Konya için açılışlarla ve yeniliklerle dolu geçen 2022 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan yapılar, mimarisiyle Konya’nın güzelliğine güzellik kattı. Her alan çalışmalarına devam eden Büyükşehir Belediyesi, spordan geziye, yollardan bahçeye kadar farklı hizmetlerle 7’den 70’e herkese hitap etti. Çalışmalar şehir merkezinin yanı sıra Konya’nın 31 ilçesinde devam ederken, İslami Dayanışma Oyunları ve Şeb-i Arus Anma Etkinlikleri kapsamında yüzbinler Konya’da ağırlandı.

Özel aileler, özel günde buluştu Özel aileler, özel günde buluştu

YİNE ULAŞIMDA EN UCUZ ŞEHİR OLDU

Türkiye’nin en ekonomik ulaşımını sağlayan Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımın yaygın ve ekonomik kullanılmasını sağlamak için sivil biniş ücretine 3, öğrenci biniş ücretine de 5 yıldır fiyat artışı yapmadı. Böylelikle vatandaşlar tam bilet 2.5 TL, öğrenci biletinin 1,55 TL’ye toplu ulaşımı kullandı. En yüksek bedelli büyükşehir belediyesine oranla neredeyse dörtte bir fiyatına ulaşım hizmeti veren Büyükşehir Belediyesi, öz sermayesiyle otobüs filosunu da güçlendirdi. 98 otobüs için 372 milyon liralık ödeme gerçekleştirilen otobüslerin yarısından fazlası vatandaşların hizmetine sunuldu.

KONYA, MİLLET BAHÇESİNE KAVUŞTU

İçerisinde yer alan cami, kütüphane, kafeterya ve geniş çim alanıyla Konyalıların yeni buluşma mekânı olan Millet Bahçesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katıldığı toplu açılış töreniyle Konyalıların hizmetine açıldı.

TÜRBE ÖNÜ YENİ GÖEÜNÜMZE KAVUŞTU

Türbe Önü Kentsel Yenileme Projesi kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte tarihi dokuya uygun olarak yeniden ihya edilen ve Konya tarihinin en önemli dönüşüm projelerinden olan Mevlâna Çarşı ve Altın Çarşı’daki dönüşüm projesi tamamlandı. Konya’nın tarihi misyonuna ve dokusuna uygun bir çalışmayla yürütülen Türbe Önü Kentsel Yenileme Projesiyle şehri daha modern bir görüntüye kavuşturdu.

GENÇLER UNUTULMADI

Büyükşehir Belediyesi 2022 yılında da gençleri unutmadı. Üniversite gençliğine yönelik hizmetlerden olan Genç Kültür Kart tarafından üniversite öğrencileri için Kış Festivali düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Kılıçarslan Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen Biz Bize’22 Kış Festivali’nde üniversite öğrencileri gönüllerince eğlendi. Liseli gençleri de unutmayan Büyükşehir Belediyesi, 60 bin 11 ve 12’nci sınıf öğrencisine yönelik “Atabey Gençliği Ecdadın İzinde” sloganıyla düzenlediği İstanbul tarih gezisi düzenledi. Gezilerin yanı sıra Konya’da ikamet eden lise son sınıf öğrencilerine bin 500 TL’lik harçlık yardımı yapıldı.

DÜNYA MİRAS LİSTESİNDE SONA DOĞRU

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Çumra’daki Çatalhöyük'te yapılan Tanıtım ve Karşılama Merkezi binası yükseliyor. Tamamlandığında Türkiye'nin en büyük ahşap kamu yatırımı unvanına sahip olacak olan ve içerisinde Çatalhöyük’ü anlatan görsel çalışmalarının yer alacağı Çatalhöyük Karşılama Merkezi’nin 2023 yılı içerisinde hizmet vermeye başlaması öngörülüyor.

93 BİN 669 KİŞİ TİYATROYLA BULUŞTU

Konya’nın kültür ve sanat hayatına önemli katkıda bulunan Şehir Tiyatrosu, 2022 yılında yetişkin ve çocuk oyunlarından oluşan 157 gösterimle tiyatro severlerle buluşturdu. 2022’de perdelerini 1 Şubat’ta “Pati Kardeşliği” çocuk oyunuyla açan Konya Şehir Tiyatrosu, devamında Necip Fazıl Kısakürek’in “Bir Adam Yaratmak”, İskender Pala’nın “Vali Hanım” ve “Nizamülmülk”, çocuk oyunu “Süleyman”, Mustafa Uzman’ın “Korkma”, Taner Büyükarman’ın “Uluğ Keykubat” isimli sahnelediği oyunlar tiyatro severlerden tam not aldı. Ayrıca Masal Sahnem olarak gösterime sunulan kukla tiyatrosu oyunlarından olan; “Penceredeki Kuş”, “Bana Yaklaşma”, “Ayıların Evi” ve “Karagöz’ün Dedektifliği” adlı oyunların da her hafta perşembe günleri 2 seans şeklinde gösterimini yapan Şehir Tiyatrosu, sezonu “Kamyon” isimli komedi türündeki oyunla kapattı. Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nu son bir yılda toplam 93 bin 669 kişi takip etti.

TÜRKİYE’NİN İLK TÜBİTAK DESTEKLİ BİLİM MERKEZİ, YÜZBİNLERİ AĞIRLADI

Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan ve Türkiye’nin TÜBİTAK destekli ilk ve en büyük bilim merkezi olan Konya Bilim Merkezi, bu yıl da yüzbinlerce bilim meraklısını ağırladı. 9. Konya Bilim Festivali ile 281 bin 613 ziyaretçiyi misafir eden Konya Bilim Merkezi’nde gerçekleştirilen kamp ve etkinliklerle 2022 yılında 526 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.

31 İLÇEDE YOL ÇALIŞMALARI DEVAM ETTİ

Konya’da 31 ilçede yol alt yapısını güçlendirme çalışmaları 2022 yılında da devam etti. Bu kapsamda son bir yılda Konya genelinde yol çalışmalarına harcanan tutar 1 milyar 325 milyon lira oldu. Yalnızca şehir merkezinde değil, Büyükşehir Belediyesi sorumluluğuna giren tüm ilçe merkezlerinde ve kırsal mahallelerde yol kalitesini en iyi noktaya taşımak için çalıştıklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Sadece 2022 yılında hedeflediğimiz 600 kilometre mahalle yolunu tamamladı. Yapılan tüm çalışmaları baz aldığımızda sadece 2022 yılında sorumluluğumuzdaki yolların altyapısına ayırdığımız kaynak 1 milyar 325 milyon lirayı buldu. Mahalle yolları, sıcak asfalt, parke ve bordür çalışmalarıyla sadece Konya’mızın ulaşımı için göreve geldiğimiz günden bu yana harcadığımız miktar ise 2 milyar 69 milyon liraya ulaşmış durumda. En büyük amacımız şehrimizi dünyada hak ettiği seviyeye getirmek. Bu hedefimize ulaşmak için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. Tüm gayretlerimiz Konya’mızın yarınlarının daha güzel olması için.” ifadelerini kullandı.

SPORUN DA BAŞKENTİ OLDU

Konya, 5. İslami Dayanışma Oyunları’na ev sahipliği yaparak İslam ülkelerini bir araya getirdi. 9- 18 Ağustos’ta düzenlenen oyunlarda Türkiye dahil 56 ülkeden yaklaşık 4 bin 200 sporcu yarıştı. Farklı tesis ve kategorilerde yarışan dünya ve Avrupa şampiyonları, aynı zamanda Konya’yı tanıma imkânı buldu.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim