüş olan ürünlerimiz ise 250 TL ile 1500 TL arasında değişiyor. Ziyaret anısına Konya’yı tanıtan bu ürünlerimiz daha şimdiden yoğun ilgi görmeye başladı. Törenlerle beraber ilginin daha da artacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

SAMET AKTAŞ

  

Editör: TE Bilişim