Şehrin meyve ve sebze ihtiyacını karşılayan Adnan Menderes Toptancı Sebze Hali, taşınmayı bekliyor. Yaklaşık yarım asır önce, merkezin Eski Garaj olduğu zamanlarda şimdiki yerine yapılan Adnan Menderes Toptancı Sebze Hali, merkezde kalması sebebiyle trafiğin aksamasına  sebep oluyor. Her gün binlerce satıcının uğrak noktası olan Toptancılar Hali’nde esnaf, kamyon ve tırlardan dolayı yoğun trafik yaşandığını belirtirken yetkililerden çözüm bekleniyor. İçerisinde sebze meyve halinin yanı sıra uluslararası standartlara uygun üretim tesisleri bulunacağı yeni bir hal için Büyükşehir Belediyesi ilk adımı attığını söyleyen Adnan Menderes Toptancı Sebze Hali Başkanı Adnan Pirinç, sebze halinin tamamlanması için Tarım Bakanlığı’ndan onay beklendiğini belirtti.

‘EN KISA SÜREDE TAMAMLANMALI’

Toptancı halinin insan sağlığı konusunda dikkat edilmesi gereken bir sektör olduğuna dikkat çeken Başkan Pirinç, “İlk yapıldığı yıllarda şehrin sebze meyve ihtiyacını karşılayan Adnan Menderes Hali, yıllar içerisinde Konya’nın merkezinde kaldı. Araçların bu noktada toplanması, merkezde trafik teşkil etmekte. Aynı zamanda daha önce de öngördüğümüz üretim hane ve buzhane gibi ürünlerin sağlıklı ve stoklu bir şekilde durabileceği alanların da içinde bulunduğu yeni bir hal ihtiyacı, çoktandır var. Bu konuda sağ olsun Büyükşehir Belediyesi gerekli desteği sağlamış ve ilk adımlar atılmıştı. Tabi haller, uzun vadeli bir iş olduğu için biz de Tarım Bakanlığı’ndan onay bekliyoruz. Aksaray Yolu öngörüldü, ticaretin işlediği Aksaray Yolu ya da daha farklı bir yer ile trafiğin rahatlaması ve hal esnafının daha sağlıklı koşullarda ürünlerini satabileceği bir yer, en kısa sürede tamamlanmalıdır.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK BİR HALİN, KONYA’YA YAPILMASINI BEKLİYORUZ’

Konya Üretim ve Hal İşletme Kooperatifi Başkanı İbrahim Dönmez, üreticinin en büyük desteklerinden birinin sebze meyve halleri olduğunu söyledi. Aynı zamanda 30 yıldır hal esnaflığı yapan Dönmez, yıllar içinde hal esnafında da artış olduğunu belirtti. Dönmez, “Hal, ürünlerin sağlıklı bir şekilde stoklanması açısından da büyük önem arz etmekte. Hal, seçilmiş ürünlerin kolaylıkla teşhir edileceği ve ürünlerin ambalajlanması ve finansman konusunda üreticinin omzundan yükü alan büyük bir sektördür. Bir yer inşa edilirken finansal destek ve sürdürülebilirlik göz ardı edilemez. Devlet büyükleri inşallah en kısa sürede karar verir ve inşallah Türkiye’ye örnek bir hal, Konya’ya yapılır.” dedi.

‘SEBZE HALLERİ, KOOPERATİFLEŞTİRİLMELİ’

Dönmez, yeterli bir kapasitede Konya’nın ihtiyacını karşılayacak hal yapılmadığı takdirde 50 yıl sonra yine aynı sorunun ortaya çıkacağını söyleyerek, kooperatifleşme konusunda da kendilerinin gerekli adımları attıklarını bildirdi. Dönmez, “Hallerin kurumsal olarak tek bir çatı altında toplanması gerekir. Bizlerde elimizden geleni yapmak adın Büyükşehir Belediyemizle görüştük ve onların da görüşü alınarak kooperatifleşme yolunda adımları attık. Biz, bağımsızlık istemiyoruz, zaten amme hizmeti olduğu için olamayız ancak, devlet tarafından denetlenen özerk bir yapı oluşması gerekir. Biz, elimizden geleni yaptık; bakanlıklardan hal konusunda gerekli onayı bekliyoruz.” ifadelerini kullandı. Kooperatifleşme için 13 yıldır çaba sarf ettiklerini söyleyen Dönmez, amacına uygun olarak 1 yılık kooperatif olduklarına değindi. Geç kalındığını ancak az zamanda çok yol kat ettiklerini söyleyerek, “Her şey birbiriyle uyumlu hale getirilmeli. Fiziki yapının günümüz ve geleceğe göre doğru değerlendirilmesi gerekir. Yer olarak ticaretin göbeği olan Aksaray Yolu düşünülüyor ve bizce de ideal bir yer. Devletin öngördüğü farklı bir alana da yapılabilir.” dedi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim