Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’nin en büyük bilim festivali 23-26 Haziran tarihleri arasında Konya Bilim Merkezinde gerçekleştirildi.  Bu yıl 9.su gerçekleşen Konya Bilim Festivali  her yaştan katılımcıya ilham verirken  yenilikler ve yüzlerce etkinliğe ev sahipliği yaptı.  Bu yıl ilk kez akşam yapılan Konya Bilim Festivali’nde video mapping (haritalama), ışık gösterileri ve drone gösterileri ziyaretçilerle buluşturuldu.  9. Konya Bilim Festivali bu yıl ilk kez düzenlenen birbirinden eğlenceli bilimsel etkinliklere de sahne oldu. Özellikle drone gösterisi akşamın karanlığında gökyüzünde adeta görsel bir şölen sunarken ziyaretçilere unutamayacakları anlar yaşadı.  Festival alanında stant açan TÜBİTAK, ASELSAN, HAVELSAN, ASELSAN KONYA, ROKETSAN, BAYKAR ve TUSAŞ gibi önemli savunma sanayi ve bilim-teknoloji kuruluşlarının stantları da ilgi gördü.

‘HAFTASONUNU GÜZEL BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİRDİK’

9. Konya Bilim Festivaline çocukları ile birlikte gelen Lütfi Kuru isimli vatandaş hafta sonunu çocukları ile unutulmaz geçirdiklerini ifade ederek, “ Konya Büyükşehir Belediyemiz Türkiye’nin ilk TUBİTAK destekli Bilim Merkezinde geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda güzel ve başarılı bir Bilim Festivaline ev sahipliği yaptığına çocuklarımız ile birlikte şahit olduk.  Özellikle festival alanında savunma sanayinde son yıllarda yapılan çalışmaları görmek ayrıca gururlandırdı.  Hafta sonumuzu Bilim Festivalinde  güzel bir şekilde çocuklarım ile değerlendirdik. Bu güzel organizasyonun şehrimizde gerçekleşmemesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

‘BİLİM FESTİVALİ HER YIL ÜZERİNE KOYUYOR’

Hakkı Ölmez isimli vatandaş da Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Bilim Festivaline her yıl katıldıklarını ifade ederek festivalin çocuklar ve gençler için oldukça faydalı olduğunu vurguladı. Ölmez, “ Bilim Festivali her yıl üzerine koyarak organizasyon gerçekleşiyor. Bu güzel organizasyonu ziyaret etmekten oldukça memnun kaldık” dedi.

FESTİVALLER İLE ÇOCUKLARIN BİLİME OLAN MERAKINI ARTIYOR

Fatih Öcal ise Festivaller ile çocukların bilime olan merakı artırdığına dikkat çekerek, “ Festivale ailecek katıldık.  9. Konya Bilim Festivali Konya’ya yakışır bir festival oldu. Çocuklarımız burada kurulan stantlarda  güzel vakitler geçirdi. Hem de teknolojiyi ve bilimi olan ilgilerinin artması sağlandı. Günümüzde teknolojinin yoğun olarak kullanıldığı bu zamanda bu tarz festivaller oldukça önemli ve anlamlı. Çocuklarımız bilim ile ilgili merak ettiklerini burada görerek sorgulama ve araştırma yetenekleri gelişiyor. Bu tip festivaller çocuklarımızın ufkunu açarken buradan yeni bilim insanların çıkmasını sağlıyor. Çocukları bilim yönünde eğitmek oldukça güzel ve anlamlı oluyor. Festivaller ile çocukların bilime olan merakı artıyor” şeklinde konuştu.

‘FESTİVALE HAYRAN KALDIK’

Afyonkarahisar’dan Konya’ya Bilim Festivaline katılmak üzere gelen Tevfik Çetin de festivale hayran kaldıklarını ifade ederek, “9. Konya Bilim Festivalini gezdikten sonra festival beklentilerimizin üzerinde gerçekleştirildiğine şahit olduk.  Festival kapsamında Milli teknoloji hamlesinin gururu Savunma Sanayi şirketlerimiz üretimlerini görmek bizleri bir kez daha gururlandırdı.  Afyonkarahisar’a gittiğimizde Konya Bilim Festivalinin güzelliğini anlatacağız ve önümüzdeki yıllarda arkadaşlarımız ve çocukları ile daha geniş katılımlı bir şekilde katılmayı şimdiden planladık. Bu festivaller gençlerin ve ufkunu aşıyor. Bu festivali ziyaret eden çocukların hedefleri ve ufuklarının daha da büyüdü kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

‘ŞİMDİDEN ÖNÜMÜZDEKİ YIL FESTİVALLERİNİ SABIRSIZLIKLA BEKLEMEYE BAŞLADIK’

Hakan Türk simli vatandaş da önümüzdeki yıl gerçekleşecek Konya Bilim Festivalini sabırsızlıkla beklediklerini ifade ederek, “ Festivale geçtiğimiz yıl da ailecek katılmıştık ancak bu yıl festival daha da güzel planlanmış. Festival kapsamında düzenlenen drone gösterilerin yanı sıra festival kapsamda hazırlanan tematik atölye alanları, video mappig ve ışık gösterileri, eğlenceli sahne gösterileri ile birlikte “NASA&CERN” ve “Source of Life” temalarında üç boyutlu salonlar ve farklı temalarda birçok sergi de festivale renk katmış. Çocuğum festivalde çok güzel eğlendi ve mutlu oldu. Çocuklarımızın mutlu olması bizleri de mutlu ediyor. Çocuğumuz ile birlikte festival alanında kurulan stantlardan bizler de çok şey öğrendik. Şimdiden önümüzdeki yıl gerçekleşecek festivali sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi. Tamer Çam isimli vatandaş  da çocukların yıl boyunca bu festivali sabırsızlıkla beklediklerini ifade ederek emeği geçenlere teşekkür etti.

‘TÜRKİYE’NİN ÖRNEK ALMASI GEREKEN BİR FESTİVAL OLMUŞ’

Hatay’dan Konya’ya gelen ve yaşamını Konya’da sürdüren Abdulğani Akyürek, bu tür organizasyonun düzen ve içeriği konusunda çalışanları ile örnek olduğunu belirtti. Akyürek, “ Konya Büyükşehir Belediyesi’nin belediyecilikle olan başarısını gerçekleştirdiği sosyal, kültürel ve bilimsel festivallerle de gösteriyor. Bilim Merkezinde düzenlenen bu festivale hayran kaldık” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim