Konya Meslek Edindirme Kursları (KOMEK), kadın girişimcilere istidam alanı sağlıyor. KOMEK bünyesinde kurulan KOMEK Mesleki Eğitim Kültür ve Küçük Sanat Kooperatifi, Konya’nın pek çok yerinde açtığı atölyelerle kadınlara iş imkânı sağlıyor. Kooperatifin 2013 yılından bu yana kadınlara istihdam alanı sağladığını söyleyen KOMEK Mesleki Eğitim Kültür ve Küçük Sanat Kooperatifi Başkanı Sacide Can Bakacak, kendi markalarını oluşturduklarını ve atölyede yaptıkları çalışmaları anlattı.

‘TAMAMEN KADIN EMEĞİ’

Kooperatif olarak amacın KOMEK’te üretilen ürünlerin satışını sağlamak ve kadınlara istihdam imkânı sunmak olduğunu söyleyen Bakacak, “Kooperatif olarak bünyemizde barındırdığımız atölyelerde üretilen ürünler, tamamen kadınlarımızın el emeği. Kooperatifi kurduktan atölyeleşme yoluna giderek giyim, tasarım, mefruşat gibi atölyelerde kadınlara destek oluyoruz. Kadınlarımız burada parça başına ücret, maaşlı ve evden üretimle kendi gelirlerini oluşturuyorlar. Kurslara katılan birçok kişi oluyor, ürünler ekonomiye dönüşsün diye kadınlarımıza böyle bir imkân sunduk.” dedi.

‘TÜRKİYE’DE ROL MODELİZ’

Kooperatif olarak 3 farklı sektörde marka yarattıklarını vurgulayan Bakacak, ürettikleri ürünler hakkında bilgi verdi. Bakacak, “Zenobya markasıyla giyim sektöründe; Anatoya markasında ‘Medeniyetimizin oyuncakları’ sloganıyla oyuncak üretimi ve Zeybe markasıyla da çanta sektöründe üretim yapıyoruz.” şeklinde konuştu. Resmi kurum ve özel sektördeki pek çok kuruluşla sipariş usulü çalıştıklarına değinen Bakacak, “Üretilen ürünler, KOMEK Kültür Park Sergi ve Satış Merkezi ve Ecdat Parkı Sergi ve Satış Merkezi’nde satışa sunuluyor. Burada sadece atölyemizden çıkan ürünler değil; diğer KOMEK kurslarında yapılan el emeği ürünlerin satışı da yapılıp, ücretleri öğrencilerimize teslim ediliyor. Aynı zamanda satışlarımız; komekpazari.com, Anatoya, Zeybe, zenobya.com sitelerinden ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden gerçekleştiriliyor. Yapılan etkinlik ve festivallerde de yerimizi alıyoruz.” dedi. Konya olarak, Türkiye’deki diğer meslek edindirme kursları ve yaşam boyu eğitim merkezlerine rol model olduklarını ifade eden Bakacak, “Yaptığımız çalışmalarla hem sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket ederken hem de sektöre ve ev ekonomilerine katkıda bulunuyoruz. Farklı şehirlerden birçok belediye bizi arayarak bizden danışmanlık hizmeti alıyor.” şeklinde konuştu.

‘İŞ HACMİ ARTTIKÇA İSTİHDAM SAĞLIYORUZ’

Sipariş usulü çalıştıkları için istihdam sağlanan kadın sayısında değişkenlik olduğunu belirten Bakacak, “Konya’daki birçok firmaya iş elbisesi, hastane önlüğü, yatak örtüsü gibi hizmetler verirken Türkiye çapında da Türk Hava Yolları gibi firmalarla da zaman zaman çalışmalarımız oluyor. Atölyelerimiz kapsamında yaklaşık bin kadına istihdam alanı sunuyoruz. Pandemi sürecinde gelen siparişle birlikte binlerce kadınla birlikte on binlerce maska yapmıştık. Ne kadar çok sipariş gelirse, bizde atölyelerimizle irtibata geçip o kadar çok üretim yapıyoruz. Sloganımız da zaten; siz hayal edin, biz üretelim” ifadelerine yer verdi. Çalışmak isteyen kadınlara yardımcı olduklarını belirten Bakacak, “Bize başvuran kadınlarımız oluyor. Onları öncelikle KOMEK kurslarında eğitimden geçtikten sonra bir sınava tabi tutuyoruz. Belirli kalitemiz olduğu için, belirli standartlarda eğitim almış kadınlarımızla çalışıyoruz.” dedi.

‘SADECE MERKEZDE DEĞİL, BÜTÜN KONYA’DAYIZ’

KOMEK Atölyeleri Sorumlusu Bilge Önal, atölyelerde yapılan çalışmalar hakkında konuştu. Tekstil, çanta ve oyuncak sektöründe çalışmalar yaptıklarını belirten Önal, sadece merkezde değil, Konya’da farklı ilçelerdeki kadınlara da oradaki atölye ve evden çalışma ile destek verdiklerini söyledi. Önal, “Gelen sipariş üzerine, ilçedeki atölye eğitmenlerimizle iletişime geçerek onların da ilçedeki kadınlara destek olmalarına olanak sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘3 FARKLI MARKADA HİZMET VERİYORUZ’

KOMEK kuruluşu olan 3 markayı tanıtan Önal, “Tekstil sektöründe markamız olan ve güçlü kadını temsil eden ‘zenobya’ markamızla yaklaşık 2 yıl önce üretime başladık. İşçi kıyafeti, bebek ve hastane tekstili, polar ceket üzerine çalışmalar yapıyoruz. En çok kurumlarla çalışmalar yaparken, sipariş üzerine bize ulaşan herkese hizmet veriyoruz. Bu markalarımız sadece Konya’da değil, tüm Türkiye’ye hizmet vermekte.” dedi. Diğer markalar hakkında Önal, “Anatoya markamızda oyuncak üretiyoruz. Örgü oyuncaklarımız evlerde, peluş ve ahşap oyuncaklarımız atölyelerde üretiliyor. Belediyelerimize ve İslami Dayanışma Oyumlarına ürettiğimiz oyuncaklar da olmuştu. Zeybe dediğimiz çanta markamızda da özellikle okul çanta gruplarına çalışmalarımız oluyor. Genç KOMEK çantaları, anne bakım, personel çantaları gibi kurumlardan gelen talepler doğrultusunda çalışmalar yapılıyor.” dedi. Önal, kooperatif olarak daha çok kadına ulaşmak istediklerini söyledi.

‘EV HANIMIYDIM, İŞİM OLDU’

47 yaşında iş sahibi olduğunu söyleyen Durdu Çatlıoğlu, “3 yıl önce merak ederek geldiğim Hacı Sadık Atölyesi’nde iş sahibi oldum. Ev hanımıyken dikiş bilmem işime yaradı ve bir işim oldu. Burada tekstil ürünlerimizin dikimini yapıyorum. Belediyemizden Allah razı olsun. Eğitmenlerimizin öncülüğünde kaliteli malzemeden farklı ürünler üretiyoruz. Bu imkânı sunduğu için Büyükşehir Belediyemize ve yardımcı olan hocalarımıza çok teşekkür ederim.” dedi.

ANNE KIZ AYNI ATÖLYEDE

Liseyi bitirdikten sonra KOMEK atölyelerinde iş imkânı bulan 21 yaşındaki Zümra Büyüksarı, KOMEK ’te eğitim aldıktan sonra atölyede işe başladığını söyledi. Atölyelerde her yaş grubuna imkân tanındığını söyleyen Büyüksarı, “Yaklaşık 3 yıldır tekstilde üretim ve kesim yapıyorum. Öncelikle işe annem başlamıştı, bende annem sayesinde gelip çalışmaya başladım. Birlikte çalışıyoruz, memnunuz. Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’a bu konuda teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim