Kısa bir süre önce Konya ile Karaman arasındaki seferleri başlayan Yüksek Hızlı Tren (YHT) ekonomik ilişkileri güçlü, geçmişten sıkı bağları olan, akrabalık ilişkileri bulunan, ayrı iki şehir olsa da hem coğrafi, hem kültürel benzerlikleri ve yakınlıkları bulunan Konya ve Karaman’ı birbirine daha da yaklaştırdı.

Bölgenin en önemli projelerinden biri olan Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı, vatandaşlar tarafından büyük beğeni topladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerini ileten vatandaşlar, “Rahat, konforlu ve keyifle yolculuk yapıyoruz. Zaman tasarrufu bizler için önemliydi” dedi.

HIZLI TRENE BİNLERCE KİŞİ AKIN ETTİ

HIZLI TREN HİZMETİ TAKDİR TOPLADI

Geçtiğimiz hafta açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan ve bölgenin en önemli projelerinden biri olarak dikkat çeken, Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı’nda muhabirimiz Samet Aktaş, yolculuk yaptı. Yeni hizmete sunulan Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı, arabayla 1 saat 15 dakika süren yolculuğu tren ile birlikte 35 dakikaya düşürüyor. Bu hizmet ile birlikte İç Anadolu, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde önemli bir bağlantı kurulmuş oldu. 102 kilometrelik Konya-Karaman hızlı tren hattı güzergahında 21 araç alt geçidi, 20 araç üst geçidi ve 15 yaya alt geçidi bulunuyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Açılışını gerçekleştirdikleri eserlerden en önemlisinin Konya-Karaman hızlı tren hattı olduğunu belirten Erdoğan, yatırım bedeli 1,4 milyar liraya ulaşan bu projeyle Karaman’ın ulaşımda farklı bir aşamaya geçtiğini söylemişti. Konforu ve çevre dostu olmasının yanı sıra vakit ve enerji açısından da ciddi tasarruf sağlayacak bu yatırımın Konya ve Karaman’a hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, “Ülkenin felaketinden rant devşirmeye çalışan gözü dönmüşlere rağmen Türkiye’yi Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarıyla buluşturduk. Son 19 yıldır mutlu, müreffeh, aydınlık yarınlar inşa etmek için durmadan dinlenmeden koşturuyoruz. Bize durmak, duraksamak haramdır. Daha çok çalışacağız, daha çok koşacağız ve Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ülkesi arasına sokuyoruz ve sokacağız. 81 vilayetimizin her birine eserlerimizle mührümüzü vuruyoruz” ifadelerini kullanmıştı.  

‘KEYİFLE YOLCULUK YAPIYORUZ’

Bir grup vatandaş hızlı trenin büyük bir veli nimet olduğunu belirtti. Konya-Karaman Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın bölgeye önemli bir ivme kazandıracağını ve gündelik yaşamı daha da kolaylaştıracağını ifade eden vatandaşlar, “Uzun zamandır beklediğimiz bir projeydi. İş amaçlı Konya’dan Karaman’a, Karaman’dan Konya’ya gelen insanlar vardı. Şimdi daha da bu kolay hale geldi. Hızlı tren bizlere rahat, konforlu, keyifli bir yolculuk sunuyor. Zamandan tasarruf ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan ve emeği geçen herkesten Allah razı olsun” dediler.

‘PANDEMİYE DİKKAT ÇEKTİLER’

Bazı vatandaşlar ise Konya’dan Çumra’ya günlük gelip gitmekte olduklarını ve 23 liralık ücreti pahalı bulduklarını savundu. Sefer saatlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini aktaran ve Çumra Garı’nı her gün kullandıklarını vurgulayan vatandaşlar, “Pandemi günlerini yaşadığımız şu günlerde, dezenfektan çalışmalarının daha da iyi hale getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bazı yolculuklarımızda maske yok. İnsanların ikaz edilmesi lazım. Pandemi henüz bitmedi. Hijyen kuralları bir tık daha geliştirilirse çok memnun kalırız. Bide Çumra’ya ücret konusunda bir tık daha iyileştirilme yapılırsa çok memnun oluruz. Hızlı tren bölge için gerçekten önemli bir hizmet ve olmasından çok memnun olduğumuzu belirtmek isteriz. Abonman konusunu da çözerlerse çok mutlu oluruz” diye konuştular.

‘İLK DEFA HIZLI TRENE BİNDİM’

Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde yaşayan ve ilk defa hızlı tren kullandığını beyan eden Mehmet Yıldırım ise, kendisi adına bunun mutluluk verici olduğunu kaydetti. İnsanların zamandan kazandığını kaydeden Yıldırım, “Eskiden Hızlı Tren yoktu. İnsanlar arabaları ile gelip gidiyorlardı. Şimdi ise arabalara bence gerek kalmadı. Hızlı Trenle rahatlıkla varıp gelebiliyoruz. Konya-Karaman Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın çok büyük bir proje olduğunu düşünüyorum. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. İlk defa hızlı trene biniyorum. Bundan sonra da sürekli kullanacağım. Karaman’daki işlerimi araba yerine, hızlı trenle halledeceğim” dedi.

‘ÖĞRENCİLER İÇİN BÜYÜK AVANTAJ’

Günlük eğitimi için yolculuk yapmak zorunda kaldığını dile getiren, tarih bölümü öğrencisi ve Karaman’da okuyan Hafsa Uyanık, bunun öğrenciler için büyük avantaj olduğunu dile getirdi. Fiyatların çok makul olduğunu ve araba kullanmak zorunda kalmadıklarını kaydeden Uyanık, “Öğrenciler açısından bakacak olursak, günlük eğitimi için Karaman’a gel-git yapanlar için büyük bir hizmet olduğunu düşünüyorum. 35 dakika da şehir değiştiriyoruz. Konya ve Karaman adına bu önemli bir gelişim” diye konuştu.

‘AKARYAKIT FİYATLARI ÇOK YÜKSEK HIZLI TREN İSE UCUZ’

Konya’da ikamet ettiğini Karaman’da birtakım işlerini halletmek için hızlı tren kullandığını söyleyen 41 yaşında ki Yunus Kırca ise, “Akaryakıt fiyatları açısından düşünecek olursak, hızlı trenin hizmete girmesi ekonomik olarak vatandaşı büyük oranda rahatlatacak bir çalışma oldu. Günlük Konya-Karaman arası nereden baksan, 110 kilometre. Bunu arabayla gidecek olursak, kış şartlarında belki de 1,5-2 saat yolculuk yapmış oluruz. Hızlı tren kullanıyoruz ve akaryakıt paramız cebimizde kalıyor. Hızlı tren bilet fiyatları da bence çok uygun. Bu paraya taksi bile tutamazsın” şeklinde konuştu.

‘HIZLI TREN DEV BİR PROJE’

Hanzale Turgut isimli bir vatandaş ise hızlı trenin ekonomik açıdan olumlu gördüğünü belirtti. Hızlı trende kafeterya bulunduğunu söyleyen Turgut, “İnsanlar yolculuk yaparken, kafeteryada vakitte geçirebiliyor. Lavabolarda mevcut. İnsanlar kişisel ihtiyaçlarını seyir halindeyken giderebilir. Burada bence sıcak bir ortam var. Koltuklar rahat. Konforlu bir yolculuk yapıyoruz. Bu dev projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” şeklinde görüş belirtti.

‘ŞEHİRLER ARASI YOLCULUK YAPABİLMEK RESMEN BEDAVA’

Sürekli yolculuk yaptığını ve ihtiyaçlar doğrultusunda hızlı tren kullandığını açıklayan Reşit Kumcu, “Ben Bartın’dan geliyorum. Devlet burada üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmiş. Hızlı trende sessiz ve sakince yolculuk yapabiliyoruz. Sadece Konya-Karaman için değil, Türkiye’nin başka yerlerinde hizmet veren hızlı trenlerin olması, ülkemiz adına büyük bir kazançtır. Sefer sayılarının çok olmasıyla birlikte, insanlar gündelik yaşamlarında dileği gibi yolculuk yapabiliyor. Ben Ankara’dan Konya’ya 52 TL ile geldim. Bartın’dan Ankara’ya ise 120 TL ile geldim. Toplamda 170 lira gibi bir rakam ödedim. Akaryakıt fiyatlarını düşündüğümüz zaman 170 liraya şehir şehir yolculuk yapabilmek bedavadır. Hızlı trenler gerçekten emek harcanmış, konforlu bir yolculuk yapmayı insanlara sunabilen önemli bir ulaşım aracıdır” ifadelerini kullandı.

‘OTOBÜSE BİNMEKTEN KURTULDUK’

Bir grup öğrenci ise, “Fiyatlar bence çok uygun. Konfor açısından da çok ideal ve güzel bir yolculuk sunuyor. İlk defa hızlı tren ile yolculuk yapıyoruz. Çok memnun kaldığımızı ifade etmek isterim. Şimdi yolculuğumuz 35-40 dakikaya düştü. Otobüse 50-60 lira para vermekten kurtulduk. Otobüs fiyatları gerçekten çok yüksek. O yüzden bundan sonra hızlı tren kullanmayı tercih edeceğiz. 60 lira otobüse para vermek yerine, 35 liraya hızlı tren kullanmak daha mantıklı” dediler

‘İŞ, HASTENE HERŞEYE FAYDASI VAR’

Abdurrahman Kayacı ise hızlı trenin çok avantajlı olduğunu bildirdi. Kayacı, “Tabi ki küçük şehirden büyükşehre iş için, hastane için devamlı gidiyoruz. İş noktasında da yine büyük avantajları var. Zamandan önemli bir tasarruf sağlandığını düşünüyorum. Fiyatlar 35 lira olarak açıklanmıştı. Bence insanın cebine zararı olmayan çok ucuz bir uygulama. Hatta gidiş ve dönüş şeklinde bilet aldığımız zaman bilet fiyatı 30 liraya da düşüyor. Benim için çok ideal” diye konuştu.

‘HIZLI TREN GÜVENLİ BİR YOLCULUK SAĞLIYOR’

İnşaat Mühendisi Ercüment Özbahar ise, Türkiye içinde demir yolu bağlantılarının insanların gündelik yaşamına ve ticaretine büyük katkı sunduğunu açıkladı.  Aslen Konyalı olduğunu aktaran Özbahar, “Karaman’da şantiyem var. Açıkçası bizler için gündelik yaşam çok yoğun geçiyor. İş gereği Konya-Karaman, Karaman- Konya arası çok gidip gelme şansımız olacak. Çok güzel bir hizmet yapanlardan Allah razı olsun. Zamandan önemli bir tasarruf sağlanıyor. Ben bazen araçla gidip geliyorum Konya’ya ya da Karaman’a. Nereden baksan 1 saat 15 dakikamızı alıyor. Şu anda ise 35 dakikaya düşüyor. Hızlı tren hem güvenli bir yolculuk imkânı sağlıyor, hem de ekonomik olarak katkı sağlıyor. Akaryakıt fiyatları ülkemizde giderek artmaya başladı ve çok fazla. Bunun için hızlı trenin kıymetini daha iyi anlamak lazım. En son aracım Konya’ya git gel olarak 150 lira yakıyordu. Tabi zamlardan sonra bu yakıt daha da artabilir. Şimdi 70 lira gibi bir rakamla, yani yarı yarıya Karaman’a Konya’ya gidip gelebileceğiz” dedi.

‘TİCARETE KATKISI DA OLUR’

Hızlı tren projesi ile Konya Karaman’ın birbirine daha da bağlandığına dikkat çeken Özbahar, “Ticaretle uğraşan insanlarımız var. Karaman’dan ya da Konya’dan ticari için Mersin’e gitmek zorunda olan iş adamlarımız ve ticaret yapan insanlarımız var. İlerleyen dönemlerde hızlı trenin Mersin limanına ulaşması da iş adamları ve ticaret yapan insanlar açısından düşünecek olursak, büyük faydası olur. Özellikle Karaman açısından iyi olur diye düşünüyorum. Çünkü Mersin önemli bir lojistik merkezi. Mersin ticari açıdan Türkiye için önemli bir liman kenti. Bu noktada demir yolu direk Mersin’e bağlanırsa, ülkemiz adına ticari açıdan da büyük katkısı olur” diyerek düşüncelerini söyledi.

‘HIZLI TREN OTOBÜSDEN ÇOK DAHA İYİ’

Gizem Aslan ve Ayşe Gül ise hızlı trenin güzel bir hizmet olduğunu ifade ettiler. Aslan ve Gül, “Devletimize böyle bir hizmet kazandırdığı için teşekkür ediyoruz. Zamandan önemli bir tasarruf sağlandı ve bu kadar kısa sürede gidilmesi çok güzel bir şey. Hızlı treni daha önce de kullanıyorduk ama, Karaman Konya arası da olması çok iyi oldu. Fiyatlar bizce gayet makul. Otobüsler fiyatları çok yüksek ve hala da yükselmeye devam ediyor. Önceden 55 liraydı şimdi 65 liraya çıkardılar. Tren elbette daha iyi” görüşlerini belirttiler.

‘BİNLERCE İNSAN HIZLI TRENE AKIN ETTİ’

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları yetkilileri 2742 kişinin karşılıklı günlük olarak Konya-Karaman arasında yolculuk yaptığını hatırlattı. 7 günün sonunda bu rakamın 19 bin civarı olduğunu dile getiren yetkililer, “Satılmayan biletlerimiz yok. Ücretsizdi ama netice de yolcular biletliydi. Öyle her önüne geleni alamayız zaten.  Pamdemi kuralları çerçevesinde yolcularımızı trenlere aldık. 2014 Mart ayında temeli atılmıştı. İnsanlar zaten bu projeyi bekliyordu. 7 yıllık bir süreç idi. İlk günlerde gişelerde sabah 9’dan başlayan yoğunluk akşama kadar devam etti. İnternet üzerinden de bilet alanlar oldu. Trenler şimdilik dolu gidiyor ve dolu geliyor. Peki insanlar hızlı tren olmasını neden istiyordu? Çünkü Karaman’da olup, Konya’ya iş için giden insanlar var. Karaman’da okul için Konya’ya giden öğrenciler var. Karaman’dan Konya’ya hastaneye tıp fakültesine tedavi olmaya giden vatandaşlar var. İnsanlar alışveriş yapmak için Konya’ya gidiyor. Hızlı tren insanların ihtiyaçlarını çok rahat karşılayabilen önemli bir ray hizmeti. Şu an Toros Ekspres dahil günlük 8 gidiş geliş var Konya-Karaman arası. Ayrıca 3 hızlı trenimiz, bir raybüsümüz var. Bu ihtiyaçları karşılayabilecek çok rahat bir durum” dediler.

‘BU FİYATLARA TAKSİ TUTUMAZSIN’

İnsanların hızlı treni çok sevdiğini ve dileyenler için ileride abonman vereceklerini aktaran yetkililer, “Nedir abonman hizmeti? Sürekli kullananlar için ilave indirimdir. Abonmanların da kategorileri var. Mevcut fiyatlar zaten çok ucuz. Birde bunun üstüne abonman indirimi yaptığımızı düşünün. Otobüslere göre hızlı tren bilet fiyatları çok uygun. Ucuz fiyata insanlara keyifli, konforlu bir yolculuk imkânı sunuyoruz. Yani bu fiyatlara taksi tutamazsın. İstanbul’da Ankara’da yaşayan Karamanlı insanlar var. Bu memlekete gelmek isteyenler güzel bir fırsat oldu. Yaşlılar için de güzel bir hizmet oldu. Yaşlılar özellikle hızlı trenleri tercih ediyor. Neden? İçinde her şeyi var. İçinde tost, sandviç, çay, kafe, WC, kafeterya gibi içinde birçok imkan var. Hızlı tren kullanıldığı takdirde insanların otopark sorunu da olmaz. Trafik çilesi olmaz. İnsanlar yaşadıkça, kullandıkça hızlı trenin değerini kıymetini daha iyi anlayacaklar. Akşam 22:00’ye kadar trenler var” dediler.

‘DEMİR YOLLARI ÜLKENİN YÜKÜNÜ DE ÇEKİYOR’

Demiryollarının ülkenin yükünü taşıdığına dikkat çeken ve ülke içinde ve dışında ki ticari boyutunu değerlendiren yetkililer, “Demiryollarının gitmediği yer yok. Yollarda ki TIR’ların o yükü ilerleyen dönemlerde belki de kalkacak. Bir adet yük treni nereden baksan 1000 ton yük çekiyor.  Bir TIR’ın 30-40 yon yük çektiğini düşünecek olursak, trenler bu ülkenin yükünü çeken en önemli ticari araçlardan biridir. Yani sen bir trenle sen 30-40 tane TIR’ı yollardan çekmiş oluyorsun. Bu devlet üstü bir proje. Karaman’ı bu noktada çok şanslı buluyoruz. Büyükşehirlerden mesela; Bursa’da, İzmir’de Antalya’da Mersin’de Gaziantep’te Adana’da, Samsun gibi illerde hızlı tren yok. Şimdi Konya-Karaman hızlı tren hattını düşünecek olursak, bunun demiryolları hatlarının ülkenin menfaatleri doğrultusunda önemli bir hizmet olduğunu unutmamak gerekir” diyerek sözlerine son verdiler. 

SAMET AKTAŞ 

Editör: TE Bilişim