Hizmete girdiğinde Konya ile Karaman arasındaki 1 saat 15 dakika olan seyahat süresini 35 dakikaya düşürecek Konya-Karaman Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattında test sürüşleri ve çalışmaları aralıksız şekilde devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 237 kilometrelik Konya-Karaman-Ulukışla (Niğde) Hızlı Tren Projesi kapsamında yapımı tamamlanan Konya-Karaman hattının 102 kilometrelik kısmı üzerinde test sürüşlerinin Şubat ayında başladığını duyurmuştu. Saatte 200 kilometre hıza uygun olarak inşa edilen hızlı tren hattı ile Konya-Karaman arasında 1 saat 15 dakika olan süre 35 dakikaya düşecek.

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU, TEST SÜRÜŞÜNE KATILMIŞTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 29 Nisan 2021 tarihinde Konya- Karaman YHT test sürüşüne katılmıştı. Bakan Karaismailoğlu, test sürüşünün ardından sosyal medya hesabında paylaşımda bulunmuştu. Karaismailoğlu, “Konya, Kaşınhan, Çumra, Arıkören, Karaman 5 istasyondan oluşan, sinyal testleri ve güvenlik sertifikasyonu devam eden #Konya-#Karaman #HızlıTrenHattımız yüksek standartlı bir ulaşım sistemi ile şehirlerimizi birbirine bağlarken, hızlı ve konforlu seyahat imkânı sunacak” paylaşımında bulunmuştu.

PEZÜK VE AKBAŞ KONYA KARAMAN YHT HATTINDA İNCELEMELERDE BULUNDULAR

Geçtiğimiz günlerde Konya’ya gelen TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Pezük, TCDD İşletmesi Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Murat Akbaş ile Konya’da düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantıda, YHT’leri daha verimli işletmek vatandaşlarla daha iyi hizmet vermek için yapılması gerekenler konuşuldu. Pezük ve Akbaş ile beraberindeki heyet Konya Karaman YHT hattında devam eden test sürüşlerine katıldı. TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Pezük, test sürüşünün ardından sosyal medyadan açıklamalarda bulundu. Pezük, “Konya-Karaman arasında konforlu seyahat olanağı sağlayacak, Karaman’ı Yüksek Hızlı tren ağına dahil edecek 102 kilometre uzunluğundaki Konya-Karaman Hızlı Tren Projesinde, TCDD İşletmesi Genel Müdürü Murat Akbaş ve ekibimizle devam eden test çalışmalarına katıldık” ifadelerine yer verdi. TCDD İşletmesi Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkan V. Metin Akbaş da, “Konya’dayız! Ülkemizin demiryolu ulaşımına ve lojistik gücüne ivme kazandıracak Konya-Karaman HT projemizi yerinde inceliyoruz! TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük ve Daire Başkanlarımızın katılımlarıyla değerlendirme ve bilgilendirme toplantısı yaptık” demişti.

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU HAZİRAN DA AÇILAYACAĞINI BELİRTMİŞTİ

Nisan 2021 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Konya-Karaman Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı'nın ilk test sürüşüne katılmıştı. Burada açıklamalarda bulunan Bakan Karaismailoğlu, Konya-Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı Projesi"nin 102 kilometrelik Konya-Karaman kesiminde, Haziran’da hızlı tren işletmeciliğine başlayacaklarını, seyahat süresinin 1 saat 13 dakikadan, 40 dakikaya ineceğini söylemişti.

VATANDAŞLAR KISA SÜREDE AÇILMASINI BEKLİYOR

Bakan Karaismailoğku’nun verdiği tarihte hattın açılmamış olması, çalışmalarla ilgili herhangi bir sorun veya aksaklık mı olduğuna dair soru işaretleri bırakmaya başladı. Bazı iddialara göre, hatla ilgili olarak güvenlik sinyalizasyon belgesinin alınmasına rağmen, indirme-bindirme duraklarında ve üstgeçitlerde bazı eksikliklerin olduğuna dair bilgiler bulunuyor. Ancak tüm bu bilgilere rağmen vatandaşlar, Konya-Karaman arasında ulaşım süresini 35 dakika düşürecek Konya Karaman YHT’nin kısa sürede açılmasını istiyor. Sosyal medya hesaplarında Konya-Karaman YHT Hattı ile ilgili paylaşımlarda bulunan vatandaşlar, “Konya Karaman YHT hattı ne zaman açılacak Aktarmalı otobüslerinden kurtulmak istiyoruz. Karaman-Konya YHT hattı ne zaman açılacak söyleyebilir misiniz? Kaç yıl oldu hatırlayamıyorum alt yapı, üst yapı çalışmaları da bitti deniyor” diyerek hattın biran önce hizmete girmesini istiyor. Vatandaşlar ayrıca hattın son durumuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TCDD Genel Müdürlüğü ve TCDD Taşımacılık’tan açıklama bekliyor.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim