Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Nisan ayında açılışı gerçekleştirilen Büyük Çamlıca Camisi Külliyesi'ndeki İslam Medeniyetleri Müzesi, açıldığı günden buyana birçok ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Önemli eserlerin sergilendiği müze, yerli ve yabancı misafirlerin ilgi odağı haline geldi. İslam Medeniyetleri Müzesi Müze Sorumlusu Nezih Ertuğ, müzeyle ilgili açıklamalarda bulundu. Ertuğ, “Müzemizdeki bütün eserlerin farklı önemi ve özelliği bulunmaktadır. Her bir eser kendi alanında çok değerli ve kıymetlidir bu bağlamda koleksiyonumuza o gözle bakmamız daha doğru olacaktır” dedi.

Bizlere İslam Medeniyetleri Müzesi’ni Anlatır Mısınız?

İslam Medeniyetleri Müzesi Büyük Çamlıca Camii Külliyesi içeresinde yaklaşık 11.000 m2 alanı kaplamaktadır. Müzemizde klasik sergileme yöntemlerinin yanında dijital enstelasyonlarda kullanılmıştır. İslam medeniyetinin sanat ve kültürde ulaşmış olduğu yüksek düzeyi anlatan eserler müzemizde ziyaretçilerle buluşmaktadır. Bu müzede sergilenen birbirinden değerli eserler ilk defa görücüye çıkmaktadır. Çeşitli müzelerimizin depolarında bulunan bu kıymetli eserler halkımızın istifadesine sunulmuştur.

İslam Medeniyetleri Müzesi’nde Bulunan Obje ve Eserler Hakkında Bilgi Verebilir Misiniz?

İslam Medeniyetleri Müzesini diğer müzelerden ayıran en önemli özelliği bu koleksiyonun ilk defa sergileniyor olmasıdır. Diğer bir özelliği ise Türkiye’deki hiçbir müzemizde bulunmayan dijital içerikli sergileme ve bilgilendirme uygulamalarının yer alması sayılabilir. Klasik müzecilik uygulamalarının dijital içerikle birleştirilerek ziyaretçilere sunulmasıdır. İslam Medeniyetleri Müzesinde tekstil, ahşap, kâğıt, metal, çini gibi çeşitli grupta eserler bulunmaktadır. Yaklaşık 1000 parçaya yakın bir koleksiyon müzemizde sergilenmektedir. Kabe örtüleri, mahmel çadırı, kaftanlar, fermanlar, Hacer-ül Esved mahfazaları, Sakal-ı şerifler, Hücre-i Saadet perdesi, tılsımlı gömlekler, İslam bilim objeleri, hat levhaları, Hilye-i şerifler, Fatih Sultan Mehmed Han’ın çocukluk dönemine ait karalama defteri gibi çeşitli cins ve muhteviyatta eserler sergilenmektedir. Müzemizde ilk defa sergilenen eserler arasında ilk Osmanlı sikkesi hüviyetini taşıyan Sultan Osman dönemine ait eser bulunmaktadır. Hücre-i Saadet perdesi de ilk defa sergilenen eserler arasında bulunmaktadır. Tılsımlı gömlekler kişiye özel yapılırdı. Savaşlar esnasında zırhların içine giyilmek suretiyle koruma ve zafere ulaşmak gayesiyle kullanılmıştır.İçeriğinde bulunan ayetler, Esma-ı Hüsnalar ve vefkler tamamen Allah’tan yardım ve başarı istemek için kullanılmıştır. Tılsımlı gömlekler sadece padişahlar için değil halkın çeşitli kesimleri tarafından da kullanılmıştır.

İslam Medeniyetleri Müzesi’nde Bulunan Hangi Eser Sizi Etkiledi Ve Nedeni Nedir?

Müzemizdeki bütün eserlerin farklı önemi ve özelliği bulunmaktadır. Her bir eser kendi alanında çok değerli ve kıymetlidir bu bağlamda koleksiyonumuza o gözle bakmamız daha doğru olacaktır. Müzemizde Kuran-ı Kerim’in tamamının yazılı olduğu hat levhaları diğer eserler içinde en ilgi çekeni ve farklı olanıdır.

Medeniyetlerine Özel 15 Tematik Bölüm var. Bu bölümler Hakkında Bilgi Verebilir Misiniz?

Müzemizde 15 adet tematik bölüm bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla şu şekilde özetlenebilir:

Türk Dokuma Sanatı

Peygamber Efendimize atfedilen eserler

İslam Sanatında Mimari ve Dekoratif Eserler

İlk Mabede Kabe

Şam Evrakı

Kuran-ı Kerim ve Mahfazaları

İslam’da Bilim Objeleri

Beratlar ve Fermanlar

Hüsn-i Hat

Tılsımlı Gömlekler

Osmanlıda Giyim

Destimal Geleneği ve Sanduka Puşideleri

İslam’da Fetih

Türk Çini Sanatı

İslami Sikkeler

İslam Medeniyetleri Müzesi’nde Çağdaş Müzecilik Anlayışıyla video prodüksiyonlar ve etkileşimli dokunmatik ekranlar var. Dijital Uygulamaların en dikkat çeken 'Âb-ı Hayat Enstalasyonundan bahsedebilir misiniz?

Müzemizde en ilgi çeken kısımlardan birisi de Ab-ı Hayat temalı dijital enstelasyon bölümüdür. Bu kısımda ana tema su ve suyun varlığı ile başlayan değişim ve dönüşümler anlatılmaktadır. Suyun yeryüzüne inmesi ile başlayan hayatın izleri bu kısımda görsel şölen olarak sunulmaktadır.

İslam Medeniyetleri Müzesi’nde bulunan ses istasyonlarında müziğin iyileştirici tesiriyle hastalıkların tedavisi için önerilen makamlar dinleme imkânı var. Peki, bu makamlar nelerdir. Makamlar neye göre seçildi bu konuda neler söylemek isterseniz?

Müzemizdeki ses ile tedavi örneklerinin uygulandığı bölüm Osmanlı’da çok farklı örneklerine rastladığımız şifahanelerde uygulanan tedavi yöntemlerinin bir yansımasıdır. Bu kısımda Rast, Hüseyni, Mahur, Acemaşiran, Nihavent, Saba gibi makamlar uygulanarak hastalıkların tedavi uygulamaları örneklenmiştir. Şifahanelerde günün belirli zamanlarında bu makamlarda müzikler dinletilerek tedavi yöntemleri uygulanmıştır. Modern zamanlarda teknolojik uygulamaların her alanda kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle genç neslin ilgisini çeken bu teknolojik uygulamalar müzecilik alanında da kendine yer bulmuştur. Müzemizdeki dijital uygulamalar özellikle gençlerin ilgisini çekmiştir.

Dünyada eşi ve benzeri bulunmayan bir müzenin projesinde yer almak nasıl bir duygu neler söylemek istersiniz?

Bu düzeyde modern ve kıymetli eserlerin bulunduğu bir müzede görev almak bizim için büyük bir onur ve mutluluk kaynağı olmaktadır. Müzemiz açıldığı günden itibaren yoğun bir ilgi ve alaka ile ziyaretçi akınına uğramıştır. Ziyaretçi sayımız her geçen gün artmaya devam etmektedir. Müzemiz yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamak suretiyle toplumumuzun bütün kesimlerine hizmet vermiştir.

RÖPORTAJ: ALADDİN ALADAĞ

Editör: TE Bilişim